LG KF600: jeden pro oči, druhý pro prsty (test)

Nové LG má originální způsob ovládání – na malém touchpadu zobrazí jen ta potřebná tlačítka. Jak funguje v praxi?

Klávesnice a ovládací prvky

Po vysunutí spodní části se objeví běžná numerická klávesnice doplněná o dvojici sluchátek a mazacím tlačítkem uprostřed. Protichůdnou pružinu zajišťující aretaci v obou krajních polohách musíte překonat zhruba do poloviny dráhy. Obě části dobře lícují a i přes drobné vůle hodnotím dílenské zpracování kladně. Po pár týdnech testů však nemohu zodpovědně říci, zda si tyto vlastnosti zachová i nadále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka klávesnice jsou zapuštěny na úroveň plochy

Při otvírání zapřete palec o spodní hranu telefonu. Při opačném úkonu se nebojte palec položit na dotekový displej, před tím, než by se daná funkce vykonala, dojde k deaktivaci vaší volby zamčením „klávesnice“. Nechcete-li například pro přečtení SMS telefon otevírat, dotekovou plochu aktivujete delším podržením tlačítka pro fotoaparát. Zamknout plochu však již není tak snadné: buď počkáte deset vteřin na automatiku, nebo vysunete a opět zasunete klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Paměťová karta se vkládá kontakty směrem vzhůru

V případě výsuvných konstrukcí převažují dokonale vyhlazené klávesnice bez citelných hranic mezi tlačítky, a LG není v tomto ohledu výjimkou. Tlačítka nabízí poměrně slušné rozměry a velmi dobrou odezvu na úspěšný stisk. Pár překlepů způsobených horší prostorovou orientací palce klidně odpustím. Popisky tlačítek prozařuje nafialovělé a velmi rovnoměrné osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Popisky tlačítek klávesnice prozařuje nafialovělé světlo

Na levé hraně se vedle dvoupolohového ovladače pro korekci hlasitosti nachází i tlačítko pro spuštění Mp3 přehrávače. Na hraně pravé pak nechybí spoušť fotoaparátu. Obě tato tlačítka reagují až na delší stisk pro eliminaci nechtěných stisků. Rozumné.

Pamatuje tisíc jmen

Telefonní seznam nabízí paměť pro rovnou tisícovku plnohodnotných kontaktů. Ať ke kontaktu vyplníte jen jméno a číslo, nebo všechny položky, stále zabere pouze jednu pozici. K jednomu jménu můžete přiřadit tři telefonní čísla, fax, email i poznámku. Jde-li o někoho, na kom vám záleží, nastavte si připomenutí jeho výročí. Kontaktu můžete přiřadit obrázek a jedinečnou melodii. Smysl zařazení do skupiny mi uniká, skupině nelze zaslat textovou zprávu a telefon ani nepodporuje filtrování hovorů. LG také nepodporuje hlasové vytáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam nabízí paměť pro tisíc kontaktů

V rámci editoru textových zpráv oceňuji především inteligentní slovník T9. Ten se učí neznámá slova nejen přímým vložením přes menu, ale průběžně i ve chvílích, kdy píšete běžným multi-tap způsobem. Vydrže několik prvních desítek SMS bez slovníku, ten se mezitím naučí vaše nespisovné zvyklosti, a pak jej zapněte. Otázkou zůstává, jakou kapacitu pro nová slova slovník nabízí a zda se vámi vkládaná slova nebudou po krátké době přepisovat.

Pište po displeji: ale čím?

Český prediktivní slovník píše opravdu česky, tedy i s diakritikou. O počet znaků v SMS se však obávat nemusíte, telefon diakritiku před odesláním ořízne. Do SMS můžete vkládat výchozí animované obrázky, které si ukousnou 6 znaků. Na telefonu jiného výrobce se samozřejmě zobrazí jiný animovaný obrázek, emotivní gesto však zůstane zachováno. Celkový dojem z textové komunikace kazí snad jen omezená kapacita pro 500 SMS. Začínáme si zvykat na kapacity omezené jen sdílenou pamětí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naučíte se psát prstem na dotekové ploše? Nevěřte tomu

Pokud vás omrzí klasické klepání textovek do klávesnice, můžete si vyzkoušet rozpoznávání písma, kterým se výrobce ve svých propagačních materiálech chlubí. Rozpoznávání funguje podobně jako u kapesních počítačů, pamětníci jistě zamáčknou slzu při vzpomínce na palmovské graffity. Ale zpět k LG a několika důvodům, proč zůstane jen u onoho zkoušení. Nejprve se musíte naučit specifické psaní některých znaků. Již v této chvíli zjistíte, že psát bříškem palce na miniaturní ploše je ztrátou času a že by se hodil nějaký ovládací stylus. Po čtvrtém protočení telefonu v dlani žádný neobjevíte, a na funkci Rukopis s klidem zapomenete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Emailový klient zvládá pouze základní funkce, nerozumí si například s přílohami

Emailový klient nabízí správu až pěti POP3 účtů a pro odesílání přes SMTP server nechybí podpora ověřování, kterou již poskytovatelé vyžadují. Klient sice nepodporuje práci s přílohami a nabízí spíše jen základní funkce. Potěší alespoň dobrá provázanost s telefonním seznamem, kdy lze mimo jiné vložit kontakt do těla zprávy přímo z telefonního seznamu. Výběr příjemce z téhož je samozřejmostí.

Témata článku: LG, , , Apple iPhone 4GB, LG KF600, Pro +, Voyager, Barevné téma, Příjemná tloušťka, Rychlý odkaz, Jednoduchá grafika, Hodnotný materiál, Premiant, Noční klub, Omezená kapacita, Prst, Symetrie, Diskotéka, Test, Druh, První uchopení