LG KP230: kovový pruh mu sluší (test)

Jednoduché ovládání, příjemný vzhled a nízká cena - to jsou hlavní zbraně korejského véčka v nabídce českého Vodafonu.

Jednoduché stylové véčko s hliníkovým proužkem se vám bude zamlouvat díky podpoře Bluetooth nebo Java her a mnohé telefony navíc předčí v jednoduchosti ovládání. Prodává jej exkluzivně operátor Vodafone za přijatelnou cenu, díky které nabírá na atraktivitě. Ani jeho další specifikace není odrazující, jak ale obstál v praxi?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • hliníkový proužek na krytu
  • nízká hmotnost – 85 gramů
  • přehledný vnější informační displej
  • silná pružina pomáhající při rozevírání véčka
  • vnitřní aktivní displej
  • plynulost ovládání
  • podpora Bluetooth
  • podpora technologie Java
  • vícepoložkový telefonní seznam pro 500 kontaktů
  • čistý zvuk při telefonování
  • GPRS

Hlavní nedostatky:

  • povrch náchylný k upatlání
  • méně pohodlná klávesnice
  • jednoduché funkce
  • přednastaveny demoverze her
  • špatná kvalita fotografií
  • nemožnost natáčení videa
  • doslovné překlady anglických názvů

LG KP230 spadá v portfoliu výrobce mezi designové telefony nižší třídy. Řada KP se specializuje na levné telefony s příjemným vzhledem, méně funkcemi a přijatelnou cenou. Model s číselným označením 230 je navíc véčkové konstrukce a navazuje tak na předchozí model KP202. Ten je také prodáván exkluzivně u operátorů a jeho výbava je téměř shodná s dnes recenzovaným přístrojem, který se však převlékl do nového slušivého kabátku. Svou výbavou a vzhledem bude určen spíše pro ženy, svou jednoduchostí a intuitivním ovládáním stejně dobře poslouží i dětem. Tato recenze navíc může platit i pro model s označením KP235, což je vlastně remake pro operátora T-Mobile lišící se především zpracováním předního panelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Povrch je lesklý, po obvodu ale najdete matný plast. Když budete telefon chytat za okraje, nemusíte se ani tolik prát s otisky

Venkovní prohlídka

Vzhledově se nové LG opravdu povedlo. Černé kryty narušuje na čelní straně pouze stříbrný proužek z leštěného kovu, do kterého byla zapuštěna čočka fotoaparátu. Jednotného barevného schématu se drží i boky přístroje, které jsou vyrobeny v černo-šedém odstínu. Jeho rozměry jsou 89 × 46,5 × 18 mm, hmotnost se ustálila na 85 gramech. Nabízí se pouze v černé barevné variantě, výměnné kryty nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon není nijak extrémně útlý, díky zaobleným hranám ale určitě nepůsobí mohutně

Přední strana mimo lesknoucího se proužku ukrývá externí displej, který plní ryze informační funkce, pomineme-li možnost focení v zavřeném stavu. Tapetu displeje měnit nelze, zato jste vždy informováni o aktuálním čase, dnu a datu, to stejné platí i o zmeškaných událostech a indikátorech baterie a signálu. Displej je obklopen černým lesklým povrchem, který je náchylný na otisky prstů, takže se častému leštění nevyhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostor pod logem LG vypadá jako brada, je ale součástí horní poloviny telefonu • kolébkové tlačítko sdružuje zároveň spoušť fotoaparátu • v levém spodním rohu se nachází systémový konektor společný pro nabíjení, připojení datového kabelu i sluchátek

Na levém boku se nachází klávesy sloužící k regulaci hlasitosti, v nižších partiích je umístěna záslepka systémového konektoru, které je společný pro handsfree, datový kabel i nabíječku. Zadní strana je skoupá na jakékoliv designové prvky, ale ukrývá baterii s kapacitou 800 mAh, se kterou podle údajů výrobce vydrží až 250 hodin v pohotovosti a 180 minut hovoru. V pohotovosti vydržel telefon při minimálním odběru energie 4 dny, při intenzivním testování se jeho výdrž zkrátila na polovinu. Pod baterií je ještě umístěna přihrádka SIM karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG má jako jeden z mála výrobců přehledně označené baterie včetně všech užitečných údajů

Sluchátka se přidala k alfanumerickým klávesám

S rozevíráním telefonu jednou rukou napomáhá tuhá pružina, stačí horní díl vychýlit o 45 stupňů a dál už pokračuje sám. V té chvíli se změní zobrazení pasivního externího displeje s rozlišením 96 × 64 bodů na tapetu Vodafone a vše se začne zobrazovat na hlavním aktivním displeji s rozlišením 128 × 160 pixelů. Nižší třída je v tomto případě charakteristická svým hrubým rastrem. Boční pozorovací úhly jsou skvělé, ale ačkoliv se jedná o TFT technologii, při pohledu o něco více shora či zdola dochází k deformaci barev. Díky dostatečnému jasu displeje, který lze regulovat v několika krocích, je zaručena i jeho čitelnost na denním světle. V noci může displej svítit jen na 50% aby neoslňoval a zároveň šetřil baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevíraní kloubu napomáhá pružina • po rozevření nás čeká poměrně malý displej a zapuštěná klávesnice

Klávesnice je soustředěna do bloku ovládacích a alfanumerických kláves. Hlavním ovládacím prvkem byla zvolena čtyřsměrná kurzorová klávesa, která se dobře ovládá, její střed navíc potvrzuje volby a směry lze v pohotovostním stavu využít pro rychlý přístup k pevně přednastaveným funkcím. Kontextové klávesy doplňuje klávesa s kolečkem, která vyvolá sekci oblíbené, klávesa s fotoaparátem vás přenese do stejnojmenného tématického oddílu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní není zrovna nejjistější • podsvětlení mohlo být výraznější

Alfanumerické klávesy jsou soustředěny blízko sebe v jednom bloku, v prvním řádku se ještě nachází klávesy se sluchátky a korekční tlačítko C. To dokáže mazat napsané znaky nebo se přesouvat o úroveň výše, červené sluchátko vás okamžitě vrátí do pohotovostního režimu a zelené vyvolá seznam hovorů. Jednotlivé klávesy mezi sebou nemají žádné zřetelné hmatové přechody, jejich stisk je navíc velmi nejistý, někdy jej telefon dokonce ani nezareaguje. S ovládáním telefonu po tmě si však hravě poradíte díky sytě modrému podsvícení.

Témata článku: LG, , , , LG KP230, Sony Ericsson Z250i, První telefonát, Nenáročný zákazník, Nízká úroveň, Špatná kvalita, Volné pole, Kovo, Herní čas, Informační funkce, Test, Pruh, Demo verzí