LG GD880 Mini: návykový kvádr (test)

LG Mini má v rukávu několik trumfů. Předně zaujme designem, malými rozměry a kvalitní konstrukcí. O to více pak překvapí bohatá výbava uvnitř.
Kapitoly článku

LG GD880 Mini nabízí dva režimy zobrazení virtuální klávesnice. Standardní alfanumerická klávesnice se po otočení telefonu změní na QWERTY klávesnici. Samotná tlačítka jsou v tomto případně titěrná a lidé s většími prsty budou mít pravděpodobně problém s jejím bezproblémovým používáním. Proto je LG Mini vhodnější pro uživatele, kteří upřednostňují hlasovou komunikaci před textovou.

Klepněte pro větší obrázek 

Archiv zpráv je společný pro SMS i MMS, pojme až tisíc textovek nebo objem multimediálních zpráv nepřekračující kapacitu vnitřní paměti 80 MB. Způsob uspořádání zpráv lze zobrazit i v konverzacích. V nabídce je dále na výběr zobrazení přijatých a odeslaných zpráv, konceptů a zpráv na odeslání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vhodný do kanceláře

Vestavěný e-mailový klient pracuje s protokoly IMAP4 a POP3. Jeho konfigurace je ve většině případů velmi jednoduchá a rychlá. V nabídce je pravidelná kontrola schránky v nastavitelném intervalu. Klient podporuje i synchronizaci se serverem Microsoft Exchange, což u hloupých mobilů této kategorie nebývá zdaleka samozřejmostí. Spojení jsme vyzkoušeli na serverech našeho vydavatelství a synchronizace zpráv, kontaktů i kalendáře proběhla naprosto bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tím se dostáváme k organizačním funkcím. Kalendář s týdenním, denním a měsíčním pohledem nabízí i kompletní seznam úkolů. K datu lze přidat upozornění ze tří kategorií. Prostředí je pěkně graficky i funkčně zpracované. Žádná z podstatných funkcí mu nechyběla. Samozřejmostí jsou budíky s opakováním. K dispozici je také snadno a rychle nastavitelný widget budík. K upozorněním lze přidat vlastní tón, upravit hlasitost či poznámku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Mezi dalšími pracovními funkcemi můžeme najít poznámky, kalkulačku, stopky, světový čas či převodník jednotek. LG GD880 Mini disponuje GPS přijímačem s asistovaným startem. Předinstalovaná Java aplikace Google Maps funguje velmi dobře, jako náhrada plnohodnotné navigace s hlasovými povely však LG Mini neposlouží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Díky přítomnosti Wi-Fi je LG Mini vhodným nástrojem k brouzdání po internetu. Prohlížeč postavený na jádře webkit je na poměry telefonů s uzavřeným prostředím poměrně sofistikovaný. Podporuje Flash Lite i specifikace HTML5, takže dokáže přehrát velkou část internetového obsahu. Funguje zde systém panelů i záložek, některé nelogické kroky ale musíte absolvovat při nastavení přístupových bodů. Ty se k prohlížeči přiřazují prostřednictvím internetových profilů a najdete je trochu zmatečně až na poslední obrazovce menu pod položkou Připojení. Zde se také trochu nelogicky nastavuje domovská stránka prohlížeče. K záloze a synchronizaci obsahu telefonu lze využít užitečný internetový nástroj LG Air Sync, je však třeba si založit uživatelský účet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Nový přehrávač

Při prohlížení fotografií a obrázků využijete akcelerometr, který otáčí obrazovku podle polohy telefonu. Pokud telefon otočíte horizontálně, zobrazí se 3D galerie podobná té z modelu LG BL40 New Chocolate. Galerie sdružuje nejen fotografie, ale i videa. Na přibližování slouží funkce multitouch, která, jak jsme již zmiňovali, není příliš přesná. Na vině by opět mohl být nedostatečně silný procesor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Grafických úprav se dočkal i hudební přehrávač. Jeho prostředí se oproti přehrávači v LG Areně nebo velké čokoládě posunulo tím správným směrem. Nové grafické vizualizace a pěkné prostředí na nás udělalo dobrý dojem. Hudební knihovna třídí skladby podle názvu, interpreta, alba a žánru. K dispozici jsou i playlisty. Při přehrávání se na displeji zobrazuje obrázek alba, pokud není uložen ve složce, zobrazí se kotouč prázdného kompaktního disku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Přehrávači hudby sekunduje FM rádio s RDS. LG sice dokáže do svých mobilů integrovat i FM anténu, to ale není případ modelu Mini. Pro příjem rozhlasových stanic je tedy nutné připojit sluchátka. Ladění je možné automaticky, nebo pomocí efektního virtuálního potenciometru. Videopřehrávač podporuje širokou paletu formátů včetně DivX a XviD, externí titulky však nezobrazí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG GD880 Mini disponuje fotoaparátem s rozlišením pět megapixelů a automatickým zaostřováním. Objektivu chybí aktivní krytka. Přisvícení pomocí LED diody také není k dispozici. Kvalitou nás snímač nijak neohromil, navzdory 5Mpx rozlišení jej musíme zařadit mezi průměr. Fotografie mají místy zvláštní zabarvení. Na druhé straně jsou fotografie téměř stále ostré. V zhoršených světelných podmínkách by se určitě hodila LED dioda, takto LG GD880 Mini selhává již za šera. Potěší alespoň originální grafické zpracování aplikace fotoaparátu.

Ukázkové fotografie (snímky v maximálním rozlišení v automatickém režimu):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Styl za rozumný peníz

LG GD880 Mini je malý, jednoduchý a dobře vypadající telefon. Novinka disponuje nadstandardní výbavou. Nechybí Wi-Fi, rychlé datové přenosy, jemný dotykový displej a 3,5mm jack. Zajímavá je také podpora DivX a Xvid, podpora firemního e-mailového účtu v této třídě také není samozřejmostí. Potěší také rozměry a kvalitní konstrukcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní krabice a obsah balení (klíče na třetím snímku jsou jen dekorace)

LG Mini je vhodný pro ty, kdo nechtějí mobil obohacovat o další aplikace a spokojí se s tím, co dostanou od výrobce. Jako bonus přidává LG Mini bohatou konektivitu zabalenou ve stylovém designu, který se bez ohledu na cenu nebojíme nazvat ani luxusním. LG Mini najdete v současnosti v nabídce Vodafonu za nedotovanou cenu 6 a půl tisíce korun. Ve volném prodeji jej ověřené obchody nabízejí za cenu kolem sedmi tisíc, levnější nabídky nepochází z české distribuce. To je za takto vybavený a výjimečně vyhlížející mobil odpovídající cena. 

Témata článku: LG, , , LG BL40 New Chocolate, LG GD880 Mini, Hezký design, Test, Příslušná aplikace, Mini, Rychlá volba, Hudební knihovna, Mini +, Designový koncept, Aktivní kryt, Nepříjemné vrzání, Nutná přítomnost, Odpovídající cena, Cihlička, Pravidelná kontrola, Kompaktní disk, Externí aplikace, Min, Vyhlížející mobil, Širokoúhlé rozlišení, Kvádr