Maximobil od Jablotronu: podrobný test

Vypadá jako běžný stolní telefon. Navíc se tak i chová: má jednoduché ovládání, velká tlačítka, obrovské písmo na displeji... Je to zkrátka ideální telefon pro seniory. Místo k zásuvce pevné telefonní sítě se do něj ale zasune karta SIM. Přečtěte si recenzi světového výrobku české firmy Jablotron.

Editor SMS standardně píše velkým písmem. Malá písmena přitom zvládá, musíte se na ně ale přepnout stisknutím přeřazovače Shift. Je to chyba nebo záměr, který počítá s tím, že verzálky jsou na displeji lépe vidět? Na displej se vejdou tři řádky textu, písmo je proporcionální. Je příjemné, že si telefon pamatuje poslední zprávu a když třeba omylem opustíte editor, můžete se k rozepsanému textu vždy vrátit.

 
Píšeme textovku • a posíláme ji na telefonní číslo

Do jedné SMS lze napsat nanejvýš 160 znaků, telefon nepodporuje odesílání dlouhých zpráv. Ukazatel odpočítává, kolik znaků ještě zbývá. Na displeji ale není neustále, objeví se až půl sekundy po stisknutí posledního tlačítka. Při příjmu textovek ale dlouhé zprávy nevadí, Maximobil si poradí i s českou diakritikou ve formátu Unicode, kterou posílají některé telefony. Automaticky jsou nastaveny doručenky, zobrazí se ale jen na displeji a za chvíli zmizí.

 
Složka s přijatými zprávami • Maximobil přečte i SMS s diakritikou

Ukládání zpráv není moc dobře vyřešené. Do telefonu se vejde 20 příchozích SMS a nejstarší se při příchodu dalších zpráv automaticky smažou. Maximobil přitom nerozlišuje, jestli jsou zprávy přečtené nebo ne. Do telefonu se ukládají také odeslané textovky, do paměti se jich vejde rovněž dvacet. Příchozí zprávy může ohlašovat jeden ze čtyř dostupných zvuků.

Možnosti práce s SMS

 

A už je konec

S funkcemi jsme u konce, teď už jen pročítám manuál, jestli jsem na něco nezapomněl. Jde mimochodem o osm stran formátu A4 (stáhněte si) a potom o čtyřstránkový stručný návod formátu A5 (stáhněte si). Nezmínil jsem už jen možnosti nastavení. Nejsou příliš rozsáhlé, v nabídce máte možnost ovlivnit zobrazování identifikace volajícímu, je zde také nastavení přesměrování a čekající hovor. Například blokování hovorů lze ovládat pouze prostřednictvím kódů sítě.

 
Nastavení času • nastavení hovorů


Položky v servisním menu

Stolní GSM telefon Jablotron GDP–02 Grand se v nezávislé distribuci prodává za cenu 4 966 Kč. Není to málo. Za tuto sumu můžete mít dva obyčejné modely nebo jeden slušně vybavený. Maximobil ale není obyčejný telefon, díky svým vlastnostem si může dovolit být dražší – nemá totiž žádnou konkurenci.

Ceně by mohli pomoci mobilní operátoři. T-Mobile už oznámil, že Maximobil zařadí do své březnové nabídky, kde se objeví za standardní i dotovanou cenu. Zatím ale neznáme konkrétní částky, za které bude T-Mobile telefon prodávat. Ve spojení s novým tarifním doplňkem Pevná+ to bude skvělá nabídka pro uživatele, kteří hodně volají na pevnou linku. O prodeji telefonu ale určitě uvažují všichni operátoři. Mohli by jím totiž přesvědčit seniory, pro které zatím nemají pořádnou nabídku. A Maximobil s vhodným tarifem se opravdu často vyplatí víc než pevná linka. Na Slovensku už tento stolní telefon nabízí Orange (navíc v hezčí černé verzi).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jablotron svůj GDP-02 necílí jen na seniory, ale také na uživatele, kteří preferují pohodlné telefonování z klasického přístroje před mobilem. Tady bych ale spíš doporučil počkat na vybavenější model. Funkce pro telefonování jsou u Maximobilu totiž jen základní, parametry adresáře podprůměrné a telefon má z pohledu dnešních mobilů i další omezení.

Pro seniory to je ale dokonalé zařízení. Vypadá jako telefon, na který jsou zvyklí, chová se tak, má jednoduché ovládání, velká tlačítka, velké písmo na displeji a nemusí se dobíjet. Co potřebují víc? Jablotron vyrobil světový produkt a podle zájmu je vidět, že se na trhu trefil do místa, které je úplně prázdné. Maximobilu prorokujeme velký úspěch.

Ve zkratce

rozměry: 240 × 210 × 100 mm
hmotnost: 960 g
displej: 77 × 38 mm, 135 × 65 bodů
sítě GSM: 900 a 1 800 MHz
kapacita adresáře: 200 jmen
paměť pro SMS: 20 přijatých a 20 odeslaných zpráv
paměť hovorů: 10 odchozích, 10 přijatých a 10 zmeškaných hovorů
zvonění: 10 zvuků
pracovní teplota: -20 až +55 °C při 25 až 85% vlhkosti
síťový adaptér: 100–240 V, 50–60 Hz, 12V/1A DC
zálohovací baterie: NiCD, 900 mAh (podle jiných zdrojů 700 mAh)

zdroj: Jablotron
telefon: 483 559 999
cena: 4 080 Kč (koupit)

najdete fotogalerii. Jsou v ní také obrázky, které jsme v článku vůbec nepoužili

 


V poslední kapitole

Témata článku: , Evropský gsm, Čekající hovor, Poslední číslo, Externí napájení, Maximum, Nepřekonatelný problém, Pohodlné telefonování, Hlasité telefonování, Starý typ, Test, Aktivní plocha