LG HB620T: digitální televize do kapsy (test)

První mobil s integrovaným DVB-T přijímačem u nás, to je LG HB620T. Chcete sledovat digitální televizi zcela zdarma?

Telefonní funkce

Na začátku vytknu, abych pak mohl chválit. Hledání v telefonním seznamu probíhá postupným zadáváním znaků, nebo pomocí slovníku T9. Pozor ale, neplést s vyhledáváním „na způsob T9“. Kde je rozdíl? Při hledání na způsob T9, jak jej můžete znát z Windows Mobile nebo nových Sony Ericssonů, zadáváte tlačítko s písmeny jména vždy jen jednou. A telefon vyhledává odpovídající záznamy. U Windows Mobile ve jménu i příjmení, u Sony Ericssonu pouze v jedné části dle řazení, ale to jen na okraj. LG hledá s pomocí slovníku T9. Chcete najít „Katka“, telefon napíše Látka a seznam samozřejmě nenajde nic. U Tomáše uspějete, ale pokud řadíte dle příjmení, jste v koncích. Ledaže byste slovník naučili všechna příjmení ze svého seznamu. V závěru se tedy vrátíte k postupnému zadávání znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledání v seznamu na způsob T9 a se slovníkem T9 není to samé

Seznam nabízí kapacitu pro rovnou tisícovku kontaktů bez závislosti na počtu informací vyplněných u jednoho kontaktu. Základní údaj třinácti položek rozšiřují podsložky, kdy například adresa domů a do práce obsahuje dalších pět řádků. Kontakt lze rovnou ukládat na kartu nebo do telefonu, přiřadit obrázek, vyzváněcí melodii a kontakt zařadit do skupin. I když jejich využití není příliš široké – v podstatě můžete skupině přiřadit vyzváněcí melodii a podle skupin rychleji hledat kontakty. Skupině však nelze odesílat SMS ani filtrovat hovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K novému kontaktu lze přiřadit nespočet položek

Oceňuji doprovodné funkce, například kompletní zálohu telefonního seznamu na paměťovou kartu a jejich následnou obnovu. Můžete odeslat všechny kontakty přes bluetooth a líbí se mi i taková jednoduchost, jako zobrazení vlastního čísla.

LG kupodivu neumožňuje nastavit přijetí hovoru otevřením telefonu. Jakoby si byl výrobce vědom špatné čitelnosti vnějšího displeje za dne. S kvalitou sluchátka jsem spokojen, také protistrana si užívala nerušeného příjmu. Ostatně mikrofon díky rozměrům směřuje přímo před ústa volajícího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Véčkové konstrukce mají své výhody, třeba ohromnou klávesnici

Upozornění na příchozí hovory stanovují podrobně nastavitelné vyzváněcí profily. Hovor i SMS mohou ohlašovat běžné hudební formáty, třeba Mp3. U Mp3 si můžete dokonce nastavit upozornění po x minutách, dokud zprávu nepřečtete.

Zprávy i email umí

Telefon se kupodivu nechlubí, kolik textových zpráv dokáže uložit. Textový editor pro SMS a MMS je společný, přičemž do režimu multimediální zprávy přejdete například vložením obrázku. Slovník T9 se inteligentně učí i při psaní běžným multi-tap způsobem. Nemusíte tedy komplikovaně přidávat jednotlivá slova. Prostě pište své obvyklé patvary a pak zapněte prediktivní režim – telefon vám je sebevědomě nabídne na prvním místě. Telefon nepřevádí emotikony na grafické a neumí odesílat animace v SMS. Zato zvládne snadno a rychle vložit číslo, jméno i obojí současně z telefonního seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Emailový klient si poradí i s IMAP účty

Spokojen jsem i s emailovým klientem, který si poradí s příjmem i odesíláním příloh. Příjemně mne překvapila funkce hledat, která funguje dokonce i vzdáleně s IMAPúčtem a zde zvládne prohledat vybrané složky. Klient nepostrádá podpisy, automatickou kontrolu v zadaných intervalech (maximálně po osmi hodinách) i nastavení priority.

Výborný internetový prohlížeč

LG si rozumí se sítěmi třetí generace, dokonce podporuje i HSDPA. Abyste pro využití rychlých dat nemuseli využívat další zařízení, přináší LG vlastní a nutno podotknout velmi slušný internetový prohlížeč. Dokonce bych se vsadil, že jde o tentýž prohlížeč, který u svých telefonů využívá Nokia. Především si poradí s více okny, podporuje záložky a nepostrádá RSS čtečku. Poradí si i s plně grafickými weby, přeskládání stránky považuji za slušné. Při návštěvě moderních webů se však již projevuje nízký výkon telefonu: data sice sviští rychle, nicméně jejich zpracování chvíli trvá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Internetový prohlížeč podporuje práci ve více oknech

Před multimédii ještě nahlédněme do organizačních funkcí. Zde výrobce nešetrně omezil maximální počty uložených záznamů: událostí a úkolů pojme přístroj po rovné stovce, poznámek a tajných poznámek může být dokonce pouze pět. Situaci aspoň trošku zachraňuje funkce vymazání proběhlých událostí, čímž lze kalendář udržovat relativně čistý. Všechny události můžete snadno zálohovat a následně obnovit z paměťové karty, tedy podobně jako u adresáře. U událostí nevybíráte druh, jako u ostatních telefonů, což mi osobně vyhovuje. Nastavit lze samozřejmě čas zahájení i ukončení, předmět, místo, upozornění i opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář nabízí zcela standardní funkce

Dozajista vás v předchozím odstavci zaujaly tajné poznámky. Jde v podstatě o textové poznámky ochráněné vstupním heslem. Další aplikace v nabídce Organizér nesou názvy Kalkulačka, Stopky, Převodník jednotek, Světový čas a Vyhledávač data.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Žádná z těchto funkcí nepřináší nic zajímavého, otazník se mi však pověsil nad funkcí Vyhledávač data. Funguje následovně: zadáte počáteční datum, počet dnů a telefon napíše, který datum po uplynutí zadaného počtu dnů bude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hm, týden si spočítám, čtrnáct dnů by také každý mohl zvládnout, a co bude za den po 5412 dnech zajímat asi nikoho nebude.

Témata článku: LG, , , LG HB620T, Test, Dobrý web, Rozměrná klávesnice, Ostatní směry, Malý háček, Kvalitní signál, Digit, Společný konektor, Digitální televize, Klasický poměr, Televize, Špatný signál, Výsuvná anténa, Digital, Malá změna, Současné připojení, Běžný rozměr, Analogová televize