LG Prada: černá modelka (test)

Velká jména se spojila a vznikla LG Prada. Stranou stylu nezůstala ani výbava, avšak s nedotaženými detaily (video).

Hudba: od nadšení ke zklamání 

Hudební stránka telefonu servíruje zklamání po částech. U mě to začalo nadšením ze skvěle vypadajícího dálkového ovladače na kabelu. Obdobný má snad jen multimediální etalon - Nokia N95 - a ten u Prady je dokonce ještě lepší. Je elegantní, skvěle zpracovaný, připojíte do něj kterákoliv sluchátka se standardním jackem 3,5mm. V telefonu je sice pouze 8 MB paměti, ale vše dohání přítomnost slotu pro paměťovou kartu formátu microSD. Jednu takovou najdeme už při rozbalování Prady, ale kapacitu 256 MB chválit nemohu, to je na hudbu málo, při dnešních cenách karet se zrovna zde šetřit nemuselo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dodávaná sluchátka křičí Prada! Ovládač s mikrofonem je sice větší než u konkurence, ale jinak nelze než chválit

Oceňuji přívětivé prostředí hudebního přehrávače, právě jej se však týká zklamání, které jsem nakousnul v předchozím odstavci. Jde především o jeho způsob zacházení s hudebními soubory. Před první procházkou jsem do Prady nacpal několik adresářů se svojí oblíbenou hudbou a vyrazil jsem. Po cestě jsem si však nepřehrál jediný song. Napodruhé jsem si už přečetl, že musí být soubory pohromadě v kořenovém adresáři. Nepřehledné, ale budiž. Pak už přehrajete vše, ale pokud si dopředu nepřipravíte seznamy skladeb, budete poslouchat první skladby ze všech alb, pak druhé, třetí... hudbu totiž nelze třídit podle interpreta, nebo alba. Nepraktické, nepohodlné, zdlouhavé, přitom něco, co by napravila změna firmware. Možnost minimalizace přehrávače naštěstí zůstala zachovaná. Místo našlo i povedené rádio bez RDS.

Kliknite na zväčšenie  Kliknite na zväčšenie  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí přehrávače je možné skinovat

Fotoaparát překvapil

Fotoaparát v LG Prada snímá v maximálním rozlišení 1 600 × 1 200 obrazových bodů, teda 2 Mpx. Ke kvalitě mu dopomáhá značková optika Schneider – Kreuznach a automatické ostření. Funkce je však polovičatá, spoušť němá polohu pro namáčknutí, což využití autofokusu omezuje. V praxi to vypadá tak, že zamíříte na objekt, stisknete spoušť a čekáte, až se zaostří a rovnou i exponuje snímek. Zamrzí také příliš silná komprese, barvy se při detailnějším pohledu slévají. 

Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Za ideálních světelných podmínek vše vypadá skvěle
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jakmile je ale světla méně, kvalita jde dolů
Klepněte pro větší obrázek 
Pozor na prst, čočka je v rohu přístroje, a tak se často potkají
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na makrofotografii se Prada nehodí, toto je asi minimální vzdálenost, na kterou zvládne zaostřit

V horších světelných podmínkách může na kratší vzdálenost pomoct přisvětlovací dioda. Při snímaní scény je třeba si dát pozor na poměr stran. K dispozici je volba 4:3, kdy se scéna zobrazuje celá, ale není využitý celý displej. Druhou volbou je 16:9 (jak jsme si ukázali, ve skutečnosti to je 15:9), kdy je sice využitá celá plocha displeje, ale horní a spodní okraj fotografie se oříznou. Na výsledném snímku se proto celkem lehko objeví nežádoucí objekty. Po stisknutí spouště a následném zobrazení fotky musíte dát pozor, abyste náhodně nestiskli pole s výmluvným popiskem Odstranit, Prada maže bez dalšího varování. V možnostech fotoaparátu chybí přiblížení, dostupné jsou však funkce jako vyvážení bílé, několik efektů, nebo nastavení zvuku uzávěrky (tři možnosti, ale úplné vypnutí zvuku chybí a nepomůže ani tichý profil).

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Prohlížení fotografií
 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • ikonky jednotlivých možností nastavení

Mobil zvládá natáčení videa v maximálním rozlišení 240 × 320, resp. 240 × 400 bodů. Kvalita se nijak nevymyká z průměru, pro náročnější sledování na monitoru počítače, nebo na televizi se nehodí. Velký displej láká ke sledování videa ve fullscreen módu. Zde nabízí Prada tři různé volby – zobrazení se zachovaným poměrem stran, roztáhnutí na celou obrazovku (obraz se nepřirozeně rozplácne), nebo režim s ořezaným vrchním a spodním okrajem. Při porovnaní s Nokií N95 a Sony Ericssonem P990i byla kvalita obrazu při přehrávání stejného videosouboru podstatně horší, hodila by se možnost nastavit kontrast.

Kliknite na zväčšenie
Přehrávání videa 

Není pro každého 

LG Prada má v sobě velkou dávku stylu, a elegance. Designem osloví téměř každého, nepotkal jsem ještě nikoho, kdo by řekl, že se mu přímo nelíbí. Její cena (aktuálně přes 15 000 Kč) přitom není přehnaná, jiné značky mají své stylovky za cenu mnohem vyšší. Nižší cena by telefonu naopak ubírala na exkluzivitě. Jako cílovou skupinu bych označil ženy a muže, jimž jde především o reprezentaci. Tak jako modelky většinou nevynikají při vaření, či zpěvu, tak Prada není ideální komunikátor, nebo multimediální přehrávač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: LG, , , LG Prada 3.0, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Skvělý pomocník, Model T, Cerna, Černá, Systémový zvuk, Nové ovládání, Tichý profil, Model, Pýcha, Mode, Hudební stránka, Přívětivé prostředí, Nevyužitý potenciál, Dnešní cena, Test, Jediná výtka, Modelka, Silná komprese, Stejné video