LG KF510: Dotkněte se, rozhýbejte světla (test)

Kombinace exkluzivního vzhledu a zajímavé funkční výbavy, skloubení kovové elegance se hrou světel.
Kapitoly článku

Co se týče telefonování, jihokorejská novinka pokračuje ve stopách svých stájových předchůdců. Inspiraci našla především u KF600, se kterou toho má mnoho společného. K dispozici je tisícovka kontaktů, ke kterým je možné přiřazovat až tři telefonní čísla, e-mail, fax a kratičkou poznámku. Ke každému kontaktu lze vybrat vlastní vyzvánění a fotografie, které se zobrazují i při prohlížení celého seznamu. Vyhledává se postupným zadáváním znaků. Telefonní seznam u štíhlého slideru nabízí třídění do šesti skupin, které lze pojmenovat a vybrat k nim vlastní vyzvánění. Filtrovat hovory či zaslat skupinovou SMS ovšem nelze. Širokou nabídku nastavení nabízí vyzváněcí profily, u kterých dokonce lze zvolit sílu vibrací. LG pracuje ve všech pásmech GSM, tedy 900, 1800 a 1900 MHz. Hlasové ovládání telefon nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam detailů jednotlivých kontaktů je dostatečně obsáhlý

Psaní textových zpráv je na vynikající úrovní. Ultratenký elegán dokáže psát s diakritikou i bez ní. Při psaní SMS telefon zobrazuje počet napsaných znaku ze 160 možných. Při delších zprávách KF510 zobrazuje pořadí zrovna psané vícenásobné SMS. Do paměti se mu vyjde úctyhodných 500 textovek. Pokud by toto číslo pro někoho bylo nedostačující, k dispozici má ještě paměťovou kartu. I na ní lze textové zprávy ukládat. Již standardem se u LG stává propracovaná e-mailová schránka podporující SMTP i POP3. Lze si nastavit intervaly stahování či automaticky vkládat elektronický podpis. Práce s přílohami je mu ovšem cizí.

Klepněte pro větší obrázek

Organizér u KF510 je velmi prostý a kromě měsíčního zobrazení a jednoduchého plánování bychom další funkce hledali marně. Tedy pardon, je zde ještě možnost vložit jednoduchou poznámku o maximální délce 80 znaků. Naopak u budíku výrobce na nic podstatného nezapomněl. Mnohé uživatele jistě potěší propracovaná kalkulačka s množstvím pokročilých funkcí. U obdobných telefonu to není příliš časté. V nabídce rovněž nechybí ani stopky a převodník jednotek. Velmi efektně vypadá nabídka světového času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechybí nic důležitého a všechny aplikace typu „mohlo by se jednou hodit“ najdete pospolu v jedné nabídce

Fotoaparát překoná předsudky

Většina stylových sliderů se kvalitou integrovaných fotoaparátů chlubit nemůže, ale u KF510 je snímač příjemným překvapením. Výrobce mu dal do vínku rozlišení 3MPx (2 048 × 1 536 bodů), výkonný blesk a stabilizátor obrazu. Nechybí ani redukce efektu červených očí, vyvážení bílé, samospoušť či redukce chvění. LG si zaslouží značnou pochvalu za provedení rozhraní fotoaparátu, které je velmi přehledné. Nabídka možností je bohatá a nabízí množství nastavení, která mohou výsledné fotografie značně ovlivnit. Snímky na denním světle jsou ostré, jasné a nabízí syté barvy. Práce s fotoaparátem v horších světelných podmínkách je na dobré úrovní, fotky svou ostrost neztrácejí. Výtku si zaslouží snad jen nešetrná komprese, kdy dochází k občasnému slévání ploch s mírně odlišnými barvami. Tedy stejný neduh, se kterým jsme se setkali u KF600. Video je možné natáčet v rozlišení 176 × 144 nebo 320 × 240 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V uživatelském prostředí fotoaparátu je vše při ruce
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Počasí bohužel nepřálo tomu, abychom vám mohli předvést plný potenciál fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek
Funkci „textového zápisníku“ zvládne LG díky autofokusu naprosto s přehledem

