LG G5: Tohle jinde neuvidíte! [MWC 2016]

Špičková LG se vždy uměla odlišit a pro G5 to platí dvojnásob. Část pod displejem lze nahradit rozšiřujícími moduly.

Na první pohled to vypadá na smartphone běžné konstrukce, ale to LG G5 rozhodně není. Jeho spodní „brada“ je totiž výsuvná. V základní verzi obsahuje pouze 2 800mAh baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Těšte se na čtyři barvy.
  • Aktualizace: Z českého LG přichází zpráva, že se u nás G5 začne prodávat na přelomu března a dubna. Informace o ceně chybí.

Jednoduchým postupem však baterii může doplnit fotomodul LG Cam Plus, který přidává mechanickou spoušť (jedna pro foto, druhá pro video), ovladač pro zoom či malý LED displej. Přitom fotoaparát se stále používá ten stejný, v mobilu integrovaný, pouze dostane nové fukce: „intuitivní autofokus“ nebo zámek expozice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG Cam Plus telefonu přidá i dalších 1 200 mAh energie a telefon se s přídavným modulem lépe drží jednou rukou.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG Cam Plus v reálu.

Druhý modul je Hi-Fi Plus with B&O Play a ukrývá přenosný Hi-Fi DAC audiopřehrávač vyvinutý ve spolupráci s Bang & Olufsen. Modul podporuje přehrávání 32bit, 383KHz audia. Navíc ho můžete použít i samostatně s jakýmkoliv telefonem či PC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zatáhněte za spodní část pod displejem a vytáhněte standardní baterii. Přicvaknout pak můžete lepší audio s puncem B&O.

Superphone

LG G5 nabízí 5,3" IPS Quantum displej s QHD rozlišením (2 560 × 1 440 pixelů) s funkcí Always-on. Ta přináší do vlajkového modelu výhodu, kterou poskytoval LG V10 s druhým malým displejem. Tentokrát ale druhý displej chybí, namísto toho LG G5 dokáže na třetině obrazovky zobrazovat základní informace jako čas, zmeškané notifikace atd. LG se dušuje, že tato funkce za hodinu spotřebuje jen 0,8 %.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG G5 bude k dostání ve stříbrném, titanovém, zlatém a růžovém barevném provedení. Běží na Androidu 6.0 Marshmallow s grafickou nadstavbou LG Optimus 5.0.

Pod kapotou nemůže být jiný „motor” než čtyřjádrový 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 820 podporovaný dále i grafickým akcelerátorem Adreno 530 a 4GB RAM pamětí. Vnitřní úložiště pojme maximálně 32 GB dat a v případě potřeby ho lze zvětšit pomocí paměťové microSD karty (max. 2 TB).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černá kožená G4 vs. kovová G5.
Telefon je vyšší a užší než jeho předchůdce: 149 × 74 × 7,7 mm, váží 159 gramů.

Ani v oblasti konektivity G5 žádným způsobem nezaostává. K internetu se můžete připojit prostřednictvím LTE modemu nebo adaptéru Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac). Příslušenstvím spárujete skrze NFC a Bluetooth 4.2. Samozřejmostí je přítomnost lokačního čipu A-GPS s podporou GLONASS. Nabíjecí kabel strčíte do USB-C konektoru, přičemž telefon podporuje rychlé dobíjení Quick Charge 3.0, které je až o 45 % efektivnější než předchozí verze.

LG G5
rozměry a hmotnost: 149 × 74 × 7,7 mm, 159 g
displej: 5,3", kapacitní IPS LCD, 1 440 × 2 560, 554 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 4 GB, baterie: 2 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 6 (Marshmallow)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Duální fotoaparát, ale tlačítka nikde

LG G3 a G4 patřily k nejlepším fotomobilům svých ročníků a v téhle tradici hodlá pokračovat i LG. Na zadní straně se nově objevuje dvojice fotoaparátů – jeden zabírá scénu v běžném úhlu 78°, druhý je širokoúhlý a pobere 135°. První má 16 megapixelů, druhým jen 8. Tomu všemu sekunduje duální LED dioda. Nezapomnělo se ani na čelní kamerku s rozlišením 8 Mpx. Mobilní kameramani si rovněž přijdou na své, protože LG G5 dokáže natáčet video ve 4K rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stejně jako u loňský model i LG G5 nabídne fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a laserové ostření.

Pod fotoaparátem se nachází čtečka otisku prstů. Mnohé zklame, že LG upustilo od tlačítek pro ovládání hlasitosti, které byly umístěny na zadní straně. U modelu G5 se totiž vrací na levý bok telefonu. Jedná se zřejmě o ústupek modulární konstrukci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chcete moduly?

Klepněte pro větší obrázek
LG Friends tomu říkají. 

LG a jeho vrcholné G se v dnešním stejno-stejném světě smartphonů vždy lišilo a G5 toto postavení ještě zvýrazňuje. Je ale modulární konstrukce to pravé? Budou chtít lidé připlácet za fotomodul, který nepřidá na obrazové kvalitě? A kolik lidí pozná kvalitnější zvuk, který poleze z „brady“ s logem B&O? Přibydou další moduly? Co budou umět? Není vypnutí mobilu při každé výměně trochu otrava? Jak dlouho bude upínacímu mechanizmu trvat, než se nepříjemně vykloktá?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spolu s LG G5 bylo představeno i bohaté příslušenství mezi které patří VR brýle 360 VR, Bluetooth sluchátko Tone Platinum nebo kamerka Rolling Bot.
Diskuze (24) Další článek: HTC Vive míří do volného prodeje. Nabídnou „smíšenou“ realitu [MWC]

Témata článku: LG, , , , LG G3, LG G3 32GB, LG G5, LG G5 SE, LG Optimus, LG V10, Lokační čip, Modulární konstrukce, Bohaté příslušenství, Nabíjecí kabel, Přídavný modul, Kameraman, Malý displej, LG Friends, Jin, Malý led, Otrava, Předchozí verze, Barevné provedení, LE Audio,