LG Optimus L3 II, L5 II a L7 II: povedená rodinka [recenze]

Tři bratři, to jsou modely LG Optimus L3 II, L5 II a L7 II. Celá L-Series dospěla, k dobrému z první generace nabízí něco navíc a drží si rozumnou cenu.

Displej: ve znamení IPS

Je to až s podivem, ale celá trojice telefonů je vybavena IPS zobrazovačem, což má za výsledek velmi dobré pozorovací úhly. Bohužel, čitelnost na slunci není kdovíjak dobrá a i když telefony podle všeho disponují čidlem okolního jasu, v závislosti na intenzitě okolního osvětlení displej neregulují a i v nastavení položka automatického jasu chybí. Naštěstí LG napevno zakomponovalo posuvník pro regulaci jasu displeje do stavové roletky. Teď už ale k jednotlivým modelům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U LG nějak pozapomněli na automatickou regulaci jasu, i když podle mého fyzické čidlo přítomno je

Optimus L3 II má displej o úhlopříčce 3,2" s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů. Celková jemnost je 125 PPI a rastr je i na takto malé displeji jednoduše viditelný. Oproti tomu L5 II je na tom nejlépe. Na svém displeji s úhlopříčkou 4" disponuje rozlišením 400 × 800 bodů, což dává výslednou jemnost 233 PPI a z celé trojice nejjemnější displej. Nejvyšší Optimus L7 II má stejné rozlišení jako prostřední sourozenec, tedy 400 × 800 bodů, ale na úhlopříčce 4,3", což dává lehce nižší jemnost 217 PPI. Rozdíl mezi poslední dvojicí není na první pohled patrný, maximálně při podrobnějším zkoumání narazíte na lehce hladší vykreslení kulatých tvarů u L5 II.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto rozdílně může vypadat zobrazení času na zamykací obrazovce

Drobná pochvala k displeji na závěr míří k podsvícení displeje, které je regulovatelné v široké škále hodnot, včetně položky nikdy nezhasínat. Stejně tak přední senzorové klávesy můžete nechat podsvítit trvale, nikdy, nebo po dobu 1,5, 3 a 5 vteřin. V nastavení displeje také nalezneme možnost změnit velikost písma v prostředí, změnit styl písma, zapnout barevnou notifikaci středové klávesy a povolit či zakázat automatické otáčení obrazovky.

Výkon, výdrž, paměť

Z hlediska výkonu nelze čekat žádné zázraky. Je třeba mít na paměti, že nejdražší telefon z trojice stojí pod sedm tisíc. Odpovídají tomu i osazené komponenty. L3 II disponuje jednojádrovým procesorem Qualcomm MSM7225A o taktu 1 GHz spolu s grafikou Adreno 200 a 512 MB operační paměti, z níž volných po startu je okolo 170 MB. L5 II je na tom stejně, procesor je ovšem Mediatek MTK 6575, grafika PowerVR SGX531 a z paměti RAM bude potom po startu volných okolo 200 MB. Nejlépe je na tom L7 II, který disponuje dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8225 s taktem 1 GHz, grafikou Adreno 203 a k tomu 768 MB operační paměti, z nichž volných bude po staru k dispozici okolo 270 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků modelu LG Optimus L3 II
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků modelu LG Optimus L5 II
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků modelu LG Optimus L7 II

Co se výdrže jednotlivých kousků týče, lze obecně říci, že platí jednodenní pravidlo. Při střídmém zacházení se lze dostat na dva dny a při použití pouze k telefonování i na dny tři. Vzhledem k tomu, že se nejedná o kousky určené k hraní náročných her nebo konzumaci multimediálního obsahu ve vysoké kvalitě, provedl jsem jednoduchý test výdrže. Představil jsem si obyčejného uživatele s tímto telefonem, který především čte SMS a e-maily, prochází web a využívá kalendář. Simuloval jsem tuto činnost zapnutým displejem, v nastavení na obrazovce spotřeby baterie a s jasem na 100 %, s telefony nebylo nijak zacházeno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spotřeba baterie za hodinu zapnutého displeje (L3 II, L5 II, L7 II)

Po jedné hodině jsem udělal screenshot na každém z telefonů, a výsledky jsou velice zajímavé. Je všeobecně známo, že displej je největším žroutem energie, což se také potvrdilo. Zajímavé ale je, jak který telefon dokázal pracovat, či spíše nepracovat. Optimus L3 II ukazoval 71% spotřebu u displeje a zbývalo mu 92 % baterie, u L5 II spotřeboval displej 96 % a zbývalo mu 84 % baterie, u L7 II si displej ukousl 73 % baterie a zbývalo 83 %. Stojí za to dodat, že L3 II má baterii s kapacitou 1540 mAh, L5 II s kapacitou 1 700 mAh a L7 II baterii s kapacitou 2 460 mAh, přičemž u celé trojice je minimální kapacita baterie výrobcem garantována o 40 mAh níže, než je maximum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Údaje o vnitřní dostupné paměti - ze 4 GB zbyla sotva polovina (L3 II, L5 II, L7 II)

