LG KU380 Javelin: 3G za dobré peníze

LG a Vodafone přivedli na náš trh skvěle vypadající telefon s vysokým poměrem výkon/cena.
Kapitoly článku

Ovládá se lehce

Uživatelské prostředí se téměř neliší od dnešního standardu. Ovládá se snadno a intuitivně. Na zobrazení pohotovostního displeje lze upravovat překvapivé množství parametrů. Snad každý si najde vlastní nastavení, které mu bude vyhovovat. Na displeji se vždy zobrazují popisy funkcí kontextových tlačítek, klasické informační ikonky síly signálu, stavu baterie a zvoleného vyzváněcího profilu plus další ikony dle aktivovaných funkcí či událostí. Na zbylé ploše si můžete nastavit, zda se mají zobrazovat samostatně hodiny, kalendář, případně obojí dohromady. U hodin lze nastavit analogovou či digitální podobu a také duální hodiny ukazující současně s naším časem i čas vybrané světové metropole, což je výborná pomůcka pro časté cestovatele. Kalendář si pak můžete navolit v týdenním nebo měsíčním náhledu. Samozřejmostí je možnost volby vlastní tapety jako pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Několik podob výchozí obrazovky

Do hlavní nabídky se nedostanete jinak, než stiskem středního potvrzovacího tlačítka OK. V základním nastavení tvoří hlavní nabídku matice dvanácti ikonek, lze si ale zvolit i druhou variantu ve formě seznamu. Jednotlivé ikonky jsou animované a lze říct, že i poměrně dobře rozeznatelné. Nehýří sice všemožnými barvami, ale celkově je zpracování vkusné, účelné a dokonce i hezké. Další úrovně nabídek jsou textové, mačkáním vodorovných směrů na navigační klávese je lze rychle přepínat. Mně osobně vyhovovalo, že menu lze kompletně procházet pouze pomocí klávesových zkratek. V testovaném telefonu byla obsažena dvě barevná schémata, bílé a černé. Pokud nemáte zapnutý větší počet aplikací, je procházení nabídkou telefonu svižné a dostatečně rychlé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Navigační klávesa slouží pro rychlý přístup k vybraným funkcím z pohotovostního režimu. Bohužel se mi nepodařilo najít způsob, jak změnit namapování jednotlivých směrů, funkce jsou jim tedy zřejmě přiřazeny napevno. Směr nahoru umožní přepínání vyzváněcích profilů, pohybem doprava vstoupíte do kalendáře, směr dolů otevírá telefonní seznam a směr doleva aktivuje tvorbu zpráv. Levé kontextové tlačítko v pohotovostním režimu otevře rychlé menu, kam si můžete sami uložit až deset oblíbených funkcí. Pravá kontextová klávesa se postará o připojení k wapu. Korekční tlačítko ani klasické barevné telefónky netřeba popisovat, ale zůstala nám ještě jedna zajímavá klávesa na dvojtlačítku pod pravou kontextovou klávesou. Ta totiž umožňuje přepínání mezi běžícími klávesami. Ano, v podstatě se jedná o téměř plnohodnotný multitasking. Slůvko téměř se vloudilo kvůli omezení počtu spuštěných aplikací na sedm, přičemž dvě místa zabírají neustále běžící položky menu a domovská obrazovka. K úplnosti popisu je nutno ještě zmínit, že při aktivování fotoaparátu je přerušeno přehrávání hudby.

Telefonování bez problémů

Paměť telefonu nabízí možnost mít v seznamu uloženo až pět set vícepoložkových kontaktů. Ke každému kontaktu můžete přiřadit až pět telefonních čísel, dvě e-mailové adresy, dvě adresy webové a případně také společnost, ve které dotyčný pracuje, její adresu a jeho postavení. Jednotlivé kontakty lze řadit do skupin a také jim přiřazovat vlastní obrázek a vyzváněcí melodii. V nastavení si lze vybrat, zda si přejete zobrazovat kontakty pouze z telefonu, pouze ze SIM karty nebo oba dva seznamy zároveň. Dále si zde volíte, zda chcete vidět nejprve jméno či příjmení a také jestli se má zobrazovat přiřazený obrázek. Vyhledávání v seznamu se děje postupným zadáváním. Výhodou je, že pokud do vyhledávání zadáváte bez diakritiky, telefon prohledává i položky s ní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud budete telefonovat doma, je všechno v pořádku. Při hovoru na ulici či v rušnějším prostředí pocítíte další slabinu tohoto LG, hlasitost sluchátka v takovýchto případech není úplně ideální. Ještě že se nabízí možnost využít hlasitý odposlech, který lze aktivovat při hovoru přidržením potvrzovacího tlačítka OK. Probíhající hovor se mi bohužel nepovedlo zaznamenat jako hlasovou nahrávku. Hovory lze přijímat a ukončovat pomocí vysunutí a zasunutí. Kdo by rád telefonoval se zavřeným přístrojem má také možnost, aktivní posun lze v nastavení vypnout. S telefonem můžete využívat jak sítě GSM o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz, tak i UMTS na frekvenci 2100 MHz.

