LG GD510 Pop: úder na solár? (test)

Ano, to je to LG se solárním panelem a s jediným tlačítkem, které je chvíli zelené, chvíli zase červené. Jak se model GD510 povedl?
Kapitoly článku

Prostředí zaujme i potěší

LG GD510 není smartphone. Pracuje na standardním uzavřeném systému výrobce, který známe i z jiných telefonů. I přestože jde o levný model, na funkcích a ovládání se určitě nešetřilo.

Základ prostředí telefonu tvoří tři domácí obrazovky. Na první najdeme dva tucty dnes velmi populárních widgetů, tedy jakýchsi miniaplikací. Druhá obrazovka obsahuje zajímavou funkci LiveSquare - na vybraném tematickém pozadí se zobrazují kontakty, s nimiž jste byli ve spojení - ať už pomocí hlasové nebo textové komunikace. Poslední ze tří domácích obrazovek nabídne praktickou rychlou volbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG GD510 v zablokovaném stavu a jeho tři domácí obrazovky (LiveSquare je na tom čtvrtém)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení widgetů na domovské obrazovce

Hlavní nabídku je možné zobrazit dvěma způsoby. První možnost charakterizuje 12 ikon, kategorizovaných ve čtyřech posuvných řádcích. V jednotlivých řádcích se pohybujete tažením prstu ze strany na stranu. Otočením displeje na stranu šířku se zobrazí všechny ikony spolu, ale bez popisů. Tento koncept poprvé přinesl model Arena a v LG ho nazývají 3D S-Class.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na výběr jsou dvě zobrazení hlavní nabídky

Pokud jste si zvykli na starší prostředí, které najdeme například v modelu LG Renoir, je možné si ho přepnout. Ikony jsou v tomto případě rozdělené na čtyři karty podle kategorií - komunikace, zábava, pomůcky a nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na výběr je i starší prostředí

Pro pohyb v hlavní nabídce slouží výhradně dotek. Po důkladné kalibraci displeje nemáme k přesnosti výhrady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Horizontální zobrazení obou druhů hlavních nabídek

Pouze druhá generace

S LG GD510 si zavoláte na frekvencích sítí druhé generace. Podpora 3G zcela chybí. Pro připojení na internet můžete využít GPRS třídy 12 a EDGE stejné třídy. Na krátké vzdálenosti vám poslouží Bluetooth s A2DP nebo datový kabel. Přítomnost Wi-Fi v této kategorii neočekáváme, absence 3G ale trošku zamrzí.

Hlasová komunikace je na dobré úrovni a většina uživatelů nebude mít žádné výhrady. Příjemně nás překvapila kvalita reprodukce. Nezaznamenali jsme žádné nežádoucí aspekty, jako například šum, ani rezonování sluchátka při hovoru, s nimiž se setkáváme ve střední třídě běžně.

Do telefonu si uložíte 1 000 kontaktů, ke kterým se dá přidat několik nejrůznějších atributů. Celý telefonní seznam, vytáčení i vyhledávání si můžete optimalizovat funkcí Photocall. Fotografie je v případě LG GD510 jedním ze základních atributů při přidávání nového kontaktu a můžete podle ní vytáčet i z domovské obrazovky. Doporučujeme proto přidat fotografie nejpoužívanějším kontaktům, veškerá komunikace se tak zpřehlední a zjednoduší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti adresáře a přidávání nového kontaktu

Při vytáčení se na displeji zobrazuje i případná číselná shoda s telefonním seznamem. Příchozí hovor lze přijmout dotykem na displeji nebo pomocí hardwarového tlačítka. K dispozici je i hlasitý odposlech a ztišení vyzvánění. Všechny komunikační události zaznamenává deník hovorů. Pamatuje si však jen posledních 20 údajů z kategorií odchozích, přijatých a nepřijatých hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výpis hovorů a vytáčení se zobrazením shody v telefonním seznamu

Virtuální náhrada

LG GD510 nedisponuje hardwarovou klávesnicí. Vystačit si tedy musíte s její softwarovou náhražkou v podobně virtuální alfanumerické nebo QWERTY klávesnice. Zadávání znaků na dotykovém displeji vyžaduje často nemalý zvyk. Ne všem uživatelům tento koncept bude vyhovovat. Pokud častěji využíváte textovou komunikaci, potrpíte si na e-maily či dlouhé poznámky, není pro vás LG GD510 to pravé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Virtuální alfanumerická a QWERTY klávesnice

Dnes je však dotek v módě a mladší generace jistě oželí jeho nedostatky. Postupné zadávání znaků na virtuální alfanumerické klávesnici nám nedělalo problém. Díky podpoře slovníku T9 bylo i velmi rychlé. Mírně skeptičtí jsme v případě QWERTY klávesnice, jejíž virtuální tlačítka jsou příliš malá. Ve větších rukou bude prakticky nepoužitelná.

Prostředí zpráv je přehledné. Zprávy jsou seřazeny podle data a roztříděny do standardních kategorií. K dispozici jsou i vlastní složky. MMS a SMS zprávy mají společnou složku i editor. Po přidání multimediálního obsahu se zpráva automaticky odešle jako multimediální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí zpráv je přehledné

Základy kanceláře

Pracovní a kancelářské funkce jsou mírně očesané, telefonu však žádná podstatná aplikace nechybí. Cílové skupině budou možnosti organizace, které LG GD510 nabídne, určitě stačit. Kalendář je přehledný a dá se zobrazit v denním, týdenním i měsíčním náhledu. K jednotlivým datům je možné přidat připomínky různého druhu s upozorněním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Práce s kalendářem a nastavení budíků. Kromě widget budíku na domovské obrazovce je v nabídce i neomezené množství dalších, s opakováním ve vybraných dnech
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samozřejmostí jsou poznámky, kalkulačka, převody jednotek, hlasový záznamník či stopky

Prohlížení internetu patří díky možnostem poměrně velkého dotykového displeje k těm pohodlnějším. Absenci sítí třetí generace a rychlých datových přenosů je však výrazně cítit. Prohlížeč si bez problémů poradí s většinou, i složitějších, stránek. Pomalé připojení ale kazí zážitek ze surfování. Prohlížeče třetích stran (Opera Mini) ale dokáží pocit ze surfování vylepšit.

Témata článku: LG, , , LG GD510 Pop, LG GD510 Solar, Nokia 5530 XpressMusic, Podstatná funkce, Solar, Pomalé připojení, Třípalcový displej, Základní atribut, Nepřijatý hovor, Pomer, Drahý paušál, Loňský pokles, Zajímavá hra, Test, Moderní displej, SOL, Pop, Skrolování, Solár, Ručička, Průměrná hodnota