LG Optimus L7: „Hlavně, že vypadám skvěle“ [recenze]

Otestovali jsme bílý a útlý LG Optimus L7. Nejpovedenější na mobilu je právě jeho design. Co se naopak moc nepovedlo a za co zaslouží LG kritiku?

Android 4.0 a Optimus UI 3.0

Prostředí celého telefonu se nikterak významně neliší od jiných kolegů vybavených rusko-zmrzlinovým Androidem. Mírnou modifikaci nabízejí snad jen standardně dodávané aplikace od LG jako SmartWorld, RemoteCall Service, či SmartShare. Nesmíme také zapomenout na grafickou nadstavbu Optimus UI, která do L7 pronikla taktéž. Sice v nové třetí verzi, ale bohužel pronikla. Proč píšu bohužel? To si vysvětlíme v kapitole věnované výkonu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka Androidu 4.0 ICS s LG nadstavbou vlevo, uzamknutá obrazovka vpravo

Domovských obrazovek se do L7 vměstnala hned pětice, přičemž jejich počet nelze zvyšovat. Na domovské obrazovky lze umisťovat klasické ikonky, nebo widgety, vše dle libosti tak, jak to známe. V menu telefonu se také nějaká zásadní revoluce nekonala. Listuje se vodorovně, cyklicky. Tlačítkem pro zobrazení nastavení lze upravit počet ikonek až do matice 5 × 6, což je velmi zajímavé a praktické. Ikonky je možné seskupovat do složek, nebo je libovolně přesouvat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu je klasika, nic zvlášního se nekoná. Zaujme možnost seskupování a smrsknutí ikon do obsáhlejší matice

Není to Bolt

Trochu se zdráhám, jestli v případě L7 hovořit o rychlosti, možná by se spíše hodilo slovo pomalost. Prostředí s grafickými efekty je na daný osazený procesor tak náročné, že šnečí tempo bohužel prostupuje celým telefonem. Pocitově si podobné rychlostní odezvy vybavujeme naposledy u symbianových dotykových Nokií S60 z let 2009-10, které brzdil 600 MHz procesor. Pokud tedy nedisponujete určitou mírou trpělivosti nebo nepřecházíte z některého starého Symbianu, pak byste nákup L7 měli ještě jednou zvážit.

Přitom stačilo velmi málo, nešetřit na čipsetu. LG udělalo s L7 školáckou chybu. Kombinace postaršího hardwaru a zcela nového softwaru nemůže být nikdy stoprocentní a v případě L7 je to bohužel vidět hned na první pohled. Už odemykání telefonu je celé takové zvláštně zpomalené, občasné záškuby menu a hlavních obrazovek jsou na denním pořádku. LG bohužel dalo přednost (zřejmě pod tlakem neustálé kritiky na nepružnost při vydávání softwarových aktualizací) nejnovější verzi Androidu za cenu nižší rychlosti. Zrovna u L7 by přitom starší Gingerbread nijak zvlášť nevadil, od chlubení nej parametry má LG přece svůj model Optimus 4X HD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ano, je to Android 4.0, v tomto případě bohužel

Abychom byli tedy úplní a konkrétní, telefon pohání jednojádrový procesor Texas Instruments ARMv7 s taktem 1 000 Mhz, o grafiku se stará jednotka Adreno 200. Z operační paměti 512 MB lze pro chod uživatelských aplikací a vlastních nastavení prostředí použít 390 MB. Na Android verze 2.3 je to standard, u čtyřky už na pováženou. V tomto případě tedy platí, méně je někdy více.

Abych ale pouze nehanil, je nutno říci, že pakliže má telefon rezervu v podobě volné paměti a nic ho nezaměstnává, pak se jeho reakce dostanou do velmi příjemných, použitelných mezí. Pokud ale každou chvilku aplikace neukončujete a necháváte je běžet na pozadí, bude zanedlouho na problém zaděláno. Naštěstí pro tyto případy má LG ve svém prostředí užitečného správce aplikací s možností uživatelského ukončení.

Vydrží i týden

Abyste měli konkrétnější představu o rychlosti telefonu, reakce telefonu jsem po několika týdnech běžného používání nahrál na video. V tomto případě můžeme hovořit ještě o světlých chvilkách telefonu. Omluvte prosím horší kvalitu videa, po ruce byl tentokráte pouze fotoaparát.

Kdykoliv když hodnotím a recenzuji telefony, resp. jejich výdrže, tak vycházím z faktu, že každý uživatel bude využívat nový telefon různým způsobem. Různá je tudíž i spotřeba. Nelze paušálně říci, že ten vydrží dva dny, onen zase dní pět. Výsledná výdrž se pohybuje v intervalu od jednoho dne, kdy telefon vysloveně ždímete z kůže, až po jeden týden na příjmu, kdy telefon používáte opravdu minimalisticky. Jestli chcete, můžete z toho vyvodit průměr například tři dny. To ale stáhněte jas displeje do nižší poloviny.

Telefon byl podroben standardně dostupným benchmarkům, které víceméně potvrdily to, co můžeme sami pouhým okem vidět. L7 se svým výkonem řadí do podprůměru dnešních dní, což samo o sobě není vzhledem k jeho ceně a době vydání zrovna dobrá vizitka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výkonově podprůměrný L7 jsem testoval hned v několika benchmarcích

Krom ne zcela povedených výsledků jsem se při testování několikrát potýkal se zamrznutím telefonu na dlouhé okamžiky po spuštění některých testů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ani NenaMark situaci nezachránily

Takže suma sumárům, jestli chcete výkonný Android, pak rozhodně na L7 ani nepomýšlejte.

Témata článku: LG, , , , , Huawei Ascend G300, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, LG Optimus Black, LG Optimus L7, LG Prada 3.0, Sony Xperia P, Celkový chod, Zásluha, Velká klávesnice, Slabý výkon, Špatná kvalita, Vrchní hrana, Měsíční pohled, Bezdrátová synchronizace, Vysoký jas, Přední kryt, Chvilka, Nezbytný senzor, Jasný displej,