LG T5100: Otáčí se za sluncem (test)

Novinka od LG má zajímavý futuristický design, ale funkcemi zrovna neoplývá. Předností tohoto modelu je zejména integrovaný megapixelový fotoaparát s bohatými možnostmi nastavení.

Chceme lepší úhel

Bylo by lepší, kdyby šel mobil více otevřít. Při telefonování totiž nelze dostatečně přitisknout reproduktor k uchu, jelikož spodní část se již opírá o lícní kost. Reproduktor je ale natolik hlasitý, že tento nedostatek není až tak významný. Během hovoru se můžete dostat ke všem základním funkcím, přidržení hovoru či vypnutí mikrofonu je samozřejmostí.

Do telefonního seznamu uložíte až 255 jmen, což není číslo nikterak závratné. K jednomu kontaktu lze přiřadit jméno, tři čísla, e-mail, poznámku a obrázek. Vyhledávání v seznamu je řešeno pomocí řetězce znaků a můžete si zvolit současné zobrazování paměti karty SIM a telefonu. Jednotlivé numerické klávesy slouží pro rychlou volbu. Při procházení telefonním seznamem lze přímo z místní nabídky vybranému kontaktu napsat SMS či MMS, což mnoho lidí jistě ocení. Seznam si můžete rozdělit pomocí skupin, k dispozici jich máte sedm. Pokud tak učiníte, lze díky profilům filtrovat hovory. Jednoduše si nastavíte, jaká skupina má právo vám volat, a přístroj se postará o zbytek. Profilů je šest a můžete si je upravit, nechybí ani kvalitní vyzváněcí melodie. V tomto případě se jedná o čtyřicetihlasou polyfonii, ale nutno říci, že z nabízených melodií si konzervativnější uživatel vybere jen těžko.


Vyhledávání v adresáři • přidání nového záznamu • kontakty lze rozdělit do skupin

Zapomeňte na e-mail

V telefonu nenajdete e-mailový klient. V nabídce je sice položka s označením e-mail, ale ta skrývá pouze záložku na wapový server vaší e-mailové schránky.

Zato nabídka textových a multimediálních zpráv je kompletní. Ke psaní SMS slouží český slovník T9, který bohužel zkracuje zprávy. Další nevýhodou je nastavení slovníku jako výchozího režimu pro psaní zpráv, takže pokud patříte k zastáncům klasického vyťukávání na klávesnici, budete muset slovník pokaždé vypnout. Maximální délka zprávy bez diakritiky je 918 znaků, které se během psaní viditelně odečítají v editoru. Telefon vás informuje i o počtu zpráv, které budou odeslány. V přístroji lze uchovat až 90 příchozích a odchozích SMS. Při psaní zpráv je znát citelné zpomalení.

   
Nabídka zpráv • psaní textových zpráv • kontrola paměti

Se zprávami MMS se pracuje ve speciálním editoru. Do multimediální zprávy lze přidat vše, na co jsme zvyklí – tedy obrázek, fotografii, video, melodii, zvuk a v neposlední řadě doprovodný text. Při odesílání fotografií v plném rozlišení telefon nabídne zmenšení na VGA rozlišení, čímž ošetřuje velikostní limit jedné MMS zprávy stanovený na 100 kB. V LG je pro ememesky vyhrazeno 1 400 kB.

 
Tvorba multimediální zprávy • kontrola paměti

Na práci raději ne

Nabídka funkcí pro práci bude stačit jen méně náročným uživatelům. Mobilu nechybí přehledný a graficky povedený kalendář, který umožňuje měsíční a denní pohled. U položek v kalendáři si můžete nastavit opakování, tón alarmu a čas alarmu a samozřejmě poznámku o tom, co máte v plánu.

  
Práce s kalendářem

Pokud si potřebujete jen něco narychlo poznamenat, lze využít textových poznámek nebo hlasového záznamníku s maximální délkou 30 sekund na jednu poznámku. Na cestách se vám bude jistě hodit i graficky řešený světový čas, převodník jednotek nebo jednoduchá kalkulačka. Nesmím opomenout budík, u něhož lze nastavit tón buzení a opakování (denní, týdenní a měsíční).

 
Nastavení budíku • funkce poznámek • hlasový záznamník

 
Kalkulačka • výpočet světového času • převodník jednotek


V další kapitole se podíváme za zábavou a prozkoumáme obslužný software. Nebude chybět závěrečné hodnocení.

Témata článku: LG, , , LG T5100, Slunce, Pracovní život, Pěkný obrázek, Výchozí režim, Test, Celá sada, Fotografovaná scéna