LG M6100: malá vysouvací MP3 tyčinka (test)

Malá podlouhlá tyčinka s displejem vypadá jako běžný MP3 přehrávač. Při poslechu hudby však můžete odsunout horní díl, vytočit na skryté klávesnici číslo a telefonovat. A také fotografovat, plánovat, surfovat po internetu nebo hrát hry. LG tento unikátní mobil brzo uvede na náš trh.
Kapitoly článku

Prostředí: LG jako každé jiné

I když se telefon tváří jako MP3 přehrávač, jeho uživatelské prostředí je prakticky stejné jako u jiných modelů tohoto výrobce. Horní řádek pohotovostního displeje obsahuje ukazatele intenzity signálu, stavu baterie a ikonku právě aktivního profilu. Kousek pod nimi může ale nemusí svítit jméno operátora. Spodní dva řádky zobrazují datum, čas a funkce, které se aktivují po stisknutí příslušné kontextové klávesy. Levé klávese je napevno přiřazen vstup do hlavní nabídky, pravou se vstupuje do telefonního seznamu. Tam se ocitnete také po stisku spodního směru hlavní navigační klávesy. Jen s tím rozdílem, že pravá navigační klávesa vstupuje do nabídky telefonního seznamu, spodní klávesa kruhového ovladače otevře přímo seznam jmen.

 
Pohotovostní displej s různou tapetou • hlavní nabídka

Další směry hlavního ovládacího prvku jsou také napevno přiřazeny a nelze jejich funkce nijak změnit. Stiskem levého směru se vybírají vyzváněcí profily, pravým se zobrazí počet nepřečtených zpráv, aktivních budíků a událostí v kalendáři a směr nahoru otevře uživatelské menu o devíti položkách. Jednotlivé položky lze ale zaplnit jen devíti předdefinovanými funkcemi.

Střed navigační klávesy v pohotovostním stavu nevykonává žádnou funkci, mohl by vstupovat do hlavní nabídky, ale buďme rádi, že nespouští wapový prohlížeč jako u telefonů značky Samsung. Hlavní nabídka je tvořena devíti animovanými ikonami, další podnabídky jsou již jen textové. Celé menu je možné procházet i pomocí číslicových zkratek. Pokud se vám jeho barva znelíbí, můžete si vybrat jiné ze čtyř barevných schémat. Jeho změna ale upraví i všechny zvuky telefonu včetně vyzváněcí melodie.


Vzhled nabídky můžete měnit podle čtyř barevných schémat

Vnitřní paměť telefonu činí velmi dobrých 128 MB. Díky absenci paměťových karet ji nelze nijak rozšířit, což je vzhledem k hudebnímu zaměření telefonu velká škoda.

Fotoaparát: megapixel, ale ta kvalita

I do tak malého telefonu se vešel fotoaparát a to dokonce 1,3megapixelový. Jeho kvalita je ale horší. Snímky jsou neostré s výraznou kompresí a chromatickou aberací. Kromě ozvučeného videa s klasickým rozlišením 176 × 144 bodů omezeného pouze velikostí volné paměti zvládne i uživatelské nastavení expozice, vyvážení bílé, noční režim, samospoušť a až čtyřnásobný zoom, který ale funguje jen u nižších rozlišení. Vedle čočky fotoaparátu, která je v zavřeném stavu skryta, najdete i zrcátko pro autoportréty a přisvětlovací diodu. Zvolit lze i jeden ze tří efektů: černobílá, sepiová a negativní fotografie.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Barevné efekty:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nastavení expozice:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video pořízené telefonem (3GP, 630 kB)

Fotoaparát se aktivuje v nabídce Multimedia, případně stiskem bočního tlačítka a výběrem Fotografovat. Jeho hledáček zaujímá celý displej, ale nevidíte na něm okraje fotografie. Jen její střed. Snímky se pořizují stiskem již zmíněného bočního tlačítka nebo středu navigační klávesy. Jejími směry se kompenzuje expozice a ovládá zoom.

   
Hledáček využívá celý displej • přehledná pruhová nabídka funkcí fotoaparátu

Díky Bluetooth lze fotografie jednoduše odeslat do jiného telefonu nebo počítače. Z telefonu je dostanete také přiloženým datovým kabelem.


Prohlížení obrázků v telefonu

Telefonování: seznam je dostatečný

Telefonní seznam je obrovský, pojme až tisíc jmen. Ke každému jdou uložit tři telefonní čísla, e-mailová adresa, faxové číslo, obrázek a zatřídit jej do jedné ze sedmi skupin volajících. Filtrování hovorů ale telefon nenabízí. Připojit lze i fotografii o rozlišení 48 × 48 bodů.


Telefonní seznam má přístup netradičně v podnabídce organizéru

Je možné také nastavit, zda mají být zobrazeny jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo všechny dohromady. Hledání probíhá postupným psaním, po zadání každého písmena ale telefon seznam poměrně dlouho aktualizuje, což mi docela vadí. Zvuk ve sluchátku je dostatečně hlasitý, k dispozici je i hlasité handsfree. Hovor můžete přijímat i pouhým vysunutím klávesnice.

Vyzvánění zajistí polyfonní až čtyřicetihlasé melodie, kterých je v telefonu dostatek, nebo vlastní soubor formátu MP3. Vyzváněcích profilů je v telefonu celkem pět, jen dva jdou ale přizpůsobit podle potřeb uživatele. Nastavit si můžete melodii, typ vyzvánění, jeho hlasitost, typ ohlášení zprávy, tón a hlasitost kláves a zvuk vysunutí a zasunutí telefonu. Mezi profily pak jednoduše přepínáte pomocí levé klávesy navigačního tlačítka.

 Profilů je pět, další nelze přidat

Telefon je triální a dovoláte se s ním tak v pásmech GSM 900/1800/1900 MHz.


Ve třetí kapitole se zaměříme na zprávy, MP3 přehrávač, organizaci času a další doplňkové funkce

Témata článku: LG, , , LG M6100, Test, Podstatná chyba, Jedoucí auto, Absence paměťových karet, Nedostatečná kapacita, Rychlý stisk, Tyčinka, MALA, Tyč, Speciální ovladač