LG KP230: kovový pruh mu sluší (test)

Jednoduché ovládání, příjemný vzhled a nízká cena - to jsou hlavní zbraně korejského véčka v nabídce českého Vodafonu.

Multimédia? Pouze VGA fotoaparát

Od integrovaného fotoaparátu s VGA rozlišením nemůžete čekat nějaké zázraky, na natáčení videa rovnou zapomeňte. Pořízené fotografie poslouží svou kvalitou zejména jako momentky pro MMS zprávy, jiné využití nehledejte. Při focení lze klávesami korigovat vyvážení bílé, pro další nastavení musíme zavítat do nabídky. Využít lze efekty, nastavit nižší rozlišení (což se hodí zejména pro multimediální zprávy), časovač spouště nebo vyfocení tří snímků za sebou.

Klepněte pro větší obrázek
Čočka VGA fotoaparátu je vsazena do kovového pruhu, místo zde našlo i logo operátora
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu nabídně několik možností nastavení

Z několika obrázků je patrné, že automatické vyvážení bílé si s objekty neporadí, takže jsou přesvětlené a okraje fotografie rozostřené. Při správném nastavení a dostatečném osvětlení však můžete docílit slušných fotek, text lze vyfotit víceméně čitelně i bez automatického zaostřování, což je paradox. Svůj autoportrét lze pořídit i v zavřeném stavu, externí displej nahrazuje zrcátko a jedna z bočních kláves slouží jako spoušť. Všechny obrázky lze zobrazit v sekci Můj materiál jako prezentaci či jednotlivě přes celý displej.

Ukázkové fotografie pořízené telefonem:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Automatické vyvážení bílé má za následek přeexponovaní
Klepněte pro větší obrázek
Efekt mono v noci
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V dobrých světelných podmínkách lze vytvářet obstojné fotografie, nejostřejší je opět střed. Text je možné bez problémů přečíst
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nízká úroveň detailů, patrná zrnitost. Autofokus jednoduše chybí
Klepněte pro větší obrázek
Povedený detail pampelišky focený ze vzdálenosti 5 cm

Tím jsme u multimédií skončili. Malá interní paměť, žádné paměťové karty ani hudební přehrávač. To, co může potenciálního uživatele ještě zaujmout, je podpora Java her a aplikací. Telefon je určen pro operátora Vodafone, takže zde, stejně jako u mnoha jeho telefonů, nalezneme pouze demoverze her. Jsou omezeny jak počtem vykonaných činností, tak herním časem, přímo ze hry lze ale stáhnout plné verze. Do telefonu lze díky podpoře Javy ve verzi 2.0 dohrát další i přes bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hry si zahrajete jen v demo verzích

Wapový prohlížeč vás bude směřovat nejdřív na portál Vodafone Live! odkud budete moci pokračovat dále do světa, pro data budete moci použít pouze GPRS (signalizované písmenem G nad ukazatelem signálu) nebo vytáčené spojení CSD. Z praktického hlediska uživatelé ocení informaci o prosurfovaných kB hned po ukončení prohlížeče. S počítačem se může spojit pomocí datového kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG multimédii zrovna neoplývá, kromě fotoaparátu do této podnabídky řadí pouze hlasový záznamník • hry, fotografie a vyzváněcí tóny najdete v poněkud zvláštně pojmenované kategorii "Můj materiál"

Vzhled, cena a jednoduchost

LG KP230 je levný a jednoduchý telefon a svými funkcemi postačí všem nenáročným zákazníkům. Ty dostane především svým poněkud netradičním vzhledem, malými rozměry a sdílenou pamětí pro zprávy. Dále oceňuji, že téměř vše lze nastavit nebo upravit, sekce Nastavení je opravdu rozsáhlá. Naopak vytýkán mu bude povrch náchylný k upatlání, jednoduché funkce, malá interní paměť nebo klávesnice s nejasnou odezvou. Vnitřní displej by mohl být ještě více kvalitnější a fotoaparát by si zasloužil vylepšení na megapixelový nebo by to chtělo alespoň natáčení videa. Absenci hudebních funkci by mohlo vyrovnat FM rádio, ale to bychom se asi dostali do vyšší cenové hladiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG KP230 bude útočit především nízko nasazenou cenou

Jako přímého konkurenta recenzovaného modelu bych mohl označit Sony Ericsson Z250i, který nabídne jen pasivní interní displej, externí je nahrazen ikonami a dokonce nenabízí bluetooth, na druhou stranu má 10MB paměť, podporu MP3 souborů, schémata nebo infraport. Zajímavé je také podívat se na konkurenci z vlastní stáje v podobě modelu KP202, který je lehčí, má menší paměť, ale je levnější a nabízí trochu jiný design. Při rozhodování v těchto cenových partiích bude vše záviset na drobnostech, KP230 lze pořídit u Vodafonu za nedotovanou cenu těsně pod dva tisíce korun. Díky jednoduchému ovládání si mě LG získalo, sám sice nejsem fanoušek low-endů, své uživatele si KP230 ale určitě najde.

LG KP230
KP230 Levné stylové véčko s nízkou hmotností, barevným displejem o rozlišení 128 × 160, podporou GPRS a VGA fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 89 × 47 × 18 mm, 85 g
displej: ?'', aktivní TFT, 128 × 160, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
data: GPRS tř. 10
konekt.: jiný
paměť: 2 MB
baterie: Li-Ion 800 mAh
fotoaparát: VGA (640 × 480)
26 %
(551. místo z 860)
kataloginfo výrobce
cena: ano

Témata článku: LG, , , , LG KP230, Sony Ericsson Z250i, Špatná kvalita, Herní čas, Informační funkce, Demo verzí, Kovo, Nenáročný zákazník, Pruh, Test, Nízká úroveň, První telefonát, Volné pole