LG HB620T: digitální televize do kapsy (test)

První mobil s integrovaným DVB-T přijímačem u nás, to je LG HB620T. Chcete sledovat digitální televizi zcela zdarma?

Multimédia a fotoaparát

Vnější fotoaparát disponuje rozlišením rovné dva megapixely, vysoce svítivou diodu či automatické ostření však nečekejte. V ostatních směrech ale nepostrádá důležité funkce: můžete ovlivnit expozici v rozmezí +- 2EV, používat efekty, sekvenční snímání, noční režim, samospoušť a dokonce i okrasné rámečky. Pokud přepnete na vnitřní fotoaparát, můžete snímek otočit okolo svislé osy. V nižším, nežli maximálním rozlišením pak funguje digitální zoom. V podstatě totožné funkce nabízí i režim videokamery, pouze maximální rozlišení se snižuje na 320 x 240 obrazových bodů. Také se objeví možnost deaktivace záznamu zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG fotí až překvapivě dobře. Všimněte si například střechy kostela na druhé z ukázkových fotografií, hezky rozeznáte každou položenou tašku. Ani snímky přírodních scenérií netrpí výrazným sléváním odstínů, opět doporučuji třetí fotografii zahrady s domkem v pozadí. Při podrobném zkoumání lze vypozorovat snižující se ostrost v rozích fotografií. Při velmi kontrastních scénách fotoaparát spíše prokresluje oblohu na úkor světlosti všeho pod ní – zde přichází ke slovu ruční změna expozice. Z celkového pohledu jsem spokojen a vůbec nevadí dnes již průměrné rozlišení snímků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudební předpoklady nového LG sráží především nestandardní konektor pro sluchátka. Přehrávač podobně jako u ostatních telefonů pracuje s ID3Tagy. Po prvním spuštění telefon projde interní paměť i paměťovou kartu a zjistí potřebné údaje. Teprve pak se nabídnou možnosti přehrávání interpretů, alb a žánrů. Můžete si vytvořit vlastní seznam skladeb, to však má svůj malý háček. Skladby lze do takového playlistu přidávat pouze z hromadného seznamu, kde jsou naprosto všechny písně. Hledat tedy skladbu mezi tisícovkou dalších je poněkud nepraktické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se umí k počítači přihlásit přes Mass Storage jako výměnný disk

Při práci v hudebním přehrávači, zvláště při otvírání seznamů, si zvykněte na delší prodlevy závislé na počtu skladeb. V nabídce přehrávače můžete aktuální píseň zvolit jako vyzvánění, přidat do vlastního seznamu, nebo odeslat přes bluetooth. LG nemá vyhrazený reproduktor pro přehrávání zvuků, vše padá na bedra sluchátka. To nabízí dostatečnou hlasitost pro televizní pořady, nicméně v reprodukci hudby jsou patrné rezervy.

Na první pokus: výborný

Pokud bych mohl breptat do vývoje, doporučil bych nástupci zvětšit displej a klidně změnit jeho orientaci. A také oddělit napájecí konektor od toho sluchátkového, nebo vytvořit průchozí nabíječku. Tyto výtky jakoby výrobce vyslyšel a již se špitá o modelu KB770, kterou lze krátce popsat jako Pradu s televizí. Také vnější displej postrádá ve stávajících kvalitách své uplatnění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG HB620T vstoupí bezesporu do mobilních dějin 

I přesto nemohu nadšení z recenzovaného telefonu LG HB620T skrývat. V podstatě na první pokus, a hned výtečně. Od prvotiny jsem očekával podstatně více dětských nemocí, zvláště když šlo o tak nesnadný úkol. A cena? Osm tisíc korun není malý peníz, nicméně vzhledem k funkcím jde o částku zcela spravedlivou a odpovídající.

Jsem velmi zvědav, jak tato novinka ovlivní ostatní výrobce. DVB-T přijímač je funkcí doslova pro každého bez rozdílu věku a klidně ji přirovnám k významu textových zpráv. Spousta uživatelů nejen že bude ochotna investovat do nového telefonu s touto funkcí, ale klidně změní svou oblíbenou značku. Nyní nezbývá, než se těšit na digitalizaci celého území naší země.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: LG, , , LG HB620T, Klasický poměr, Televize, Digital, Digitální televize, Test, Špatný signál, Společný konektor, Kvalitní signál, Dobrý web, Rozměrná klávesnice, Výsuvná anténa, Digit, Malý háček, Současné připojení, Ostatní směry, Analogová televize, Běžný rozměr, Malá změna