LG KB770: maximální televizní požitek (test)

Novinka od LG vstoupí do dějin především jako širokoúhlá digitální televize do kapsy. Ovšem ani za další funkce se nemusí stydět.

Organizační funkce

Výrobce se poučil z kritiky stran kapacity kalendáře. Model Viewty dokázal uložit pouhou stovku záznamů, nyní je kapacita pětinásobná. I tak jsou kapacity stále nevyvážené. Uznejte sami: kdo využije pět stovek úkolů? Takový člověk by se z toho musel jednoduše zbláznit. Zato poznámek by mohlo být více než deset. V rámci kalendáře a úkolů velmi oceňuji možnost rychlé a jednoduché zálohy, obnovení a dokonce i odeslání dat. Ano, odesílání. Obsah celého kalendáře a všech úkolů můžete jednoduše, třeba přes bluetooth, exportovat ve formátech .vcs.

Telefon nad rámec standardních funkcí obsahuje i prohlížeč dokumentů. Zkoušel jsem otevřít nemalý PDF soubor, tuto recenzi ve formátu .doc, tabulku parametrů ve formátu .xls a dokonce i presentaci, vše bez problémů. Zajímavě pracuje telefon se soubory. Jeho správce souborů totiž nefunguje tak, že by vám bez okolků prozradil obsah paměti a paměťové karty. Můžete mít na kartě jakoukoli adresářovou strukturu, ta vám zůstane skryta. Telefon má vlastní představu o adresářích (Obrázky, Zvuky, Videa...) a do těchto složek nacpe všechny soubory bez ohledu na to, ve kterém adresáři jsou uloženy. Když jsem již nakousl paměť, telefon disponuje kapacitou 171 MB a rozšířit ji můžete kartami microSD o maximální velikosti 4 GB. Vzhledem ke slabším audio/video ambicím toto maximum zřejmě i postačí.

Klepněte pro větší obrázek
Hry staví především na možnostech dotekového displeje

Z dalších běžných funkcí jmenujme násobný budík, kalkulátor, světový čas, převodník jednotek a konečně stopky.

Multimédia: hudebník z něj nebude

LG si nehraje na žádného velkého hudebníka. Dokazuje to sluchátky, menší pamětí i absencí analogového rádia. Přístroj samozřejmě umí přijímat digitální ráda přes DVB-T, těch je však prozatím jako šafránu a o jejich atraktivnosti může cílová skupina úspěšně pochybovat. Hudební přehrávač pak třídí hudbu dle ID3Tagu, vyhledávat pak lze dle interpreta, alba, žánru a podobně. Hudební přehrávač například neobsahuje ekvalizér.

Kvalita přiložených sluchátek zcela odpovídá jejich vzhledu, nenáročnějšímu posluchači vystačí. Náročný hi-fista se setká s problémem v podobě nestandardního konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pecce s mikrofonem již nenajdete standardní konektor pro připojení vlastních sluchátek

LG nabízí fotoaparát s rozlišením 3 Mpix a automatickým ostřením. Ve srovnání s KU990 Viewty jde tedy o krok zpět, ten nabízel o dva megapixely více. I přes optiku zvučného jména si od nás neodnesl chválu a o to víc jsem byl zvědav na výsledky této novinky. Bohužel opět patří spíše k průměru. I za skvělých podmínek jsou snímky mírně rozmazané, což vede v kombinaci s méně šetrnou kompresí ke slitým odstínům. Absence diody pak velmi znesnadňuje focení v interiérech, kdy automatika nasadí neudržitelně dlouhý čas uzávěrky. Autmatické ostření oceníte především při focení textu a velmi blízkých předmětů. Efektu rozmazaného pozadí s ostrým popředím se vám však dosáhnout zřejmě nepodaří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Video zaznamenává nové LG v maximálním rozlišení 240 x 320 bodů kodekem MPEG-4. I přes 15 snímků za vteřinu nevypadá video špatně a pokud se spokojíte s tímto rozlišením, budete spokojeni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Režim fotoaparátu a listování obrázky

V rámci obrázků mne LG nemile překvapilo neschopností otevřít obrázky větší než 3 Mpix fotoaparátu. Po nakopírování oblíbených fotek z klasického digitálu je telefon odmítl otevřít s tím, že jsou příliš veliké. Takový nesmysl. Prohlížení vyfocených snímků pak probíhá šoupáním do stran jako u iPhonu.

Na dobré cestě

LG KB770 nemůžeme srovnávat s kterýmkoli jiným telefonem na trhu. Při výběru si totiž nebudete klást otázku, zda má víc funkcí a možností, než ten či onen telefon. Nejspíš se zeptáte: chci a využiji DVB-T? Pokud ano, nemáte jinou možnost a rádi svému novému mobilu odpustíte i těch několik nedostatků. A pokud o DVB-T nestojíte, jistě najdete sto pět lepších telefonů za nižší cenu.

I přes své nedostatky však LG KB770 náleží velká poklona. O DVB-T v mobilu se ještě před rokem nikomu ani nesnilo a dnes máme skutečně použitelný přístroj. I po testu si stojím za názorem z úvodu, že jde o inovaci roku a jsem velmi zvědav, zda se „chytí“ i ostatní výrobci mobilních telefonů.

Témata článku: LG, , , LG HB620T, LG KB770, LG Viewty, Maximum, Nožička, Širokoúhlý obraz, Dlouhý čas, Moderní přístroj, Test, Poklona, Společný konektor, Tenký kryt, Rozmazané pozadí, Občasné využití, Běžný rozměr, Velký pozor, Stručný popis, Optimalizované prostředí, Revoluční funkce, Druhý obrázek, KB +