Společná je celé trojici i hodnota vnitřní paměti, která je 4 GB. Celá trojice rovněž podporuje microSD karty pro rozšíření vnitřního úložiště. Zajímavé však je, kolik z vnitřní paměti je po startu dostupné na jednotlivých telefonech. Ze 4 GB má L3 II obsazeno 69 MB a dostupných je 1,7 GB, L5 II má obsazeno 193 MB a dostupných je 1,9 GB, no a L7 II má obsazeno rovných 100 MB a uživatelsky dostupných je 1,7 GB.

Prostředí bez zbytečných zásahů

Grafická nadstavba od LG sice nemá kdovíjaké vymoženosti, zároveň ale není příliš obsáhlá a tak zbytečně nezatěžuje systém. Ten je na všech třech telefonech až na maličkosti stejný a jeho základem je Android ve verzi 4.1.2. To je rozhodně chvályhodné, zejména na Optimusu L3 II, vezmeme-li v potaz, že telefony tohoto ražení přicházejí s mnohem starší verzí systému. Předpotopnímu Gingerbreadu naštěstí odzvonilo. A prostředí od LG je opět jedno z nejpropracovanějších, bez nutnosti návštěvy Google Play. Jedinou výtkou je nemožnost odstranit vyhledávací lištu Google z domovských obrazovek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Způsob odemykaní, multitasking s možností zavřít všechny aplikace, domovská obrazovka

Začneme zamykací obrazovkou. Na té si standardně můžete zvolit několik způsobů odemčení, tak, jak je Androidu vlastní. Navíc si zde ale zvolíte styl hodin, jaký se zde má ukazovat, případně se dají zobrazit i hodiny s kalendářem. Do spodní části zamykací obrazovky si uživatelsky navolíte čtyři rychlé zástupce, to však pouze při odemykání bez zabezpečení. Tato čtveřice zástupců je však odlišná od čtveřice zástupců ve spodní části domovských obrazovek. Stejně tak notifikační roletka jde stáhnout i na zamykací obrazovce, což není samozřejmostí, a to dokonce i tehdy, když v ní není žádná notifikace, což též někteří výrobci neumožňují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavová roletka, volba a pořadí přepínačů, práce s domovskými obrazovkami 

Po odemčení přístroje se dostanete na domovské obrazovky, kterých může být maximálně sedm (pět u L3 II). Lze si nastavit, která bude domovská, stejně tak, jako lze přidávat zástupce, složky, kontakty, zkratky či widgety. Ve výchozím stavu je sice nejde cyklicky procházet, ale lze to změnit v nastavení. Matice zástupců je 4 × 5 (lze změnit na 5 × 6, u L3 II pouze 4 × 4) včetně stálých ve spodní liště a nejinak je tomu i v menu, kde lze zástupce řadit abecedně nebo dle data stažení, cyklické procházení je též přítomno. Dlouhým podržením a stiskem křížku aplikace odinstalujete, výběrem v horní liště se můžete přepnout na jen stažené nebo přímo mezi widgety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velké a malé ikony v menu, správa obsahu domovských obrazovek

Celá trojice modelů také disponuje bohatou možností personalizace, což je ale o LG poměrně dobře známo. Samozřejmostí je změna tapety na zamykací obrazovce nebo na domovských kartách. LG navíc přidává rovnou celá schémata, kde je jiný styl ikon, ale také nabízí možnost si ke každé aplikaci zvolit ikonu jinou či dokonce vlastní. O možnosti změny velikosti písma či jeho stylu už zmínka padla, v nastavení však lze navolit i přechody mezi domovskými plochami. Na závěr jsem si nechal propracovanou notifikační lištu. V té se samozřejmě zobrazují veškeré notifikace, můžete si navolit, které přepínače a v jakém pořadí se zde mají zobrazovat, můžete přejít rovnou do natavení, ale hlavně dlouhým podržením můžete přejít přímo do jednotlivých nastavení svázaných s daným přepínačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba tématu, přechody mezi domovskými obrazovkami a editor vlastních ikon

Témata článku: LG, , , , , , LG Optimus, LG Optimus L3, LG Optimus L3 II, LG Optimus L3 II Dual, LG Optimus L5, LG Optimus L5 II, LG Optimus L5 II Dual, LG Optimus L7, LG Optimus L7 II, LG Optimus L7 II Dual, Nejdražší telefon, Xvid, Hlasitý výstup, Úprava fotografií, Kulatý tvar, Rodinka, Středové tlačítko, Automatické vypnutí, Společný rys,