LG KG225: černá magie (test)

Poměrně malinké černé véčko s třpytkami na povrchu, které nabízí sice jen základní výbavu, zaujme ale rozhodně svým vzhledem. To je nové LG KG225, které najdete v nabídce T-Mobilu za zajímavou cenu.
Kapitoly článku

Telefonování: tady je paměti dostatek

V telefonním seznamu se o nedostatek místa obávat nemusíte. Pojme totiž až 500 jmen. Ke každému přiřadíte až tři telefonní čísla, e-mailovou adresu, fax, malý obrázek nebo fotografii a zatřídíte ho do jedné ze sedmi skupin volajících. Filtrovat hovory podle skupin ale nejdou.

  
Telefonní seznam • editace kontaktu • přiřazení obrázku • výběr typu čísla

Telefonní seznam zobrazí až čtyři kontakty zároveň, můžete si vybrat, zda chcete používat seznam v telefonu, na kartě SIM nebo oba současně. Vyhledávání probíhá buď podle prvního znaku nebo pomocí nabídky Hledat, kde můžete znaků zadat několik. Při telefonování je zvuk ve sluchátku kvalitní i dostatečně hlasitý. Škoda jen, že LG neumí i hlasité handsfree.

 
Skupiny volajících • nastavení telefonního seznamu • pro kontakty je paměti dostatek

Vyzváněcích profilů je v telefonu celkem šest, ale jen čtyři z nich si můžete přizpůsobit podle svých požadavků. Nastavit lze v podstatě všechno důležité, i zvuk, který se ozve, při otevření véčka. Pro přepnutí na jiný profil ale musíte vždy vstoupit do menu, což je zbytečně zdlouhavé. Telefon dokáže zvonit až čtyřicetihlasou melodií. Kvalita produkce je na přijatelné úrovni. Se soubory MP3 to ale nezkoušejte.

  
Výpisy volání • volba vyzváněcího profilu • profily lze přizpůsobit podle potřeb

Zprávy: textovky i multimédia

Nové LG zvládne textovky stejně dobře jako zprávy MMS. Pro psaní jsou k dispozici čtyři řádky. Pro čtení pak ještě o jeden více. Můžete využít i slovník T9, který sice píše s diakritikou, před odesláním ji ale ořeže, a tak o plnou délku zprávy nepřijdete. Potěší i odpočet znaků a zobrazení, do kolika částí bude napsaný text rozdělen. Je jen škoda, že na zprávu může upozorňovat jen jeden ze čtyř předpřipravených zvuků. Při zavřeném telefonu se kromě zahrané melodie o přijaté zprávě nijak jinak nedozvíte. Pro případ, že byste melodii přeslechli, se může po pěti minutách pravidelně opakovat. Do paměti telefonu se vejde až 150 esemesek.

  
Tvorba SMS a MMS zprávy • nabídka zpráv

Multimediálních zpráv telefon pojme o padesátku méně. Lze do nich vkládat fotografie, obrázky, zvuky i nahrávky pořízené vestavěným diktafonem. Bohužel je to kromě datového kabelu také jediná cesta, jak z telefonu dostat ven pořízené fotografie. Při psaní zpráv telefon nezavírejte, jinak o rozepsanou zprávu přijdete.

Fotoaparát: jen VGA, ale potěší

Vestavěný fotoaparát je snad jedinou pokročilou funkcí. Umí pořizovat fotografie o maximální velikosti 640 × 480 bodů. Na natáčení videa rovnou zapomeňte. V nastavení kromě možnosti volby velikosti snímku najdete i volbu kvality fotografií, samospoušť, kompenzaci expozice, sépiový a černobílý efekt a digitální zoom, který ale dělá jen výřezy.

 
Hledáček fotoaparátu • prohlížení snímků • nabídka fotoaparátu

Fotografie si můžete prohlédnout přes celý displej i ve formě prezentace nebo nastavit jako pozadí. Kvalita fotek je ale na nízké úrovni. Ostrost i barevná věrnost dělá telefonu problémy.

Ukázkové fotografie z integrovaného fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Další dovednosti

Z dalších funkcí jistě oceníte jednoduchý kalendář s měsíčním náhledem. Má bohužel kapacitu jen pro dvacet událostí a to je žalostně málo. Může na ně s předstihem upozorňovat nastavený alarm a lze jim nastavit i opakování. Diktafon si dokáže zapamatovat až deset dvacetisekundových záznamů. Budíků je v telefonu celkem pět, pojmenujete si je dle libosti a nastavíte jim opakování i jakýkoliv zvuk. Za zmínku stojí ještě přehledná kalkulačka, převodník jednotek a aplikace pro světový čas.

   
Měsíční a denní pohled na kalendář • nabídka budíků

Hry jsou v telefonu dvě: logické skládaní kostiček a stále více populární Sudoku. Díky Javě ve verzi 2.0 si můžete doinstalovat hravě další. Lze je třeba stáhnout z wapu přes wapový prohlížeč. Přitom jistě přijde vhod GPRS třídy 10. Je jen škoda, že výrobce telefon nevybavil alespoň infraportem.

   
Nastavení telefonu • wapový prohlížeč a jeho nabídka • nabídka funkcí pro zábavu a organizaci času

   
Vestavěné hry • převodník jednotek • ukázka vestavěných obrázků

Sází na vzhled a nízkou cenu

LG KG225 je velmi jednoduchý telefon, který ale svými funkcemi bude dostačovat většině nenáročných zákazníků. Ty si získá především svým netradičním a povedeným vzhledem, malou velikostí a poměrně nízkou hmotností. Rozhodně budou ale skuhrat nad chybějícím vnějším displejem nebo alespoň signalizační diodou, která by je upozornila na zmeškané události, aniž by museli telefon otevřít. Škoda je také malého a z dnešního pohledu již nekvalitního hlavního displeje. Takovýto stylový telefon by si jistě zasloužil lepší. Nové LG je již v nabídce T-Mobilu za cenu pohybující se pod čtyřmi tisíci korunami. Není to mnoho, ale za tento obnos dnes seženete i výrazně lépe vybavené telefony.

Plusy a mínusy

+ povedený originální vzhled
+ integrovaný VGA fotoaparát
+ velká paměť na kontakty i SMS

- chybí vnější displej
- nekvalitní vnitřní displej
- jen dvacet položek v kalendáři


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.
Kapitoly článku

Témata článku: LG, , , LG KG225, Třpytka, Jediná cesta, Vypnuté zvonění, Magie, Nenáročný zákazník, Mág, Noční obloha, Kulatý tvar, Test, Cerna, Černá, Magi