Hudební přehrávač novinky od LG výčtem svých funkcí nenadchne. Řadového uživatele ale jistě uspokojí. Písničky lze vybírat podle interpreta, alba nebo žánru. Nechybí ani možnost práce s playlisty, náhodný výběr či opakované přehrávaní. Nechybí ani minimalizace přehrávače na pozadí. K dispozici je propracovaný ekvalizér. Zde ovšem chybí možnost vlastního nastavení. Telefon také nenabízí zobrazení obrázku hudebního alba. Správa hudebních souborů příliš nepotěší. Písničky se řadí do jednoho seznamu podle abecedy, při množství hudebních souborů to není zrovna praktické. Po grafické stránce přehrávač nenadchne, ale ani neurazí. Prostě klasika, na kterou jsme u LG zvyklí. Výrobce nezapomněl ani na FM rádio, které je u nás pořad ještě značně oblíbené. Jako minus bych uvedl absenci standardního konektoru pro připojení vlastních sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Také pro změnu hlasitosti je možné použít touchpad i s jeho „diskotékovými“ efekty

Paměť, konektivita a doplňky

KF510 pohání operační systém Nucleus, stejný najdeme u stájového kolegy KF600 a programové vybavení obou přístrojů je tedy skoro identické. Podobnosti najdeme i v hardwarové výbavě. Senzorový panel u KF510 pracuje na stejném principu jako dotykový displej u KF600. Toto řešení umožňuje lepší realizaci efektů, kterých zde najdeme hned několik. Každý dotek touchpadu je doprovázen animovaným efektem. K dispozici má uživatel přibližně 16 MB volné paměti, kterou lze rozšířit pomoci paměťových karet microSD (až do 4 GB). Telefon podporuje režim Mass Storage a data do něj snadno zaplníte prostřednictvím datového USB kabelu. Na škodu je, že KF510 nezpřístupňuje obsah paměťové karty pomoci bluetooth. Platí to i pro odesílaná data, které telefon ukládá do své paměti. Datová nabídka jihokorejské novinky je opravdu široká. Telefon podporuje GPRS, EDGE (obě technologie tř. 10), UMTS i HSDPA. Síť 3G bychom ovšem hledali marně. Na druhou stranu vzhledem k situaci, která panuje na českém telekomunikačním trhu, bych tento nedostatek za velké minus nepovažoval. Konektivitu zajišťuje velmi oblíbený microUSB 2.0 a Bluetooth 2.0. Infraport u LG nenajdete, u dražších modelů výrobce na tuto technologii již před časem zanevřel.

Brouzdání po internetu zajišťuje prohlížeč Obigo Q05A. Ten bez problémů zvládá WAP 2.0 i HTML a nabízí vše, co je potřeba pro základní práci s internetem. K dispozici je několik režimů zobrazení stránek, možnost vytváření záložek, vypnutí obrázků a několik dalších standardních funkcí. Nejednoho uživatele potěší, že při ukončení práce prohlížeč prozradí celkový objem přenesených dat. Co se týče celkového pohodlí, konkurenční Opera či NetFront jsou dle mého názoru použitelnější a pohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení internetu: použitelné, ale s rezervami

U telefonu bez operačního systému velmi potěší podpora prohlížení dokumentů. KF510 si bez problémů poradí s formáty DOC, XLS, PPT a PDF. Na malém displeji si ale prohlížení příliš neužijete. Pro krácení dlouhých chvilek jsou k dispozici tradiční Java hry: Mini Game World a Sudoku Puzzle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Graficky pěkně zpracované hry

Závěr

Telefon okouzlí nejen svým elegantním vzhledem a pevnou konstrukci, ale i originálním ovládáním. To si zaslouží jen samou chválu. Potěší také velmi dobrá výdrž baterie a funkční výbava. Za velký nedostatek považuji organizační schopnosti, bez nichž se mnozí uživatelé dnes neobejdou. S prodejní cenou kolem osmi tisíc nové LG jistě osloví mnoho uživatelů, kteří si za stylový vzhled a pohodlné ovládání klidně připlatí. Jestliže vám ale jde spíše o funkční výbavu než o elegantní design, poohlédněte se raději jinde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: LG, , , LG KF510, Mailová schránka, Stisknutí levého, Elektronický podpis, Plný potenciál, Stardust, Test, Kombinované ovládání, Obdobný telefon, Grafická stránka, Svět, Dark Gray, Bohatá výbava, E-mailová schránka, Dot, Jihokorejská dvojka