LG T5100: Otáčí se za sluncem (test)

Novinka od LG má zajímavý futuristický design, ale funkcemi zrovna neoplývá. Předností tohoto modelu je zejména integrovaný megapixelový fotoaparát s bohatými možnostmi nastavení.

Zábavný společník

Co se týče zábavy nemá se LG za co stydět. S telefonem jsem si jí užil dostatek, a to nejen díky funkcím, ale i velmi častým chybám v české lokalizaci. Uznejte sami – v nastavení zpráv je třeba položka „Zaplatit za odpověď – Ano/Ne“. LG opět předvedlo, že český jazyk je mu zatím dost cizí.

Java MIDP verze 2.0 vám poslouží k dohrání chybějících aplikací či her. V telefonu najdete jednu hru ze sportovního prostředí, která je na ukrácení dlouhé chvíle ideální. Nebude-li vám stačit obsah vašeho telefonu, můžete se porozhlédnout po mobilním internetu, jelikož LG podporuje wap 2.0. Omezeni nebudete ani rychlostí, GPRS je zde implementováno v nejvyšší možné konfiguraci, tedy třída 10 (4 + 2). Další možností, jak stáhnout nejen Java aplikaci do telefonu, je prostřednictvím počítače.

  
Jediná hra v nabídce: kapesní atletika

K zábavě samozřejmě patří i možnosti personalizace. Výměnné kryty určitě u takového přístroje neočekáváte, ale můžete využívat třeba různá barevná schémata nebo tapety na displej. V pohotovostním režimu lze také vypnout název sítě.


Pokud se vám nelíbí nastavení T-Mobilu, máte na výběr ze tří jiných barevných schémat

 
Tapetu lze nastavit i na externím displeji • jste-li milovníky písma Comic, jistě budete nadšeni

  
Různé tapety na malém displeji

Síla v záloze

Ačkoli LG T5100 působí více jako stylový telefon, lze z něj jednoduše udělat zdatného asistenta i v pracovním životě. K tomu vám dopomůže velmi povedený program od výrobce. Ten je volně stažitelný na světových stránkách LG, prozatím jen v anglickém jazyce. Musím upozornit na fakt, že má program s největší pravděpodobností problémy s instalací na operační systém Windows XP SP2.

Po instalaci softwarového balíčku se vám na ploše objeví tři ikonky. Nejzajímavější z nich je ta s označením LG mobile agent, jež zastupuje stejnojmenný program. Pokud se vám podaří prokousat se nastavením připojení k telefonu, lze pomocí tohoto nástroje velmi jednoduše spravovat všechny položky ve vašem přístroji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vše pěkně pod kontrolou pomocí PC: adresář • kalendář • multimédia

K dispozici je šest záložek: kontakty, kalendář, poznámky, multimedia, doplňky a zprávy. Již samotné názvy napovídají, co pod jednotlivými oddíly můžeme očekávat. Celý program je vytvořen tak, aby jste měli maximální přehled o právě prováděné operaci. V levé polovině vidíte vždy obsah svého PC, v pravé pak obsah přístroje. Kontakty, kalendář a textové poznámky lze jednoduše synchronizovat s outlookem pomocí povolení přístupu k osobním složkám (.pst). V záložce multimedia lze pracovat s nafocenými snímky či vytvořenými videi a jednoduše je zálohovat do vašeho počítače. Zajímavou položkou jsou doplňky, kde lze do telefonu odeslat obrázky na pozadí, melodie či javové hry. K tvorbě tapet vám poslouží druhý program ze softwarového balíku LG Image Cube. Poslední a zatím nejmenovanou záložkou jsou zprávy, kde lze zálohovat všechny příchozí zprávy z telefonu. Program vám také nabídne možnost vytvoření zpráv typu SMS a MMS přímo na počítači. Po odeslání do přístroje se ale automaticky neodesílají, pouze se uloží do složky konceptů, odkud je musíte manuálně „popohnat“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přidejte si zábavu do svého LG.. • ..nebo raději pěkné pozadí? • posílání textových zpráv 

Třetí nainstalovaný program slouží k použití telefonu jako modemu, tedy pro připojení k internetu. Jen nastavíte potřebné atributy připojení, připojíte telefon a datujete přes mobilní síť. Oproti jiným programům je tento uživatelsky přívětivý a neobtěžuje zbytečně složitou konfigurací, což může začínajícím uživatelům velmi vyhovovat.

Klepněte pro větší obrázek Nastavení připojení

Pro každého něco

Nové LG T5100 je originální telefon, který nabízí především zábavné funkce v čele s megapixelovým fotoaparátem. Díky kvalitnímu displeji, dokonalému ovládání a množství nastavení nemá v oblasti fotografování konkurenta, kromě špičkového a o mnoho dražšího Sony Ericssonu S700. Kvalitu přístroje však shazuje především nepovedená česká lokalizace, na kterou bylo v rámci značky LG upozorňováno již mnohokrát. Dovolil bych si tvrdit, že model T5100 je na tom ještě o něco hůře než jeho předchůdci. Velkou pochvalu si ale zaslouží programová podpora modelu a možnost synchronizace s Outlookem.

Telefon by se měl stát po uvedení na trh nejlevnějším megapixelovým fotomobilem u nás. Jeho cena je odhadována na příjemných osm tisíc korun.

Omlouváme se, ale z důvodu práce na nové verzi katalogu mobilů, není do něj možné LG T5100 prozatím přidat.

Plusy a minusy

+ výborný displej
+ originální design a konstrukce
+ pohodlná klávesnice
+ paměť pro multimédia

- dílenské zpracování
- větší hmotnost
- malý úhel otevření
- špatné počeštění


Druhý pohled

Prostor pro vyjádření ostatních členů redakce.

David Polesný

LG T5100 na mne při prvním seznámení udělalo velmi dobrý dojem. Design je originální, futuristický a "chlapský", technika se zde příkladně snoubí s elegancí. Koncepce oboustranného přístroje se mi zamlouvá, ovládání fotoaparátu je velmi pohodlné a takový velký a kvalitní hledáček mohou běžné digitální fotoaparáty jen závidět. Otáčení a sklápění displeje jde velmi zlehka a v krajních polohách jemně zaklapne, což mě nutilo si s telefonem neustále hýbat a hrát. Přitom jsem však narazil na velký neduh v podobě neustálého povrzávání plastů. Funkční výbava se mi zdá dostatečná, nabídka je přhledná. Zamlouval se mi dobře propracovaný adresář, zklamán jsem byl zkracováním textovek. Rovněž mne zklamaly megapixelové fotografie. Přesto si však myslím, že se jedná o velmi zajímavý produkt, který si najde mnoho příznivců.


V poslední kapitole je připravena obrázková galerie, ve které najdete i doposud nepublikované snímky.

Témata článku: LG, , , LG T5100, Výchozí režim, Celá sada, Test, Slunce, Pracovní život, Fotografovaná scéna, Pěkný obrázek