LG KG800: smlsněte si na čokoládě (test)

LG KG800, neboli Chocolate, je unikátní mobil, se kterým letos výrobce plánuje získat silnější pozici na trhu. Čokoláda se stala hitem již v několika zemích a získala mnoho prestižních ocenění. Má šanci na úspěch i u nás? Styl mu nikdo neupře, ale se svou funkční výbavou se mezi elitu nepropracuje. Video!

Trocha rychlosti by neškodila

Ani prostředí pro přípravu zpráv není zrovna z nejrychlejších. Na psaní se spuštěným slovníkem T9 si ještě tolik stěžovat nebudete, ale bez slovníku je příprava textů doslova utrpením. Displej musíte neustále sledovat, protože telefon často nezaregistruje stisknutí klávesy a místo smysluplného textu se vám v textovce hromadí nesmysly a překlepy. Přestože slovník píše s diakritikou, háčky a čárky jsou před odesláním ořezány.


Seznam složek • možnosti zpráv • editor SMS • nastavení

Editor zpráv nabízí možnosti formátování písma. Kromě třístupňového nastavení velikosti si můžete vybrat barvu, styl nebo zarovnání. Na textové zprávy ale formátování nemá vliv. Zatímco výchozí nastavení velikosti nabízí při psaní osm řádků textu, s malým fontem se jich na displej vejde rovných dvanáct. Při psaní jsou v pravém horním rohu odpočítávány znaky zbývající do konce zprávy. Na kolik textovek bude zpráva rozdělena najdete v druhém horním rohu.

Editor multimediálních zpráv se od textovkového prakticky neliší. Rozdílem jsou položky v menu Vložit, kde si můžete vybrat druh přikládaných multimediálních dat. Mimo obrázků jsou to i zvukové soubory. Jednoduše je navíc možné vkládat do textu telefonní čísla ze seznamu, automatické texty, speciální znaky nebo podpisy.

  
Editor MMS • velikost fontu v editoru • možnosti vložení • nabídka e-mailu

Jednoduchý e-mailový klient umožňuje spravovat až tři na sobě nezávislé poštovní účty. Možnosti e-mailu v KG800 jsou však jen naprosto základní. Klient umí nastavit přihlašovací údaje, přístupový bod používaný při přenosu dat nebo servery a čísla portů pro stahování a příjem položek. Volitelně si lze vybrat, zda mají být zprávy ponechány na serveru nebo při stahování odstraňovány.

Foťte s rezervou

Jak už je u sliderů zvykem, fotoaparát je umístěn na zadní straně vysouvací části krytu. Spolu s čočkou fotoaparátu se v horní části krytu nachází ještě drobné zrcátko pro snímání autoportrétů a osvětlovací dioda, která pomůže v méně osvětlených prostorách. Dioda buď svítí stále, nebo nesvítí vůbec. Volba osvětlení jen při fotografování tedy chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily čočky • tlačítko pro spuštění fotoaparátu

Rozlišení snímacího čipu je 1,3 Mpx, což odpovídá snímkům o velikosti 1 280 × 1 024 bodů. Spouštění aplikace pro snímání je možné buď z menu Multimédia nebo pomocí speciální klávesy umístěné na pravém boku telefonu. Zachycení snímané scény provedete buď potvrzovací klávesou OK, nebo tlačítkem pro spuštění fotoaparátu na boční straně telefonu. V plném rozlišení na displeji nikdy neuvidíte vše, co na výsledné fotografii. Scéna na fotografii je vždy o něco větší. Nezapomeňte, že je snímek zachycen do paměti s drobným zpožděním, a po stisknutí spouště ještě chvíli setrvejte.

Tentokrát bez zkratek

Obsluha fotoaparátu probíhá výhradně za pomoci funkčních kláves. Šipkami nahoru a dolů obsluhujete čtyřnásobný digitální zoom, tlačítka doprava a doleva slouží pro nastavení jasu. Levým funkčním tlačítkem se dostanete do menu s možností podrobnějšího nastavení blesku, kvality, velikosti, efektů, snímacího módu, vyvážení bílé nebo časovače. Pokud máte nastavené automatické ukládání snímků jsou fotografie ihned po vyfocení ukládány do alba, kde je také spolu s dalšími médii najdete.


Prostředí fotoaparátu

Často jsou jako klávesové zkratky používána numerická tlačítka. KG800 jde cestou jinou a numerické klávesy nechává bez funkčního využití. Funguje pouze „#“ spouštějící časovač a „*“ s jejíž pomocí aktivujete či deaktivujete osvětlovací diodu. Výsledné snímky si můžete prohlédnout sami. Nejsou nijak zvlášť kvalitní, do mobilního průměru ale zapadnou.

KG800 si poradí i s jednoduchými videozáznamy ve formátu 3GP a rozlišení 176 × 144 bodů. Kvalita záznamů je spíše průměrná, pro přehrávání na počítači bych ji nedoporučoval. Hodí se jen na displeje mobilních telefonů.

  
   
   
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu


V následující kapitole se zaměříme na hudbu, paměť a další funkce

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, Samsung E900, Zaběhlý standard, Pohodlný způsob, Test, Vestavěný kalendář