Lumia 950 XL: obr s kapalinovým chlazením

Microsoft představil dva top modely Lumia. Ta větší, Lumia 950 XL, nabídne kapalinou chlazený osmijádrový procesor se spoustou výkonu pro Continuum.

Dnešní tisková konference Microsoftu přinesla světu, kromě jiných zařízení, také dva nové modely Lumia. V tomto článku se podíváme na větší z nich, na Microsoft Lumii 950 XL. Určujícím parametrem tohoto smartphonu je 5,7" displej, ale také (pro některé bohužel) trojice ovládacích tlačítek jako součást displeje.

Microsoft Lumia 950 XL
rozměry a hmotnost: 152 × 78 × 8,1 mm, 165 g
displej: 5,7", kapacitní AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (64 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 340 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 810 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 20nm)
operační systém: Microsoft Windows 10 Mobile
fotoaparát: 19MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Surový výkon chlazený kapalinou

Jelikož mají nové smartphony Lumia přinést Windows 10 do kapes uživatelů, a to především díky funkci Continuum, je třeba výkonu. Lumia 950 XL je poháněna poslední revizí osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 810 (4 × Cortex-A57 s taktem 2 GHz na jádro a 4 × Cortex-A53 s taktem 1,5 GHz na jádro), který je pro maximální využití svých možností vodou chlazený. Dále v telefonu najdeme 3 GB operační paměti, grafický akcelerátor Adreno 430 a slot na paměťové karty microSD do teoretické velikosti až 2 TB, které rozšíří vnitřní 32 GB úložiště.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft Lumia 950 XL na tiskovém snímku výrobce.

Na čelní straně se usídlil 5,7" WQHD (1440 × 2560 obrazových bodů) panel technologie OLED s jemností 518 PPI, který je krytý odolným sklem Gorilla Glass 4. Tlačítka jsou sice součástí displeje, ale právě díky tomu nevypadají okraje příliš velké. I když se v únicích spekulovalo, že by na nových Lumiích mohl chybět tolik populární Glance Screen, není třeba se bát. Glance Screen přítomen je, stejně jako technologie Windows Hello pro bleskové odemčení zařízení.

Fotoaparát: opět 20 Mpx od Carl Zeiss

Na zadní straně najdeme v lehce vyvýšeném kruhu čočku 20 Mpx fotoaparátu, jehož snímač byl opět vyrobecn ve spolupráci se společností Carl Zeiss. Parametry této šestičočkové soustavy jsou velikost senzoru 1/2,4", f/1,9 a minimální hloubka ostrosti 10 cm. Vedle ní se usídlila trojice RGB LED diod, které mají eliminovat efekt červených očí při nočním focení. Samozřejmostí je také hardwarová spoušť, podpora pro 4K video a optická stabilizace páté generace. Čelní kamerka má potom rozlišení 5 Mpx, f/2,4 a široký úhel záběru. Video zvládne pořídit v rozlišení Full HD.

Klepněte pro větší obrázek
Obě novinky vedle sebe: Lumia 950 XL a Lumia 950.

Na tiskové konferenci byl také zmíněn nabíjecí a systémový konektor USB type C, který podporuje jednak vyšší datový tok, ale také díky použitému chipsetu funkci rychlonabíjení, která by měla za 30 minut nabít výměnnou baterii o kapacitě 3340 mAh až na 50 %. Jako užitečné se také jeví umístění dvojice antén a automatického přepínání mezi nimi tak, aby nedošlo k žádnému stínění rukou. Samozřejmostí u vrcholových modelů Lumia je také bezdrátové Qi nabíjení, podle produktových stránek potom nechybí ani Sensor Core.

Z konektivity Microsoft na webu uvádí USB-C, sluchátkový 3,5 mm Jack, Bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi standardů a/b/g/n/ac a LTE Cat. 6 (300/50 Mbps down/upload). Použitá SIM je podobně jako v Lumii 1520 velikosti nanoSIM. Zajímovostí je, mimo GPS a GLONASS, také zmínka o barometru. Tedy nejen nový Microsoft Band, ale zřejmě i Lumia 950 XL bude vybavena tímto senzorem. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živé fotky od The Verge.

Display Dock a funkce Continuum

Nové modely Microsoft Lumia byly také použity pro rychlou demonstraci funkce Continuum. Nový Display Dock se k telefonu připojí skrze USB type C, zatímco na druhé straně nabídne HDMI, Display Port a trojici USB. S připojeným monitorem a klávesnicí lze poté na desktopu používat klasické klávesové zkratky (jako je Ctrl+C/V, Alt+Tab apod.) a plně využívat desktopový layout univerzálních aplikací, zatímco lze ale stále používat smartphone a například odepisovat na textové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek
Display dock na fotce od The Verge.

Kdy a za kolik?

Nová Microsoft Lumia 950 XL bude dostupná v listopadu tohoto roku za cenu $649, což je dle hrubého přepočtu necelých 19 000 českých korun. Cena to není nejnižší, ale zároveň se nepotvrdily spekulace, že budou nové Lumie dražší než Apple iPhony. O prodejním balení včetně bezdrátové nabíječky, případně nového Display Docku na tiskové konferenci nepadlo ani slovo, stejně tak jako o dostupnosti v jednotlivých regionech.

Galerie tiskových snímků:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Lumie 950 XL jsou 152 × 79 × 8,1 mm a váha činí 165 gramů.
Diskuze (77) Další článek: Microsoft Lumia 950: Výkon v kapesním vydání

Témata článku: Microsoft, , , , , , Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Microsoft Lumia 950 XL, Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM, Ctrl + C, Maximální využití, Usb-c sluchátko, Noční focení, Hloubka, Hloubka ostrosti, Systémový konektor, Alt + Tab, Datový tok, Obr, Surový výkon, Automatické přepínání, Technologie OLED, Široký úhel