Megarecenze: Samsung Galaxy Nexus a Android 4.0

Nový Nexus je prvním telefonem, který pohání Android 4 ICS. Co nového systém přináší a jak funguje na telefonu s HD rozlišením displeje?

Ještě než se budu věnovat samotnému prostředí ICS, vrátím se k první kapitole a k akceleraci. Když se na Wikipedii a dalších webech objevila informace, že Galaxy Nexus bude pohánět starý PowerVR SGX540, diskuzní fóra se plnila dotazy, jestli je to skutečně pravda, tento čip byl totiž navržený už v roce 2007 a tepe i v rok starém Nexusu S. Proč si proboha Google nevybral Exynos a jeho grafický čip ARM Mali-400 MP, vlajkovou loď ARMu, která tepe třeba v nitru Samsungu Galaxy S2?

Starý, ale přetaktovaný čip

Už jsem to zčásti zodpověděl, když jsem napsal, že je Nexus optimalizovaný pro OMAP, který dokáže lépe využít a tento pan OMAP prostě používá PowerVR, důležitější je ovšem to, že i když starý i nový Nexus používá stejný model grafického čipu, ten druhý jmenovaný jej má taktovaný na dvojnásobnou frekvenci 384 MHz. A teď trochu čísel. Mobilní ULV GeForce v Tegře 2 uvnitř prvního Asus Transformeru je taktovaný na 333 MHz a disponuje výkonem okolo 5,33 GFLOPS. SGX540 uvnitř nejnovějšího Nexusu je taktovaný na 384 MHz a při 200 MHz dosahoval výkonu okolo 3,2 GFLOPS. Při tomto zvýšeném taktu by tedy mohl dosahovat výkonu někde nad 6 GFLOPS. To je více než v Tegře.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Ani v jednom z těchto testů nedopadne Galaxy Nexus jako vítěz, pokud tedy chcete telefon používat ryze jako herní konzoli, raději si vyberte jiný kousek. V reálném použití je tomu ale úplně naopak.

Nástupce starého Hummingbirda, Exynos, ve kterém ovšem tepe nový grafický čip od ARMu Mali-400 MP nicméně při 200 MHz disponuje výkonem až 7,2 GFLOPS. Galaxy Nexus se tedy v surových testech grafického výkonu těsně přibližuje SGS2, oba ale koukají na záda čipsetu Apple A5, uvnitř něhož tepe grafický PowerVR SGX543MP, který při 200 MHz spočítá až 12,8 GFLOPS. Toto jsou ale jen teoretická čísla, rozhodně to neznamená, že je iPhone 4S v praxi 2× výkonnější.

Suma sumárum, přestože Galaxy Nexus používá relativně starý grafický čip, výkonnostně je na tom podobně jako Samsung Galaxy S2. Je sice pravda, že to není technologie zítřka a při hraní her v nativním rozlišení 720×1 280 pixelů byste to asi za určitých okolností poznali, nicméně takových her není mnoho, poradí si s nimi i Tegra 2 a naprostí herní puntičkáři si holt budou muset počkat na první zařízení s Tegrou 3.

Galaxy Nexus vs. Galaxy S2 v praxi

Jak už tomu ale v životě bývá, statistika je zrádná a příliš generalizující. To že Google Nexus ve většině žebříčků grafického výkonu kouká SGS2 na záda, naprosto nic nevypovídá o jeho praktickém výkonu. Už v první kapitole jsem psal, že Android 2.x pracuje zcela odlišně s vykreslováním webových stránek než Android 3 a 4. Pokud tedy vedle sebe položíte Galaxy Nexus s Androidem 4 a jeho dlaždicovým vykreslováním webu a Samsung Galaxy S2 s Androidem 2.3 a papírově lepším procesorem, díky optimalizaci a lepšímu softwaru při takovém tom běžném domácím šoupání po displeji zvítězí… Nikdo. Oba telefony si jsou praktickým výkonem velmi podobné a to i při jemném prohlížení webu. Nesmíte totiž zapomenout na jednu drobnost – Galaxy Nexus musí při překreslení celé obrazovky zpracovat 921 tisíc pixelů (720 × 1 280 pixelů), zatímco Galaxy S2 pouze 384 tisíc (480 × 800 pixelů). To co tedy nový Nexus získává na efektivitě operačního systému, ztrácí na tom, že se musí při vykreslování zákonitě trošku více zapotit.

U aplikací, které mají zapnutou akceleraci a akcelerace je pro ně vhodná (všechny nativní aplikace), Galaxy Nexus bez problému vše zpracuje při zachování vysoké překreslovací frekvence blížící se 60 fps, u starších aplikací a her neoptimalizovaných pro ICS ovšem může dojít ke snížení frekvence a v takovém případě by při duelu zvítězil naopak Samsung Galaxy S2.

Jakmile tedy SGS2 získá Android 4, pravděpodobně Galaxy Nexus definitivně překoná a krátkodobě se stane nejvýkonnějším androidím telefonem. Pokud ho tedy někdo nepředběhne.


Aby ovšem bylo jasno, musím podotknout, že tu srovnávám dva špičkové modely, které jsou dnes pravděpodobně tím nejvýkonnějším, co s Androidem seženete.

Ne náhodou se tedy nakonec drtivá většina recenzentu včetně renomovaných jmen shoduje na tom, že se může nejnovější Galaxy Nexus bez problému srovnávat s iPhonem 4S. To už je ale zase materiál na jiný článek, třeba na detailní srovnání s jablečným telefonem, kde hlavní roli bude hrát praxe a nikoliv relativní benchmarky a jejich zdánlivě absolutní a jednoznačné hodnoty.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Google Nexus One, Google Nexus S, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note,