LG Optimus 4X HD: čtyřjádrový rváč [recenze]

LG se zařazuje po bok Samsungu a HTC a přichází se svou realizací čtyřjádrového Androida. Optimus 4X HD jde na scénu.
Kapitoly článku

Mezi dvoujádry bylo LG první, u čtyřjader mu to trvalo o něco déle. Optimus 4X HD přichází ale pořád v relativně těsném závěsu za HTC One X a Samsungem Galaxy S III. Všechny tři supertelefony jsou si v mnohém podobné, často je tedy mezi sebou porovnáme. Chcete-li si osvěžit informace o těchto dvou konkurentech, jejich hodnocení najdete zde a zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG Optimus 4X HD na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • Android 4.0 s nadstavbou Optimus UI 3.0
  • jemný displej
  • rozumné rozměry a hmotnost (v kontextu velikosti displeje)
  • vysoký výkon
  • uživatelsky výměnná baterie
  • standardní velikost SIM
  • podpora paměťových karet
  • dostatečné vnitřní úložiště

Hlavní nedostatky

  • chybí notifikační dioda
  • slabší výdrž
  • pouze průměrný fotoaparát
  • vyšší cena

LG Optimus 4X HD
P880
rozměry a hmotnost: 132 × 68 × 8,9 mm, 133 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 150 mAh
procesor: Nvidia Tegra 3 (4× Cortex-A9, 2 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Přesné pravé úhly

Optimus 4X se od svých čtyřjádrových konkurentů odlišuje už na první pohled. Zatímco HTC i Samsung jsou telefony spíše zaoblené, LG připomíná ostře řezaný kvádr. Kolem celého těla se táhnou dvě tenoučké lesklé linky, přední mírně vystupuje nad displej, zadní sahá zhruba do poloviny výšky (u telefonu položeného na podložku) těla. Vše za ní už je jen kryt baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optimus 4X je hranatý a designem má blízko k sérii L-Style

Plast mezi těmito dvěma linkami má po bocích jemné vroubky, nahoře i dole je hladký a ukrývá na levé straně regulátor hlasitosti, vespod microUSB a nahoře sluchátkový konektor spolu s hlavním vypínačem. Všechna tlačítka jsou hmatově snadno k nalezení, jejich odezva je přiměřená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou plastová ale na dotyk příjemná

Zadní plastový kryt zdobí plastická textura, někomu může připomínat kůži. Díky matné povrchové úpravě na něm neulpívají otisky. Snad jen zářez umožňující snadnější sejmutí mohl být jinde, na svém aktuálním umístění se občas plete s microUSB konektorem (jsou pod sebou). Po sejmutí krytu se objeví výměnný akumulátor a slot nejen na klasickou miniSIM, ale i na microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K tloušťce přístroje nemáme výhrady

Vedle slotu SIM si můžete všimnout dvou malých kontaktů, které po zkompletování telefonu připojí anténu modulu NFC v zadním krytu. Na přítomnost této technologie upozorňuje i poznámka na vnitřní straně krytu, abyste danou oblast nepoškodili. Při promačkání se telefon ani nehne, subjektivně ale jeho konkurenti působí ještě o něco pevněji.

Přestože se velikostí liší od HTC i Samsungu sotva o pár milimetrů, dokud je neuvidíte všechny vedle sebe, bude vám LG připadat nejmenší. Ono sice nejmenší je, působí ale mnohem menším dojmem, než jsou jeho reálné rozměry. Přestože nemá tak zaoblené rohy jako konkurence, v ruce se drží dobře. Vzhledem k velké úhlopříčce bude asi nejčastěji obsluhován oběma rukama (jedna drží, druhá obsluhuje celou plochu displeje), pak by se více hodil hlavní vypínač na přístupnějším místě na boku.

Živý a jemný displej

Komplet celou přední stranu vyplňuje krycí sklo displeje. Aby takhle velká plocha nepřišla hned k újmě, po obvodu sklo o kousíček převyšuje lesklá linka lemující telefon. Pokud tedy položíte LG na rovnou podložku displejem dolů, nebude se ho dotýkat. Toto provedení dává mnohem větší smysl než vypouklá řešení HTC i Samsungu, která sice vizuálně vypadají elegantněji, riziko poškrábání je ale u nich mnohem větší.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pod displejem nejsou bez zapnutí podsvícení vidět

Kolem vlastního displeje se táhne tenký lem a musíte se podívat hodně zblízka, abyste v něm pod displejem rozpoznali tři senzorová tlačítka, která jsou ve zhasnutém stavu sotva viditelná. Při aktivaci podsvícení se ale pěkně rozzáří bílou barvou a hned je jasné, které má kde svoje místo. Jejich podsvícení lze zcela vypnout, případně můžete nastavit délku jeho trvání (1,5, 3 a 5 sekund nebo pořád zapnuto).

Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu leží na zadní straně v levém horním rohu. To není příliš praktické při držení telefonu na šířku, protože si objektiv snadno překryjete prstem

Tlačítka kolem sebe mají místa tak akorát a stejně jako u Samsungu chválíme výběr jejich funkcí. K dispozici tedy máme (zleva) Zpět, Domů a Menu. Díky přítomnosti posledního jmenovaného se nemusíte bát jeho „virtualizace“ jako u HTC, kde je tlačítko řešeno softwarově na ploše displeje a občas putuje na různá místa (podle toho, jak je napsaná daná aplikace). Při delším podržení prostředního tlačítka Domů se zobrazí nabídka naposled spuštěných aplikací (HTC na to má samostatné tlačítko).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG chválíme za vyjímatelnou baterii, běžnou velikost SIM i paměť rozšiřitelnou pomocí karty microSD

Když se přesuneme nad displej, najdeme zde obvyklý reproduktor, logo výrobce, v pravém rohu čelní kamerku a v tom levém senzor okolního světla. Toť vše, žádná notifikační dioda se u LG nekoná a je to škoda, protože funkcionalita je to praktická a již jsme viděli (např. u HTC), že se dá zpracovat velmi nenápadně. Za diodu má tedy Optimus první zásadní mínus.

Displej má úhlopříčku 4,7 “ a rozlišení 1 280 × 720 bodů. Oba parametry jsou tedy stejné jako u konkurence, jenom Samsung má o desetinku palce větší úhlopříčku. Optimus využívá matici IPS, počítejte tedy s velmi širokými pozorovacími úhly, čitelnost na slunci je bezproblémová. Barvy jsou pestré, živé, HTC a hlavně Samsung je ale mají lepší. Reakce displeje jsou okamžité, snad jen po stisku hlavního vypínače můžete zaznamenat drobnou prodlevu, než se displej rozsvítí.

Témata článku: LG, , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Rozpaky, Výchozí režim, Zamknutá obrazovka, Klasická sim, Virtualizace, HD +, Výměnný akumulátor, SRR,