LG KG320S: kladivo na střízlíky (test)

Víte, co dostanete skřížením ultratenkých telefonů se špičkovým designem čokoládového LG KG800? Jednoduchou odpovědí je LG KG320S vybavené bezdrátovým Bluetooth, velkou vnitřní pamětí, rychlými přenosy dat pomocí USB Mass Storage ale především příznivou cenou, s kterou se z něj v předvánočních bojích stane velmi žádané zboží.

Všude samé hrany

Tradičně slabší stránkou malých žiletkových modelů je klávesnice. Ne však u LG KG320S. Klávesy jsou pohodlné i pro větší prsty. Trochu mimo je velikostně jen kuličkovitý střed čtyřsměrky, k jehož stisku musíte palec zabořit trochu více, což může činit problémy. Podsvětlení klávesnice vychází ze středu, proto je intenzita v krajních polohách slabší. Přesto dostačuje a i po tmě budete vědět, kam sáhnout, abyste napsali správný znak. Čas, po němž se podsvětlení deaktivuje lze změnit v nastavení, hodnoty se pohybují od úplného vypnutí po 30 sekund.

Na rozmístění kláves není nic neobvyklého. Horní část tvoří funkční klávesy, spodní tlačítka numerická. Hlavní ovládací prvek, ač má čtvercovitý tvar, je možné tisknout jen v místech zúženého profilu, tedy v horizontálních a vertikálních směrech. Každému směru hlavní klávesy je přiřazena jedna funkce. Směr doprava přenese telefon do nabídky zpráv, opačná strana do volby vyzváněcích profilů. Nahoře najdete menu oblíbených položek, směr dolů je často vyhrazen telefonnímu seznamu a nejinak je tomu i v případě KG320S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • tlačítka jsou dokonale plochá • podsvícení ve tmě

Tlačítka při tisknutí kladou odpor, na který si ale rychle zvyknete. Spíše než samotné klávesy ubírá na pohodlnosti pomalé prostředí telefonu. Ani ne při práci s menu, ale v editoru textových zpráv je chybovost stisků opravdu vysoká. Chcete se stát jedničkou v rychlosti psaní textovek? Pak na KG320S zapomeňte. Vyloučeny jsou také tajné SMS pod pracovním či školním stolem. Tlačítka poslepu nerozeznáte a hlasitá odezva každého stisku by vás okamžitě prozradila.

Kvůli softwarové chybě se vás telefon pokusí přesvědčit o tom, že zámku kláves docílíte stisknutím levého funkčního tlačítka a hvězdičky. Jedinou kombinací je ale sekvence levého a pravého funkčního tlačítka pod displejem.

Svítí, ale šetří

Když už zmiňuji displej, pojďme si říci něco bližšího i k němu. Aktivních 262 tisíc barev na ploše 28 × 35 mm a rozlišení 176 × 220 bodů. To jsou jen základní parametry. Ač aktivní, lesklý povrch sbírající jeden otisk za druhým čitelnost na přímém slunečním světle značně ztěžuje. Drobně korigovat ji můžete snad jen hadříkem a úpravou jasu; na výběr máte 4 přednastavené hodnoty pohybující se od 40 do 100 %.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve dne • lesklost může být nevýhodou • podsvícení za horšího světla

LG se u modelu KG320S soustředí na maximální zvýšení výdrže vestavěné baterie. Kromě nastavení jasu lze proto upravit i délku podsvětlení displeje a to od úplně deaktivace až po jednu minutu. Po několika sekundách se přitom intenzita sníží na polovinu, po uplynutí nastaveného času displej vypne úplně. V nastavení je i výběr módu pro šetření energií, který automaticky upraví jas a délku podsvětlení displeje na (pro baterii) optimální hodnoty.

Ach ta rychlost!

V prostředí telefonu nepřichází KG320S s žádnou novinkou snad mimo rozšířeného hlavního menu. Dřívějších 9 ikon se rozrostlo o další řádek, v menu nyní navíc najdete odkazy Kontakty, Moje hry a další a Displej. Jak u ikon hlavního menu, tak u dalších podnabídek tvořených seznamy položek jsou přehledně znázorněna numerická tlačítka, kterými se k volbě dostanete zrychleně bez listování. Na ovládání pomocí klávesových zkratek si v podání LG zvyknete rychle a nakonec vám přijde pohodlnější než běžné procházení položkami.

 
Hlavní menu • ukázka submenu (s použitím dvou různých témat)

V nastavení si můžete do značné míry přizpůsobit především pohotovostní displej. Indikátorů stavu baterie, signálu příp. funkcí telefonu se nezbavíte; na rozdíl od názvu operátora nebo ikonového menu položeného uprostřed na tapetě, které lze jednoduše deaktivovat. Musím podotknout, že vestavěné tapety jsou úžasné a na vlastní obrázky na pozadí jsem ani nepomyslel. Abych zbytečně neopisoval to, co už bylo řečeno, vypůjčím si některé následující pasáže z předchozích recenzí podobných modelů LG.


Pohotovostní displej • volba profilu • vytáčení čísla

Na příchozí hovor vás telefon upozorní až 64hlasým nebo MP3 vyzváněním, vibracemi nebo kombinací těchto dvou variant. Kvalita hlasité reprodukce mě příjemně překvapila, jen škoda příliš plochých basů. Zvukovými odezvami je doprovázen i stisk jednotlivých kláves a nutno říct, že s tóny v podání LG je radost pracovat.


V další kapitole se zaměříme na práci s adresářem, zprávami a fotoaparátem

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Sony Ericsson Z550i, Čtyřnásobný zoom, Snímaná scéna, Plusový bod, Test, Třetí varianta, Vteřina, Vyfocený snímek, Stisknutí levého, Omezená kapacita, Str, Následující kapitola, Stejné zpracování, Opačná strana