Lytro: Chce změnit digitální fotografii [video]

Nevypadá jako fotoaparát, nefotí jako fotoaparát, rozlišení nepočítá na megapixely. Lytro je zcela nová cesta k fotografii. Bude úspěšná?

Charles Chi je šéfem firmy Lytro a na konferenci AsiaD přivezl ukázat fotoaparát Lytro. V úvodu videa (přiloženo níže) se dozvíte, že jde o kompletně nový způsob pořizování fotografie. Zatímco konvenční fotoaparáty zaznamenávají obraz, Lytro zaznamenává veškeré světelné toky scény, paprsky. Jestli také kroutíte hlavou a nevíte, co to znamená, rozhodně si pusťte video.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z uživatelského pohledu je „Lytro-fotografie“ jakýmsi pokročilým RAWem, jsou to surová data, se kterými je možné dále pracovat. Obraz je možné přeostřit, vytáhnout detaily, změnit světelnost částí scény. Další vychytávkou je vrozený 3D efekt – opět nejlépe vysvětlí video. Při focení se neostří, prostě se jen zaznamená scéna, ostřit můžete později – při úpravách, nebo až při samotném prohlížení.

Klepněte pro větší obrázek
Vnitřnosti Lytro camery

Podstatu technologie na svém blogu vysvětluje Martin Kozák: Tzv. plenoptický fotoaparát Lytro se zásadně liší od klasického fotoaparátu. Těsně před snímačem je umístěno pole mikročoček, které rozptýlí světelné paprsky procházející objektivem. Ten je zachytí a navíc je schopen ke každému z nich změřit, z jakého směru přichází. S těmito informacemi je možné později zrekonstruovat hloubku scény a vybrat místo, kam chceme zaostřit. Proto tedy není potřeba autofokus, odpadají pohyblivé části, motorek a jako bonus je tu okamžitá reakce na spoušť.

Lytro Light Field Camera

Jedna věc je technologie, druhou věcí je způsob, jakým se dostane k lidem. Tedy fotoaparát. Právě na AsiaD Lytro právě takový přístroj předvedlo. Jedná se o prototyp a, opět, nepřipomíná nic, co bychom dnes měli na trhu. Jednoduchý kvádr má z jedné strany objektiv, z druhé strany dotykový displej. Jedno tlačítko je na vypnutí/zapnutí, druhé je spoušť. Nad objektivem je dotyková ploška, která ovládá 8× zoom, na spodní straně je pod krytkou schovaný USB konektor. Světelnost objektivu je F2 (skvělá hodnota na tak malé zařízení). Vnitřní paměť má velikost 8 GB nebo 16 GB, to by mělo vystačit na 350 resp. 700 snímků. Kapacita baterie vystačí na pořízení 700 snímků.

Klepněte pro větší obrázek
Rozměry: 11 × 4 × 4 cm, hmotnost 214 g

Rozlišení snímače je 11 (nikoliv megapixelů, ale) megapaprsků („mega ray“). Co znamená tahle nová jednotka? Co to znamená „11 MR“ v praxi? Obrázek v „HD rozlišení“. Ani teď nejsme o moc chytřejší, ale ukázky na webu mají rozměr 830 × 830 pixelů, na větší jsem nenarazil. Zklamání? Doufejme, že tohle je jen začátek, protože na přeostřování relativně malé fotky nic velkého nevyroste.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z jedné strany displej, z druhé objektiv
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledkem focení s Lytro-fotoaparátem je snímek, soubor, který je možné sdílet. Třeba na Facebooku má Lytro engine, který obrázek ukáže přímo v aktivní formě a rovnou na zdi, každý si jej může libovolně přeostřit. Už od začátku je tedy technologie připravena pro masové šíření. (Zdroj: Facebook MobilMania)

Co si o technologii, kterou předvádí Lytro, myslíte vy? Sama o sobě je působivá, otázkou však je, jestli Lytro dokáže lidem vysvětlit, proč by měli zrovna tohle chtít. Až první testy ukážou, jak se s touhle novinkou žije. Představitelé společnosti mluví o tom, že bude možné technologii integrovat třeba i do mobilních telefonů. Zatím je v onom jediném Lytro-fotoaparátu, a ten přijde na 399, resp. 499 dolarů za 16GB verzi. V přepočtu asi 7 300 Kč resp. 9 000 Kč, to je cena kvalitního resp. velmi kvalitního kompaktu. Předobjednávky už běží, k prvním zákazníkům se Lytro dostane v prvním čtvrtletí roku 2012.

 

Video v lepším rozlišení najdete na video.allthingsd.com

Ukázkové Lytro-snímky

...aneb opravdu to není žádná nedostupná magie, na prohlížení stačí obyčejný browser. Další snímky najdete na www.Lytro.com.

Diskuze (94) Další článek: Nokia se odrazila ode dna. Prodala víc mobilů a zmenšila ztrátu

Témata článku: , , Fotograf, Digital, Digit, Foto, Lytro, Okamžitá reakce, Dotyková ploška, Konvenční fotoaparát, F +, Masové šíření, Skvělá hodnota