Message Mirror: řešení pro správu a zabezpečení textovek

Minimalizujte možnost ztráty důležitých informací metodou zrcadlení zpráv. Je pamatováno na bezpečnost i pohodlí.

Řešili jste někdy archivaci nebo zabezpečení své textové komunikace? Přišli jste na efektivní metodu nebo ji stále hledáte? Pakliže jste otevřeni novým řešením, měla by vaši pozornost upoutat nenápadná aplikace ze softwarové dílny Wireless Labs Technologies. Podívejme se, co může Message Mirror potenciálnímu zájemci nabídnout.

Klíčové vlastnosti:

  • monitorování příchozích i ochozích textových zpráv a uchovávání jejich stínových kopií
  • uchování již smazaných zpráv
  • export zpráv do souborů formátů TEXT, HTML, CSV nebo XML
  • přenos souboru do PC přes Bluetooth, infraport nebo MMS
  • ochrana zpráv heslem

Message Mirror je postaven na rezidentní službě zavedené v paměti telefonu. Jejím úkolem je monitorování probíhající textové komunikace, spolu s vytvářením a uchováváním stínových kopií zpráv. Nasbíraná data dovede exportovat do několika souborových formátů a také je zabezpečit.

Ovládací prostředí je členěno na dvou kartách; první s ovládacími prvky – čtyřmi ikonami, druhá s šesticí různých nastavení. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Členění hlavní nabídky spolu s možnostmi nastavení

Službu zrcadlení lze spustit nebo zcela pozastavit první ikonou nabídky. Message Mirror dovede vytvářet stínové kopie jak příchozích, tak i ochozích zpráv. Nemáte-li zájem o jeden ze směrů, můžete toto ovlivnit nastavením, ve kterém jsou první dvě položky věnovány právě povolení či zákazu vytváření kopií takových zpráv.

Nástroj pro export zpráv se chová dle zvolených nastavení. Těmi jsou metoda odeslání a typ souboru, do kterého budou uchované zprávy konvertovány. Metody odeslání jsou celkem tři – Bluetooth, infraport a MMS, jako výstupní soubor můžete zvolit textový, html, csv nebo xml. Po odeslání vygenerovaného souboru je možné celou databázi zpráv vymazat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr metody exportu • typ generovaného souboru • průběh konvertování • jediný způsob odstranění zpráv

Exportovat textové zprávy do souboru dovede také aplikace SMS Diary, o které si můžete přečíst více v tomto článku.

Strukturu souboru určuje datový typ. Obecně naleznete v každém tyto údaje: datum, čas, druh zprávy (příchozí / odchozí), telefonní číslo adresáta / příjemce a text zprávy. O uspořádání více napoví vzájemné porovnání datových typů.

Klepněte pro větší obrázek 
Vzájemné porovnání jednotlivých výstupů

Maximální počet zpráv výstupního souboru, stejně jako počet uchovávaných zpráv, určuje uživatelské nastavení. Zvolit lze i více jak třímístné číslo, neomezený počet je definován hodnotou 0. Dojde-li k překročení limitní hodnoty, začnou se přepisovat nejstarší zprávy.

Message Mirror integruje jednoduchý prohlížeč zpráv. Ten bohužel neodděluje přijaté od odeslaných, ani k nim nepřiřazuje jména z telefonního seznamu. Zejména tento detail mohl přijít ze strany tvůrců dotaženější. Zprávy jsou zde tříděny sestupně podle data, které je zobrazeno spolu s časem jako první údaj, až po něm následuje telefonní číslo a část textu. Během listování zprávami je pod nabídkou Volby dostupná trojice možností – přeposlání, odpověď a detaily zprávy

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ikona průzkumníka v hlavní nabídce • prostředí jednoduchého prohlížeče zpráv • možnosti práce se zprávou • detail zprávy

V úvodu jsem předeslal integrované zabezpečení obsahu. Zabezpečení není povinné, v případě, že jej však aktivujete, bude aplikace požadovat heslo před každým svým spuštěním. Obsah zpráv tedy může být bezpečně pod zámkem – to je důležité připomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikaci a uchovávaný obsah lze zabezpečit heslem

Závěrem ještě zmíním záležitost, která může překvapit. Aby docházelo k nepřetržitému zrcadlení zpráv, je pochopitelné, že se Message Mirror musí zavést do operační paměti a to nejlépe spolu se spuštěním telefonu. Nevýhodou nebo nedodělkem se tak může jevit neschopnost automatického zavedení, které mohlo být dle mého názoru samozřejmou součástí.

Ve Wireless Labs Technologies si z toho ale těžkou hlavu nedělají, nabízí totiž freewarovou aplikaci Power Boot (více k závěru tohoto článku), která umožňuje zavést do paměti libovolný proces a to právě ve chvíli spuštění telefonu. Tento postup je také přímo doporučován.

Message Mirror je nabízen v plné verzi Standard a freewarové Lite. Omezení freewarové varianty jsou značná; z původních funkcí zůstává zrcadlení příchozích zpráv, jejich záloha do textového souboru a odeslání. Rovněž zabezpečení není možné. Standardní edici lze testovat neomezenou dobu, limitován je počet zaznamenaných zpráv během jedné relace spuštění.

Jakým způsobem řešíte export, zálohu nebo zabezpečení textových zpráv? Podělte se svými tipy v diskuzi pod článkem.

Autor: Wireless Labs Technologies
Stránka programu: Message Mirror
Platforma: S60 3rd edition (v.9.1)
Download (testovací verze)
Manuál (English)
Cena: 8.50€, $12.00

Diskuze (6) Další článek: Virtuální svět Second Live v mobilu

Témata článku: , , , , Mirror, Meš, Mir, Řešení, Pro +, Text, Message