LG G7020: první pán na holení (test)

Asijské telefony se vždy vyznačovaly skvělým zpracováním, prvotřídním displejem a kvalitními melodiemi. Výrobce LG vstoupil na český trh se třemi mobily, v této recenzi se podíváme na véčko s označením G7020.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Telefon je vyveden ve stříbrné elegantní barvě, kolem horní časti a vnějšího displeje jsou chromové prvky, vnitřní část telefonu je pak zbarvena do jakési zvláštní, světle bronzové barvy. Ačkoli je telefon vyroben kombinací plastu a kovu, ani sebemenší část nikde neskřípne. Tělo přístroje je pevné a velmi kvalitně zpracované.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tvar mobilu je spíše hranatý

S rychlým otevřením véčka nebudete mít problémy, střední část kolem boků a spodní část telefonu jsou totiž více zapuštěny, takže vaše prsty budou okamžitě vědět, co mají dělat. Při otevřeném telefonu nevykazuje kloub žádnou vůli. Telefon má příjemné rozměry 88 × 45 × 22 mm a hmotnost 100 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má rozměry průměrného véčka

Vnější displej? Samozřejmost!

Není to zase tak dávno, kdy se na trhu objevilo první véčko s vnějším displejem (Motorola V.60), ale dnes je tento displej u véček téměř samozřejmostí. LG zde použilo nezvykle velký monochromatický displej o rozměrech 22 × 18 mm pracující v rozlišení 96 × 64 bodů. Vidíte na něm stav baterie, sílu signálu, dostupnost sítě GPRS, symbol zvoleného typu vyzvánění, jméno operátora a aktuální čas. Displej je podsvícen sytou modrou barvou, která se někdy zdá být až fialová. Jeho podsvícení musíte vyvolat dlouhým stisknutím jedné ze tří kláves na levém boku telefonu, sám o sobě se displej rozsvítí pouze při příchozím hovoru. Během telefonování se na vnějším displeji zobrazuje jméno nebo číslo člověka, se kterým právě mluvíte. Tato vlastnost není příliš praktická, protože lidi kolem vás může tato informace zbytečně zajímat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej je pouze černobílý

Kolem vnějšího displeje je vystouplá chromová část s plastickým nápisem GPRS nahoře, logem a jménem výrobce dole. Na spodní hraně tohoto výstupku se ukrývá kontrolka, který blikáním informuje o příchozím hovoru, dostupnosti signálu nebo upozorňuje na uloženou událost. Její barvu si můžete ze sedmi možností zvolit v nabídce. Barvu lze přiřadit také jednotlivým skupinám volajících, obecně pro příchozí hovor nebo pro klidový stav telefonu. Pokud se vám blikání telefonu v klidovém stavu nelíbí, není nic jednoduššího, než ho v nabídce vypnout.

Klepněte pro větší obrázek
To není reklama na Oskara, ale čelní displej LG G7020 s rozsvícenou kontrolkou

Barvy jen uvnitř

Největší lahůdka ale stále ještě čeká, skrývá se totiž uvnitř: velmi kontrastní barevný displej zobrazující pětašedesát tisíc barev. Díky véčkové konstrukci není nijak malý, jeho rozměry jsou 32 × 39 mm a má rozlišení 128 × 160 bodů. Displej je velmi dobrý, ale pasivní – je to dobře poznat na zpoždění při překreslování (i když jen velmi nepatrném) a také v možnostech nastavení. Všimněte si, že u pasivních displejů nebývá možnost změnit jas, ale pouze kontrast; stejně je to i v případě LG.

 
Pozadí displeje může mít několik různých tváří

Displej umí zobrazit osm řádků textu, přičemž dva zabírají stavové řádky. V pohotovostním režimu zobrazuje horní řádek sílu signálu, stav baterie a symbol zvoleného profilu vyzvánění. Spodní řádek pak v sobě ukrývá popis softwarových tlačítek. Kromě těchto informací se na displeji v pohotovostním režimu zobrazuje jméno operátora, aktuální čas i datum. Samozřejmostí je i možnost nastavení obrázkové tapety. V telefonu máte na výběr z osmi obrázků, přičemž jeden z nich zobrazí přes celý displej funkční ručičkové hodiny. Další obrázky na displej najdete na přiloženém CD.

  
Píšeme a čteme textovou zprávu

Při práci se zprávami je k dispozici šest řádků pro čtení a pět pro psaní. Při psaní SMS se neodečítají znaky, telefon vás pouze upozorňuje, do kolika zpráv bude výsledný text rozdělen. LG používá pro rychlé psaní technologii eZi, slovník je zapnutý vždy, když chcete psát. Pokud tedy nejste zvyklí používat systém pro prediktivní psaní, musíte vždy na začátku zprávy změnit mřížkou režim zadávání znaků. V tomto režimu telefon píše „česky“, tedy s diakritikou, zprávu ale odesílá bez háčků a čárek, takže máte na zprávu celých 160 znaků. Pro vášnivé pisálky ještě podotknu, že telefon je vybaven pamětí na sto zpráv.

 
Menu je přehledné a dostatečně intuitivní


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: LG, , , LG G7020, Primární telefon, Pán, Test, Klidový stav, Holení, Špatná lokalizace, Pan