LG KF600: jeden pro oči, druhý pro prsty (test)

Nové LG má originální způsob ovládání – na malém touchpadu zobrazí jen ta potřebná tlačítka. Jak funguje v praxi?
Kapitoly článku

Fotoaparát a multimédia

Výrobce svou stylovku vybavil digitálním snímačem s rozlišením rovné 3 megapixely. Pro lepší výsledky jej obohatil o funkci automatického ostření a vysoce svítivou diodou. Rozhraní nabízí vcelku bohaté možnosti ovlivnění výsledné fotografie. Vedle běžných funkcí zaujme například vylepšovač portrétů nebo redukce chvění. Přínos je však spíše sporný, stále platí rovnítko mezi dostatkem světla a fotografii v rozumné kvalitě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát nabízí opravdovou spoustu nastavení

Za slunečných dnů nabízí snímky slušnou ostrost. Na fotografii s rozestavěnou budovou si všimnětedetailních příček stožáru jeřábu. Na stejné fotografii se však zároveň projevuje nešetrná komprese, jejímž výsledkem je slévání ploch s mírně odlišnými barvami do rozmázlých ploch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další položky z bohaté nabídky fotoaparátu

Mezi cílovou skupinu jistě patří i dospívající mládež, která se bude chtít svým telefonem pochlubit v nočních klubech a na diskotékách. Dioda však v těchto tmavých prostorech svůj úkol příliš nezvládá. Navíc nepracuje automaticky, v případě potřeby ji musíte aktivovat ručně. Na stranu druhou, automatické ostření umožní využití telefonu jako digitálního záznamníku jízdních řádů a jiného textu. Videosekvece natáčí LG v maximálním rozlišení 320 x 240 bodů s omezením kapacity paměti telefonu nebo karty.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér, makro

Výrobce se chlubí vylepšeným hudebním přehrávačem, nicméně i zde zůstává vše jen u slibů. Přehrávač nabízí elegantní posun hudby a doteková tlačítka, to je ale vše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudebních souborů nepatří mezi nejlepší

Veškeré hudební soubory z paměti telefonu i karty řadí do jednoho seznamu podle abecedy, bez rozdílu umístění. Pokud si tedy do paměti nahrajete pět adresářů s hudbou jednotlivých skladatelů, v telefonu se vám pomíchají. Jediným řešením je kompletní přejmenování všech souborů do vhodného tvaru. Zapomeňte na standardní konektor pro připojení kvalitních sluchátek. Malou záplatou na bolístky zůstává FM rádio a podpora A2DP profilu pro poslech hudby s bezdrátovými bluetooth sluchátky.

Paměť, komunikace a doplňky

LG disponuje integrovanou pamětí s kapacitou 23 megabajtů. Ta plně dostačuje pro MMSky, obrázky či krátké vyzváněcí melodie. Pro multimédia se nevyhnete investici do paměťové karty MicroSD. Tu můžete přímo v telefonu zaplnit prostřednictvím datového USB kabelu a režimu Mass Storage. Za mínus však považuji znepřístupnění obsahu karty přes bluetooth. Bezdrátově tak lze přistupovat pouze do paměti telefonu. Odesílaná data také telefon neumí ukládat přímo na paměťovou kartu. Chcete-li si tedy přes bluetooth v terénu poslat do telefonu pár písniček, což není díky podpoře EDR a rychlosti okolo 140 kB/s nereálné, musíte písničky přenášet po jedné. Po přenosu ručně písničku přesunout na kartu a tak pokračovat dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní části zaujme především čočka fotoaparátu s číslovkou 3 Mpix

Přístup k mobilním datům zajišťuje GPRS případně EDGE, s podporou sítí třetí generace nepočítejte. Potěšilo mne zcela automatické nastavení veškerých datových profilů na základě vložené karty SIM. Bez zdlouhavých nastavování jsem mohl odesílat i přijímat multimediální zprávy, nebo se připojit k internetu. Skvělé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nástrojích postrádám snad jen odpočet času

Internetový prohlížeč Obigo si perfektně poradí s jednoduchými wapovými a textovými verzemi stránek. Plně grafické weby mu sice nečiní potíže, nicméně malý displej a nemožnost otočení našíř využitelnost snižuje. V jednu chvíli také můžete prohlížet pouze jednu stránku a nelze jej minimalizovat například z důvodu přečtení textové zprávy. Při ukončení prohlížeč prozradí celkový objem přenesených dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro sluchátka i nabíječku se ukrývá pod plastovou záslepkou

V doplňkových funkcích zaujme především čtečka textových i tabulkových dokumentů z Office. Po stránce kompatibility funguje na výbornou, praktickou využitelnost však velmi snižuje malý displej, na který se například A4 nevejde na šířku v čitelné podobě. Při čtení tak musíte neustále posouvat obraz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tloušťka 14 milimetrů odpovídá současné módní vlně

Kalendář nabízí přehledný měsíční pohled, dny s událostí jsou zvýrazněny. Kapacitu pro pouhou stovku událostí však považuji za nedostatečnou. Stejný strop mají nastaveny i poznámky. Potěší pětinásobný opakovaný budík, stopky, převodník jednotek i světový čas.

Tady rozhodnou emoce

Telefon se dvěma displeji a tenkým tělem nedává dobré vyhlídky stran výdrže baterie a obavy se potvrzují. LG KF600 mi i při velmi slabém využití vydržel necelé tři dny. Ukazatel stavu baterie čítá pouhé tři dílky, přičemž ten poslední znamená pověstných pět minut před smrtí. Zapomenete-li večer telefon nabít a pracovní den začínáte s posledním dílkem, do večera telefon nevydrží. Nejlepší řešení nabízí záložní akumulátor.

LG KF600 nás v prvních okamžicích okouzlil výjimečným designem a vskutku netradičním ovládáním. S postupem času však vyplouvaly na povrch větší či menší nedostatky zmiňované na předchozích řádcích. Současná prodejní cena jistě neodradí zájemce o stylovku, kterým postačí základní funkce v podobě volání a textových zpráv. Požadujete-li však za své peníze maximum funkcí, raději se poohlédněte jinde, ale pokud chcete opravdu originální přístroj, jste na správné adrese.

Témata článku: LG, , , Apple iPhone 4GB, LG KF600, Symetrie, Prst, Voyager, Barevné téma, Jednoduchá grafika, Premiant, První uchopení, Příjemná tloušťka, Rychlý odkaz, Druh, Hodnotný materiál, Diskotéka, Noční klub, Test, Pro +, Omezená kapacita