LG L1100: Sámerovo supervéčko (test)

Originální, stylový design, dva displeje a ten vnitřní velmi kvalitní, příjemná klávesnice a čtyřicetihlasé vyzvánění. K tomu dostatečná funkční nabídka a přiměřená cena. To je LG L1100, neboli "Sámerova hruška". Co víc si od véčka přát?

Klávesnice

V této kapitole budu chválit, klávesnice je opravdu povedená. Obzvlášť na alfanumerické části oceníte velká tlačítka, která jsou od sebe zřetelně oddělena. Ve svislém směru díky mírně kaskádovitému natočení jednotlivých řad a ve vodorovném se o rozdělení starají mírně vyvýšené, úzké předěly. Stisk je jistý a doprovází ho cvaknutí. Zde bych měl asi jedinou výtku, protože se jedná o cvaknutí poměrně hlasité, což může být leckdy na obtíž. Podsvícení je modré a dostatečné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak to u véček bývá, klávesnice je plochá • tlačítka jsou velká a dobře hmatově rozeznatelná

Funkční části klávesnice vévodí kruhová čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Pro jednotlivé směry jsou napevno přiřazeny funkce a jejich symboly jsou na příslušných místech vyryty. Kolem hlavního ovládacího prvku se rozprostírají další klasická tlačítka, konkrétně tedy dvě kontextové klávesy, zelené a červené sluchátko a klávesa C. Navíc zde najdeme zvláštní klávesu pro vstup do kalendáře a pro aktivaci fotoaparátu. Ty mi zde připadají zbytečně navíc. Speciální tlačítko pro přístup k fotoaparátu je již na boku telefonu a kalendář není natolik propracovaný, aby se speciální tlačítko zasloužil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mezi funkčními tlačítky trochu překáží tlačítka pro vstup do kalendáře a k fotoaparátu • podsvětlení je modré a dostatečné

Displeje

Stejně jako u většiny ostatních véček najdeme na LG L1100 dva displeje. Ten vnitřní je barevný, je schopný zobrazit až pětašedesát tisíc barev a je aktivní. Jeho rozměry jsou 30 × 37 mm a zapadá tak do běžného průměru mezi véčky. Rozlišení 128 × 160 obrazových bodů zajišťuje velmi jemné vykreslení, které spolu s vynikajícím barevným podáním vytváří velmi dobrý dojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by mohl být ještě větší, místa je dost • obzvlášť barevné podání umí displej na jedničku

Vnější displej je pouze monochromatický, ale svůj účel splňuje. Zabírá plochu 20 × 15 milimetrů a je modře podsvícen. V pohotovostním režimu zobrazuje velké digitální hodiny, název operátora a řádek stavových ikon. Pokud vám například dojde SMS zpráva, zobrazí se na displeji symbol obálky. Nic vám tedy neunikne ani při letmém pohledu na telefon.

  
Vnější displej v běžném režimu • signalizace nepřijatého hovoru • upozornění na nepřijaté právy

Zmíním zde ještě funkci diody na spodní hraně. Ta vás vizuálně upozorní na příchozí SMS zprávu zablikáním, ale na hovor kupodivu ne. Standardně poblikává v patnáctivteřinovém intervalu, pokud je telefon v kontaktu se sítí. Lze ji však vypnout.

Prostředí a ovládání

Telefon se ovládá klasicky, jako u většiny jiných. Funkce kontextových kláves se mění a ty aktuální jsou vždy zobrazeny ve stavovém řádku na displeji. Na něm dále uvidíme datum a čas, horní řádek stavových ikon a název operátora. Ten je možné vypnout. Písmo na displeji je černé s bílým lemováním a dostatečně velké – možná až příliš.

 
Displej v pohotovstním režimu a hlavní nabídka

Do nabídky vklouznete stiskem levého kontextového tlačítka. Pravé slouží pro vstup do nabídky telefonního seznamu a tuto funkci nelze měnit, stejně jako funkce přiřazené pro jednotlivé směry navigační klávesy. Pravý směr slouží pro rychlý přístup ke zprávám, levým snadno změníte profil, horní slouží pro přímý vstup do telefonního seznamu a dolním aktivujete hlasový záznamník.

 
Vzhledem k velikosti písma se na řádek nevejde celý název položky • vnořená nabídka - při výběru funkce se zobrazí její stav

Pohyb v nabídce je intuitivní a rychlý. Základ tvoří devítiprvková matice s pěknými animovanými obrázky, pro postup dál stačí stisknou střed, pro návrat o krok zpět slouží klávesa C a pro úplný návrat do pohotovostního režimu červené sluchátko. Toto tlačítko také slouží k zapnutí a vypnutí telefonu. Při výběru funkce se původně šestiřádková textová nabídka zmenší o dva řádky a na ušetřeném místě se zobrazuje aktuální stav vybrané funkce. V menu se dá rychle pohybovat pomocí číselné volby. Vždy je u nabízené funkce zobrazeno příslušné číslo.

 
Vybrat si můžete ze čtyř barevných schémat nabídky

Možností personifikace ovládání a prostředí nové LG příliš nenabízí. Nastavit si samozřejmě můžete tapetu na displeji a k dispozici jsou také čtyři barevná schémata. Uvítal bych například změnu velikosti písma, které je docela velké. Názvy některých funkcí se pak ani nevejdou na řádek a musí rolovat, což je velmi nepřehledné. Na druhou stranu bude velké písmo vyhovovat i lidem se slabším zrakem. V telefonu chybí vlastní nabídka pro nejčastěji používané funkce a potěšila by mne také možnost změny úvodní a vypínací grafiky. Každému se nemusí líbit pohled do mořského světa a uvítání od tuleně.


Ukázka animace při zapnutí a vypnutí telefonu


Další kapitolu začneme nejdůležitější funkcí každého telefonu, tedy telefonováním a adresářem. Dále se podíváme na práci se zprávami a vestavěný fotoaparát.

Témata článku: LG, , , LG L1100, Panasonic X70, Šup, Super, Příslušné číslo, Barevná dioda, Umělé světlo, Super +, Test, Sam, Finalista, Sup