LTE v ČR: superrychlá mobilní síť už za pět let

Jakmile bude území republiky pokryto sítí 3G, nebude už superrychlé datové síti stát nic v cestě. Přechod je nenáročný, to slibuje Nokia Siemens Network.

V zemi, kde drtivá většina uživatelů dosáhne v lepším případě na EDGE a v tom horším jen na hlemýždí GPRS, to sice může znít jako utopie a další z řady nesplněných slibů, nicméně za pět let snad budeme mít k dispozici superrychlou síť Long Term Evolution (LTE). V plánu to má O2, operátor včera oznámil dohodu se společností Nokia Siemens Network na testování sítě čtvrté generace u nás.

„S radostí oznamujeme, že společnost Nokia Siemens Networks bude testovat technologii LTE se společností Telefónica v České republice,“ řekl Michel Forro, který je ve společnosti Nokia Siemens Networks pověřený řízením vztahů se společností Telefónica v České a Slovenské republice. „V České republice jsme již navázali dlouhodobou a úspěšnou spolupráci a pro společnost Telefónica O2 Czech Republic jsme zaváděli technologii 2G a 3G.“

Klepněte pro větší obrázek
LTE na živo bylo včera k vidění v Praze

Na začátek bych chtěl podotknut, že tentokrát to vypadá opravdu nadějně, ale pojďme popořádku. Jako svého dodavatele 3G si u tuzemského O2 vybrali nejdříve čínské Huawei, později se do výstavby zapojila i společnost Nokia Siemens Network. Ale spolupráce probíhá už delší dobu i na nadnárodní úrovni.

V roce 2008 totiž Telefónica a Nokia Siemens Network předvedly LTE na živo v Londýně, kde společnosti úspěšně demonstrovaly využívání vysokých přenosových rychlostí, jako je stahování dat, online hry a kontinuální zpracování videozáznamu s vysokým rozlišením, které vyžaduje velmi rychlou odezvu sítě.

LTE nabízí celkové rychlosti přenosu dat 173 Mb/s z centra do vzdáleného uzlu (downlink) a 58 Mb/s ze vzdáleného uzlu do centra (uplink), což jsou rychlosti 50× až 200× vyšší než rychlosti přenosu dat u HSPA. Doba zpoždění má být mimořádně nízká - cca 10 až 20 milisekund, čímž se výrazně umocní zážitky konečného uživatele z poskytovaných služeb, jako jsou hry a vyhledávání, i výkonnost aplikací jako je VoIP v reálném čase.

Tyto služby mohou být poskytovány buď operátorem nebo mohou být zpřístupněny třetím stranám přes internet. A právě včera zástupci Nokia Siemens Network prezentovali možnosti LTE u nás v Česku. Při demonstraci byly předvedeny multimediální aplikace citlivé na zpoždění, jako je stahování videa s vysokým rozlišením, video konference, online hry a hovory prostřednictvím IP sítě (VoIP). Zástupci dodavatele rovněž vysvětlili, jak dovedou LTE propojit se stávajícími 2G/3G sítěmi, což je alfou a omegou postupné implementace nové technologie.

Klepněte pro větší obrázek
Přechod z 3G na LTE bude dle Nokia Siemens Network více méně otázkou softwarového update, což je skvělé

„Jen si představte, že do roku 2015 bude 5 miliard lidí na celém světě připojených, většina z nich pomocí širokopásmového přístupu, přičemž se objemy přenášených dat zvýší stonásobně,“ říká Michel Forro, Country Director Nokia Siemens Networks Česká republika. “S touto vizí jsme postavili řešení schopné plnit náročné budoucí technologické a obchodní úkoly, aniž by operátoři byli nuceni přecházet přes noc na nové technologie. S pomocí Nokia Siemens Networks začíná LTE již dnes.”

Prezentované end-to-end řešení vychází z Flexi Multi Radio Base Station, což je malá a energeticky nenáročná základnová stanice, která bude vyžadovat pouze vyšší verzi software. Usnadní přechod z 2G/3G na LTE a lze ji pohodlně využívat jako překryvné řešení pro LTE, fungující vedle existujících sítí.


vodafone-ico-small.jpg

Čtěte také: České 3G se rozrůstá a zrychluje na 3,6 Mbit/s

O2 rozšiřuje pokrytí, Vodafone začíná stavět v Brně a dokončuje Prahu. T-Mobile zatím modernizuje 2G, ale brzy pokryje alespoň domovské Roztyly.


Operátoři často tvrdí, že investice do infrastruktury jsou při zavádění nových technologií vysoké, ovšem to krásné na LTE je, že by zase tak vysoké být nemusely. Naopak, vysoký výkon a nízké náklady vyplývají z „ploché architektury“ LTE, která vyžaduje méně propojovaných síťových prvků a slibuje rozumné a rentabilní využívání síťových zdrojů, čímž se zlepšuje účinnost přenosu a snižuje spotřeba energie.

A že LTE není „pro kočku“ dokazuje Nokia Siemens Network i v Japonsku, kde nyní staví síť pro NTT DoCoMo, takže Japonci se na technologii zítřka mohou těšit už dnes. Za zmínku stojí také fatk, že flexi základnová stanice společnosti Nokia Siemens Networks získala uznání jako nejprogresivnější technologie mobilních sítí na světě, což potvrdila i cena „The Best Network Technology Advance“ na výročním udílení cen „GSMA Global Mobile Awards 2009“ v Barceloně.

Abych to shrnul, na světlé zítřky se můžeme těšit i my, vše bude ale záležet na rychlosti výstavby sítě třetí generace, poptáce po rychlých datech a preferencích Telefónicy. Krom ČR bude totiž LTE testovat v dalších šesti zemích Evropy a Latinské Ameriky, takže snad nepřijdeme na řadu zase jako jedni z posledních.

Diskuze (93) Další článek: Nokia N900: fotogalerie

Témata článku: , , , Mobilní síť, MOBI, Let, Mobil, Síť, LTE-V, Sup, Sít, Roztyly, GSM Global, Super, Šup, Super +