Meizu M2 Note: rychlík s příznivou cenou [recenze]

Meizu útočí na střední třídu s nadupaným modelem M2 Note. Dokáže dnes ještě skvělá výbava a nízká cena kompenzovat absenci LTE?
Kapitoly článku

Meizu v nedávné době představilo dva smartphony Meizu MX5 a M2 Note. Zatímco zástupce nejvyšší řady MX už si nástupce zasloužil, M2 Note střídá svého předchůce M1 Note už po půl roce. Jak ale v následujících řádcích zjistíte, k zásadnímu upgradu nedošlo. Naopak najdeme disciplíny, ve kterých starší model jednoznačně vítězí. Přesto si ukážeme hned několik důvodů, proč má smysl nad novinkou přemýšlet.

Klepněte pro větší obrázek

V prvních minutách testování:

  • „Za nízkou cenu velmi pěkný telefon.“
  • „Domovské tlačítko připomíná čtečku otisků prstů vyššího modelu, tento ji bohužel nemá.“
  • „Made in China na zádech. Meizu si na nic nehraje. Respekt!“
  • „Fotoaparát patří k tomu nejlepšímu ve třídě.“
  • „EDGE, 3G, EDGE, EDGE, EDGE....absence důležitých LTE pásem vážně zamrzí.“
  • „Dvoudenní výdrž jsem nečekal.“

Meizu M2 Note
rozměry a hmotnost: 151 × 75 × 8,7 mm, 149 g
displej: 5,5", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Mediatek MT6753 (8× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design a zpracování

Meizu u M2 Note znovu vsadilo na ověřený design a nebýt nového domovského tlačítka, tak je od předchůdce k nerozeznání. Zmenšily se sice rozměry přístroje, ovšem pouze o nepostřehnutelné desetinky milimetru na 150,9 x 75,2 x 8,7 mm. Nepatrně se zvedla i váha na stále příjemných 149 gramů. Novinka opět vsází na unibody konstrukci a ani na použitých materiálech se nezměnilo vůbec nic. Tělo je znovu vyrobeno ze slitiny hořčíku a je usazené v polykarbonátové vaničce, vrzání nebo ohýbání se tedy rozhodně nedočkáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Loňský model se silně inspiroval iPhonem 5c, nové domovské tlačítko však jakoby z oka vypadlo novým Samsungům.

Na čelní straně přístroje kromě displeje naleznete senzor přiblížení a regulaci jasu, sluchátko a také přední fotoaparát, své místo zde má také notifikační dioda. Tím nejzajímavějším je ovšem domovské tlačítko. U nové generace má totiž rovnou tři funkce. Pouhý dotyk slouží jako tlačítko zpět (s vibrační odezvou), jeho stiskem se vrátíte na domovskou obrazovku a dlouhým podržením vypnete displej. Přestože se tlačítko tváří jako senzor otisků prstů, bohužel tuto funkci nemá, pro ní byste museli sáhnout po dvojnásobně dražším modelu MX5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Regulace hlasitosti bohužel stále zůstala neprakticky na levé straně.

Na bocích přístroje naleznete regulaci hlasitosti, zapínací tlačítko a hybridní slot na dvě nano-SIM karty, případně na jednu nano-SIM a microSD kartu. Na spodní straně se nachází průduchy reproduktoru, mikrofon a konektor micro USB. Sekundární mikrofon se sluchátkovým jack konektorem našli své místo na straně horní. Záda nabídnou pouze hlavní fotoaparát s duálním bleskem a logem výrobce. Jsou ale velmi hladká, takže telefon neustále vyklouzává z ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Polykarbonátová záda jsou odolná proti škrábancům, ale kvůli jejich hladkému povrchu přístroj vyklouzává z ruky

Telefon jste mohli vidět naživo v akci také v Týdnu Mobilně.

Ideál zvaný Full HD

Meizu M2 Note využívá 5,5” Full HD displej s technologií IGZO o jehož výrobu se postaral Sharp. Jemnost displeje činí 401 pixelů na palec, tudíž rastr uvidíte až při podrobném zkoumání. Zobrazovač má přirozené barvy včetně černé, skvělé jsou i pozorovací úhly. Důležité také vyzdvihnout přítomnost ochranného skla Dragontrail.

Horší je to ale se svítivostí displeje, maximální jas by mohl být rozhodně vyšší, jelikož na přímém slunečním světle už je obsah hůře čitelný. V noci bych naopak ocenil minimální jas o něco nižší. Přesto displej v dané cenové kategorii hodnotím jako nadprůměrný.

O krok vpřed, o dva vzad

Hlavní pohonnou jednotkou telefonu je 64-bitový procesor MediaTek MT6753 s osmi jádry taktovanými na 1,3 GHz. Ten vystřídal starší model MT6752 z Notu první generace, posun ve výkonu je však zanedbatelný. To už ovšem nemůžeme říci o tom grafickém, paradoxně ale nejde o navýšení, nýbrž o pokles. Grafický akcelerátor Mali-T760 (700 MHz) totiž nahradil slabší a úspornější Mali-T720 (450 MHz). Při běžném používání či hraní náročnějších her rozdíl téměř nepoznáte, benchmarkové výsledky už ale jasně mluví pro starší model.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I přes horší grafickou výbavu si s náročnými hrami poradí skvěle

Co Meizu zachovalo jsou paměťové varianty 16 a 32 GB, u novinky však musím pochválit přidání slotu na paměťové karty (až 128 GB). Bohužel se nezměnila ani kvalita reproduktoru, která je průměrná, ovšem při vyšší hlasitosti už zvuk tahá za uši a hodně šumí.

Benchmarky: M1 Note vs M2 Note

  • Antutu: 40 325 / 31 052
  • 3DMark (Ice Storm):  10 711 / 7 438
  • Vellamo (Metal): 1 125 / 888
  • Vellamo (Multicore): 1 791 / 1 443
  • Quadrant Standard: 14 702 / 15 007

M2 Note: další výsledky

  • Geekbench 3 (Single-core): 570
  • Geekbench 3 (Multi-core): 2 465
  • 3DMark (Ice Storm Extreme): 4 241
  • 3DMark (Ice Storm Unlimited): 6 298
  • 3DMark (Sling Shot ES3.1): 179
  • PCMark: 3 359
  • Vellamo Browser (Chrome): 1 873
  • Quadrant: 15 007
  • GPU Bench: 14 139

Témata článku: Meizu, , , , , Honor 4X, Meizu M2, Meizu M2 Note, Meizu MX5, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 6, Ruční režim, Flyme, Duální blesk, Sling Shot, Jednoduchý vzhled, Dostatečná výbava, Podpora nfc, Pouhý dotyk, Pěkný telefon, Mei, Made in China, Náročné používání, Nejnovější standard, Svižné prostředí,