LG KG800: smlsněte si na čokoládě (test)

LG KG800, neboli Chocolate, je unikátní mobil, se kterým letos výrobce plánuje získat silnější pozici na trhu. Čokoláda se stala hitem již v několika zemích a získala mnoho prestižních ocenění. Má šanci na úspěch i u nás? Styl mu nikdo neupře, ale se svou funkční výbavou se mezi elitu nepropracuje. Video!

Hudba i na dálku

Pomalu se tak dostávám k funkci, která mě asi nejvíce potěšila – přehrávání hudby. V souvislosti s přehráváním hudby najdete v balení spolu s telefonem několik dalších komponent. Zaujal mě především dálkový ovladač, který je možné připnout na oblečení a bez pohledu na mobil jednoduše procházet vaši hudební knihovnu. Ovladač má navíc na druhé straně zdířku pro připojení konektoru typu jack, což nechává uživateli dostatečně volné ruce. Nevyhovují-li vám sluchátka přikládaná k balení, použijte svá vlastní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka s dálkovým ovladačem

Hudební přehrávač je jednoduchý, ale nenáročný uživatel mu velmi záhy přijde na chuť. Pro úpravu zvukových vlastností slouží přednastavené hudební profily, nebudete-li spokojeni s výchozími předvolbami, můžete si vlastnosti upravit za pomoci čtyřpásmového ekvalizéru. Přehrávač nabízí také volby náhodné a opakované reprodukce. Hudba je přehrávána stereo v kvalitě pro běžného posluchače dostačující. Pokud se ale do skladby trochu více zaposloucháte, zjistíte, že obzvlášť basy jsou hodně ploché a nevýrazné.

  
Prostředí přehrávače • ekvalizér • hlasový záznamník

Doporučuji také vyzkoušet práci s prostředím telefonu se sluchátky na uších. Zvukové efekty doprovázející každý stisk klávesy jsou opravdu vydařené a sluchátka nemusíte sundávat ani při psaní zprávy nebo hraní her. Na dálkovém ovladači najdete spolu s prvky pro ovládání hudby také mikrofon, díky němuž sluchátka stejně dobře poslouží jako jednoduchá bondovka pro cesty autem.

Velkým omezením multimediálního základu je nemožnost rozšíření paměťového úložiště. LG KG800 nedisponuje slotem pro paměťové karty, takže si budete muset vystačit se 128 MB vnitřní paměti. Není to málo, ale více než jedno dvě hudební alba v průměrné kvalitě se vám do telefonu nevejdou. Ke všem souborům se dostanete z hlavního menu klepnutím na položku Osobní.

Vše do kalendáře

K práci s časem poslouží kromě jednoduchých poznámek, jejichž délka je omezena osmdesáti znaky, také vestavěný kalendář. Výchozím zobrazením je měsíční rozvrh, druhou možnost pak nabízí seznam položek ke konkrétnímu dni. Do kalendáře je možné ukládat jen jeden typ poznámek s možností volby mezi celodenním záznamem a událostí situovanou na konkrétní čas. Kromě popisku události nabízí LG nastavení alarmu a času vypršení.

 
Kalendář: měsíční zobrazení • nová položka • seznam položek

Především pro velké spáče je připraveno pět na sobě nezávislých budíků. Mezi dalšími nadstandardními funkcemi najdete jednoduchou kalkulačku připravenou pro základní výpočty, převodník základních jednotek nebo aplikaci pro odečítání světových časů. V základní výbavě je připravena jen jedna hra, která ale potěší milovníky logických hádanek. Stále populárnější Sudoku si tak díky KG800 můžete nosit všude s sebou.


Nástroje • nastavení budíku • převodník jednotek • světový čas

Z počítače a zas zpět

I s čokoládou se dají prohlížet webové stránky. Velikost a rozlišení displeje vám ale nepřipraví žádný výjimečný zážitek. Pro datové přenosy je připravena technologie GPRS třídy 10, vyšší rychlosti se ale nedočkáte. O komunikaci s počítačem se postará přikládaný datový USB kabel nebo bezdrátové rozhraní Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylový telefon, stylová krabice, stylové pouzdro

K telefonu je přikládán stejný obslužný software, jako u několika předchozích modelů. Ten se postará především o synchronizaci adresáře telefonu s počítačovým správcem volného času. Aktualizace seznamů probíhá trochu odlišně, než jsme u telefonů zvyklí. Aplikace dokáže přečíst kontakty z adresáře počítačového programu, zobrazit jejich seznam a na vás je následný výběr těch, které se mají přenést. Upravovat můžete i seznam kontaktů uložených přímo v telefonu.

Nebude jediný

Spíše než funkční výbava je u LG KG800 důležitý styl a vzhled. Čokoládu nemohu příliš doporučit těm, kteří vyžadují od svého mobilu přehršel funkčních možností. Za necelých jedenáct tisíc korun si pořídíte telefon s unikátním zpracováním klávesnice, stylovým vzhledem a kvalitní hudební reprodukcí.

Od svého největšího rivala - Samsungu - dostane LG KG800 brzy přímou konkurenci. Také tenký stylový slider a rovněž s dotykovou klávesnicí. Má označení E900 a mohli jsme si jej vyzkoušet už na CeBITu. Samsung nabídne větší výbavu, ale zřejme bude také o něco dražší. Uvidíme, přímé srovnání bude každopádně velmi zajímavé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung E900


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, Samsung E900, Test, Vestavěný kalendář, Zaběhlý standard, Pohodlný způsob