MediaTek uvede v nejbližší době nový čipset s podporou 5G sítí

Nejvýznamnější výrobci čipsetů už představili svoji součástku pro mobilní zařízení s podporou sítí 5G – patří mezi ně Qualcomm, Samsung i Huawei. Do velké pětky patří ještě tchajwanský MediaTek, který má nový 5G čipset uvést ještě do konce května, firma to oznámila na čínské sociální síti Weibo. Apple zatím čipset s 5G nemá, očekává se jeho podzimní uvedení zároveň s novými iPhony.

Klepněte pro větší obrázek
5G modem Helio M70 představil MediaTek už loni

5G modem už MediaTek má, jedná se o komponentu značenou jako Helio M70. Nyní zbývá uvést procesor, s nímž by tento modem mohl v mobilních zařízeních komunikovat. Případně může výrobce uvést rovnou čipset, jehož součástí bude rovnou i 5G modem a takové řešení nabízet výrobcům hardwaru jako vše v jednom.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Samsung chystá dámskou verzi Galaxy S10. Stávající trio barev doplní červená

Témata článku: , , , , , , , , , , Nejbližší doba, Síť, Podpor, Čipset, Med, Qualcomm Samsung, Samsung i Huawei, Mediate,