LG L3100: vybočilo z řady véček (test)

Pokud jste už přestali pomalu doufat, že asijský výrobce LG představí kromě oblíbených véček i nějaký telefon klasické konstrukce, nový model L3100 vás mile překvapí. Vůbec nevypadá zle, je kvalitně zpracovaný a navíc ho pořídíte za cenu, kterou by čekal jen málokdo.

Klíčové funkce

  • kvalitní, velký displej s 65 tisíci barvami
  • vestavěný VGA fotoaparát
  • GPRS třídy 10, wap 2.0, modem
  • Java 2.0

Hlavní nedostatky

  • malá tlačítka klávesnice
  • malá kapacita kalendáře
  • jen krátké hlasové poznámky
  • chybí infraport

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi


Kde já ho jen viděl?

Už když jsem vzal telefon v redakci poprvé do ruky, byl jsem si jistý, že jsem se s ním už někde setkal. Brzo jsem si vzpomněl, jak pyšně dřímal na velmi efektních, modře nasvícených stojanech na CeBITu 2004. Od té doby ale doznal pár změn, z nichž nejzásadnější je tvar klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možná trochu nudný, ale rozhodně elegantní

Telefon svým designem nijak neohromí, ale určité asijské charisma nezapře. Řekl bych, že ani zarytí konzervativci se nebudou muset za takový telefon z dálného východu stydět. Barevná kombinace přístroje, na němž se střídají různé odstíny šedi v provedení leštěného kovu vypadá skutečně efektně. Samotné tělo je vyrobeno z plastu, a i když jsem pečlivě hledal chybu v konstrukci, žádnou jsem nenašel. Přístroj je perfektně slícován, nikde nic nevrže a dokonce i zadní kryt s plastickým logem výrobce je dobře vyřešen do sebemenšího detailu. Jeho sejmutí vyžaduje sice větší sílu, ale odměna v podobě pevnosti přístroje za tu trochu námahy stojí. Výměnné kryty mobil nemá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG L3100 používá baterii typu Li-Ion o kapacitě 950 mAh. Ta by měla podle výrobce udržet telefon při životě až 200 hodin v pohotovosti a 210 minut hovoru. Já jsem ji byl schopen vybít během jednoho dne, testování přístroje se ale od běžného užívání výrazně liší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozměry zapadá do průměru • pohled pod zadní kryt

Po obvodu telefonu se line stříbrný pruh skrývající ve spodní části systémový konektor, vlevo pak klávesu pro rychlý přístup k fotoaparátu a gumovou krytku, která po odklopení ukáže místečko, kam připojit headset. Nahoře samozřejmě nechybí otvor pro přichycení poutka. Zadní strana přístroje skrývá jen objektiv fotoaparátu. Ten je chráněn proti mechanickému poškození zapuštěním pod úroveň krytu. Vedle objektivu najdete i zrcátko pro pořizování autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka konektoru handsfree a tlačítko fotoaparátu • systémový konektor • otvor pro poutko

Snímanou scénu sledujete pomocí kvalitního displeje, který je zřejmě největší chloubou telefonu – má rozměry 30 ×37 mm a nabízí rozlišení 128 × 160 bodů. Vzhledem k rozměrům telefonu (105 × 43 × 19 mm) ale mohl být ještě o něco větší, místa je tu dost. Displej mě nadchl prokreslením barev a vysokým kontrastem již při prvním spuštění telefonu. Dokonce ani na jasném slunečním světle nemáte problémy se čtením. Jedná se aktivní displej typu TFT, který podporuje 65 tisíc barev. Hmotnost mobilu je 89 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je velmi kvalitní a dostatečně velký

Vlny zmizely

Klávesnice přístroje je oproti modelu představeném na loňském CeBITu odlišná. Tehdy jsme viděli LG s klávesnicí ve tvaru dvou velkých vln, nyní mám před sebou klávesnici podobnou Siemensu S55, tedy kaskádovitě oddělené řady. Subjektivně hodnotím první řešení lépe, ale je to již dlouho, co jsem telefon držel v ruce poprvé. Nový tvar má své nesporné výhody zejména v rozlišení jednotlivých kláves – zaručeně je nahmatáte i poslepu. Klávesy ale působí, jak to jen říci, rozviklaně. Konstrukce jim dovoluje pohybovat se ve svislém směru téměř o milimetr, což je dáno nezvyklou výškou kláves (0,5 cm). Psaní na této klávesnici je po delším užívání vcelku pohodlné, pro napsání znaku stačí jemný stisk. Tlačítka mají citelnou odezvu, ale jsou dost malá, takže lidé s většími prsty budou mít zpočátku problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou úzká • kaskádovité uspořádání usnadňuje orientaci

Zajímavým designovým prvkem je odlišení prostředního sloupce barevným odstínem, který pokrývá i dvě funkční klávesy pod hlavním kurzorovým křížem – jde o rychlý přístup k funkcím fotoaparátu (spoušť) a známé korekční tlačítko. Zprvu jsem se obával, že jejich ovládání nebude pohodlné, jelikož i tyto klávesy jsou titěrné. V LG ale nezapomněli vyřešit ani tuto drobnost, takže spodní hrany kláves vyčnívají nad rovinu přední plochy přístroje. Po obou stranách kurzorového tlačítka pak naleznete softwarové klávesy doplněné o klasický červený a zelený telefon k ovládání hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční část klávesnice

Klávesy jsou podsvíceny sytou modrou barvou, rozložení světla je téměř ukázkové. Jen na popisky směrů hlavní ovládací klávesy příliš světla nezbylo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je příkladné • jen hlavní ovládací klávesa je trochu ve tmě


V druhé kapitole prozkoumáme nabídku a prostředí telefonu, prověříme jeho ovládání a dále se zaměříme na funkce pro telefonování.

Témata článku: LG, , , LG L3100, Nokia 3310, Přehledná aplikace, První řešení, Celková kapacita, Stařičká nokia, Boční klávesa, Test, Zvolené datum