Malá ochutnávka 5G. ZTE Gigabit Phone je schopný dosáhnout rychlosti 1 Gbps

  • 5G ještě dva roky bude hudbou budoucnosti
  • Cíl je ale jasný, navýšit rychlosti a kapacitu
  • Mnohé z toho lze realizovat i v současných LTE sítích

Ačkoliv se prvních specifikací standardu 5G sítí dočkáme až příští rok a reálného nasazení nejdříve v roce 2020, byly sítě páté generace už na letošním MWC velkým tématem. V podstatě všechny velké firmy zabívající mobilními sítěmi něco ukázaly, případně nastínili své plány do budoucna.

Společnost ZTE jako ukázkou svého tzv. Pre5G Giga+ řešení prezentovala na svém stánku Gigabit Phone - první telefon na světě, schopný dosáhnout přenosové rychlosti 1 Gbps. Na 5G však zapomeňte, telefon stále běží v LTE-A síti. Podobné rychlosti dokázali dosáhnout i čeští operátoři, ovšem pouze v laboratorních podmínkách a na speciálním testovacím terminálu, nikoliv na smartphonu.

Počin ZTE byl možný díky procesoru Qualcomm Snapdragon 835 s LTE modemem Snapdragon x16. S nímž lze dosáhnout této rychlosti díky agregaci čtyř LTE pásem, čtveřici antén s podporou 4×4 MIMO a modulaci 256-QAM. Bližší specifikace telefonu ZTE neposkytlo, vzhledem k podobě a velikosti smartphonu však šlo spíše o demonstrační prototyp, než zařízení, které by se mělo dostat ke koncovým spotřebitelům.

Ačkoliv jde poměrně o významný milník, do 5G má toto řešení stále daleko. Podle vyjádření Deutsche Telekomu bude možné v 5G síti stahovat i rychlostí 50 Gb/s.

Zdroj: Tisková zpráva

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (24) Další článek: T-Mobile o víkendu odstaví zákaznické systémy. Nepůjde nastavovat služby

Témata článku: ZTE, , , , , , , , , Phone, Giga, Malá ochutnávka, Gbps, Koncový spotřebitel, MALA, Letošní MWC, DOS, Ochutnávka, Laboratorní podmínka, Otestování, Rychlost