Vyzváněcí profily nabízejí snad každému možnost uspokojivého výběru, k dispozici je pět přednastavených a tři, které si kompletně můžete vytvořit sami. Nastavit si v nich můžete oddílně vyzváněcí melodii pro hlasový hovor i videohovor, hlasitost vyzvánění, chování vibrátoru, zvuk zprávy a opakování jejího oznámení, zvuk při zasunutí a vysunutí telefonu apod. O navoleném profilu vás neustále informuje ikonka ve stavové oblasti na pohotovostním displeji. Jako vyzváněcí melodie lze zvolit soubory typu MP3, AAC, AAC+e, WMA, wav nebo polyfonní melodii. Malým bonusem je pak letový režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zprávy téměř dokonalé

Co se tvorby zpráv týká, nabízí LG KU380 všechny dnes dostupné možnosti komunikace. Dovolí vám odesílat textové i multimediální zprávy a k dispozici je i e-mailový klient. Pro psaní i čtení textových zpráv je k dispozici sedm řádků. Výhodou je možnost nastavení slovníku T9 tak, aby psal s diakritikou, kterou však před odesláním ořeže a o plnou délku zprávy tak nepřijdete. Oceňuji také povedené počítadlo, které vás neustále informuje o počtu napsaných znaků i částí, na něž bude zpráva rozdělena při odesílání. Vytvořenou zprávu lze najednou odeslat až na deset telefonních čísel, přičemž pro zrychlení výběru můžete využít seznam posledních příjemců. Přímo do paměti telefonu se vejde až 300 zpráv SMS, škoda jen, že tento počet je pevně stanoven. Omezení počtu uložených SMS pouze volným prostorem by telefonu slušelo víc. Na příchozí zprávu vás telefon zvládne upozornit jakýmkoli zvukovým souborem z paměti, nejste tak odkázáni pouze na přednastavené zvuky.

Editace zprávy MMS se děje stejně jako u SMS přes položku Vytvořit novou zprávu, do tvorby MMS se editor zpráv automaticky přepne po vložení obrázku, zvuku, video či kontakt ze seznamu. Maximální velikost MMS je omezena na 300 kB, její postupné zaplňování vám opět ukazuje počítadlo. Před odesláním si můžete zkontrolovat výsledek v náhledu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další možnost komunikace představuje e-mail. E-mailový klient nabízí standardní možnosti nastavení a pro běžné používání zcela postačuje. Nechybí automatická kontrola schránky v nastavených intervalech, či možnost připojovat předem připravený podpis. Drobné omezení je v maximální celkové velikosti odesílaných příloh v e-mailu, ty nesmí dohromady překročit 1MB.

Budíkový král

Oblast organizace zvládlo nové LG téměř dokonale. V menu telefonu má položka budík vyhrazenu dokonce svou speciální ikonu a zdá se že oprávněně. Budíků si v této položce můžete nastavit celkem pět a to ne jen tak ledajakých. Každému z nich lze přiřadit vlastní melodii a vlastní krátkou textovou poznámku sloužící jako název budíku. Krom toho si nastavujete i režim opakování a zde se LG opravdu vytáhlo. Nastavit lze budík jednoduchý neopakovaný, ale také denní opakování nebo jeden z režimů Po-Pá, Po-So, So-Ne a také Kromě svátků. K dokonalosti chybí už jen možnost nastavit opakování každý konkrétní den v týdnu. Když se vám náhodou po zazvonění budíku nebude chtít vstávat, můžete buzení odložit o nastavený interval. Budíky spolehlivě fungují i při vypnutém telefonu.

Dalším pilířem organizace je kalendář. Ten v LG disponuje měsíčním náhledem s možností dočasně zobrazit podrobnější náhled týdenní. Vkládat do něj můžete tři různé typy událostí, u kterých se nastavuje začátek, konec a také opakování. Maximální počet záznamů se zastaví na počtu 100. K dispozici je dále úkolovník s maximální kapacitou 100 záznamů po 256 znacích, a také možnost tvořit textové poznámky až o tisíci znacích. Obdobou jsou poznámky soukromé, které se odlišují pouze zašifrováním heslem standardně nastaveným jako 0000. Poznámek a soukromých poznámek pojme paměť až padesát od každé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizace času není Javelinu cizí

Kapitolu organizace doplňuje diktafon s maximální délkou záznamu až 60 minut, samozřejmě s omezením na volné místo v paměti, kalkulačka schopná pracovat se závorkami, světový čas a velmi užitečný převodník jednotek. Na stopky se bohužel už místo nenašlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduchá kalkulačka a povedený převodník jednotek

Témata článku: LG, , , , , LG KU380, Pen, Stříbrný plast, Zvukový soubor, Obrovský rozdíl, Tmavý rámeček, Nej jméno, Nepříjemný zvuk, Jednoduchý fotoaparát, Denní opakování, Dodávané stereo, Závorka