LG Optimus Hub: korejský otazník [recenze]

V recenzi se podíváme na zoubek novému přírůstku rodiny smartphonů s Androidem, LG Optimus Hub. Obstojí v porovnání s konkurencí?
Kapitoly článku

Co ukrývá krabička

Pod pokličkou telefonu tepe jednojádrový procesor od Qualcommu (typ MSM7227) s taktovací frekvencí 800 MHz. Grafiku dostal na starosti čip Adreno 200. Procesoru sekunduje na tuto třídu nezvyklých 512 MB paměti RAM. Jako datové úložiště je možné použít kartu microSD o maximální velikosti 32 GB, interní paměť telefonu činí podprůměrných 150 MB. V balení telefonu naleznete paměťovou kartu o velikosti 2 GB. Použitá baterie je typu Li-Ion a má kapacitu příjemných 1 500 mAh. LG Hub nezaostal za svými konkurenty ani co se do konektivity týče, Bluetooth 3.0, Wi-Fi standardů b/g/n s podporou DLNA, 3G včetně HSPDA maximální rychlostí 3,6 Mbit/s, integrovaný GPS čip, tím vším se novinka od LG může pochlubit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení je standardní 

Výdrž na jedno nabití je ryze individuální věc. Prakticky jakýkoliv telefon lze „vyždímat“ až na dno během jednoho dne (v některých případech i o mnoho dříve), leč zároveň při minimalistickém používání, lze dosáhnout výdrže několikadenní. LG Optimus Hub není výjimkou a jeho výdrž se nese přesně v duchu předchozích řádků.

Ve velmi pěkném balení telefonu nalezneme příslušenství, které je pro daný segment smartphonů běžné. Pod plastovou vaničkou, která drží samotný telefon, leží síťová nabíječka, microUSB kabel, baterie, několik uživatelských příruček a pecková sluchátka. Tato sluchátka mají na svém přívodním kabelu tlačítko pro příjem/odmítnutí hovoru a lze je tedy použít jako lehkou handsfree sadu. Svou zvukovou reprodukcí ale bohužel příliš nepotěší běžného uživatele, natož pak audiofila. Jejich provedení, resp. použitý materiál, také není z nejpříjemnějších na omak, a tak po nějaké chvíli začnou v uších vadit.

Starý dobrý Android

V telefonu nalezneme přeinstalovaný Android verze 2.3 Gingerbread. Procesor si s ním však příliš poradit neumí a to ani v tomto případě, kdy mu sekunduje grafický čip Adreno 200. Listování jednotlivými obrazovkami není pouze pomalé, je přímo zoufale pomalé. Pouhým okem lze vypozorovat zasekávání animace mezi jednotlivými přechody. Tento jev není u LG nic nového, tyto problémy jsme pozorovali dokonce i u dvoujádrového Optimu 2X. Tam se ovšem jednalo o chybu softwaru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem se skrývají světelná čidla, pod displejem najdeme trojici tlačítek k ovládání Androidu

V případě Optimu Hub bude s největší pravděpodobností na vině právě pomalý procesor, což samozřejmě lze softwarovou úpravou do jisté míry zmírnit, nicméně žádnou hitparádu opravdu nečekejte. Nutno také poznamenat, že takto se telefon choval již ve výchozím stavu po vyndání z krabice a nabití, tedy bez jakýchkoliv nainstalovaných aplikací. Pakliže do telefonu nahrajete spoustu aplikací, které se navíc budou spouštět po startu, či běžet na pozadí, tak jednak Hubu, ale i sobě, uštědříte další hřebíček do rakve. O trošičku lépe dopadlo prohlížení menu telefonu, tam je telefon celkem svižný a dá se s ním normálně pracovat.

Toto menu je podobné u všech telefonů s Androidem. V případě LG Hub lze jednotlivé položky řadit třemi způsoby – jako vertikální abecední seznam, jako klasické vertikální menu se spodním řádkem pro čtveřici vybraných aplikací, či horizontálně na jednotlivé obrazovky. Ikonky lze také samozřejmě sdružovat do skupin. Mírnou odlišnost poskytuje pouze vestavěný webový prohlížeč, kterého v LG nenaučili porozumět technologii Flash. Menu obrazovek telefon obsahuje hned sedm a jak již bylo řečeno, přechod mezi nimi opravdu není z nejplynulejších. Inu architektura ARMv6 si někde musela vybrat svou daň.

Témata článku: LG, , , , , LG Optimus, LG Optimus Hub, LG Optimus One, LG Optimus Sol, Sony Ericsson Xperia mini, Sjíždění, Nový lg, Síťová nabíječka, Tmavý odstín, Pomalý procesor, Hub, Dobíjecí microusb, Inkognito, Abecední seznam, Otazník, Zmírnění, Dedikované tlačítko, Střední část, Integrované GPS, Hřebíček,