Microsoft konečně uvádí na trh obří dotykový Surface Hub za půl milionu

Firemní meetingy už jsou dnes otázkou interaktivity a propojení všech zúčastněných lidí, kteří mají notebooky, tablety a další zařízení. Řešení pro efektivní spolupráci je řada – od jednodušších sdílení obrazovek až po specializovaný hardware. V lednu minulého roku představil Microsoft luxusní obří dotykovou obrazovku Surface Hub, která patří právě do kategorie drahého hardwaru v kombinaci s několika aplikacemi.

Microsoft Surface Hub je poměrně výkonný počítač, který je ukrytý v obřím displeji s úhlopříčkou 55 palců nebo 84 palců. Dotyková vrstva se dá ovládat jak prsty, tak i stylusem (zvládne až 100 dotyků zároveň) a vše běží na Windows 10.

Klepněte pro větší obrázek
Surface Hub vypadá na první pohled jako běžná televize, má ale ale mnohem bohatší výbavu i s výkonným počítačem uvnitř

Původně měly být první dodávky uskutečněné už v září minulého roku, čemuž odpovídá i hardwarová výbava obsahující dnes už starší čtvrtou generaci procesorů Intel Core (Haswell, 22 nm) s integrovanou grafikou Intel HD 4600 nebo Nvidia Quadro K2200 u větší verze s 4K displejem, 8 GB operační paměti a 128GB SSD.

Klepněte pro větší obrázek
Surface Hub je hlavně o interaktivním ovládání

Surface Hub má dvě kamery s rozlišením 5 MPix a natáčením videa ve Full HD, což se hodí především pro kvalitní konferenční hovory. Vzhledem k tomu, že Microsoft vlastní i Skype, lze snad čekat dobrou kompatibilitu právě s tímto komunikačním softwarem.

Klepněte pro větší obrázek

Protože je uvnitř běžný počítač, i zbytek výbavy je relativně slušný – dvojice USB 3.0, dva USB 2.0, gigabitový ethernet, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC, Miracast, Displayport nebo sériový port.

Microsoft se v minulosti chlubil, že obdržel rekordní počet objednávek a to i přes to, že se jedná o poměrně drahou firemní „hračku“. Menší 55palcová verze s Full HD rozlišením totiž vyjde na 9 000 dolarů (přibližně 225 000 Kč s DPH) a větší 84palcová s rozlišením 4K už rovnou 22 000 dolarů (přibližně 550 000 Kč s DPH).

Diskuze (9) Další článek: Samsung začíná s výrobou mobilních DRAM čipů 18nm technologií

Témata článku: Microsoft, , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Mic, Surf, Surface Hub, DisplayPort, Hardwarová výbava, Běžný počítač, Interaktivní ovládání, Trh, Dotyk, Výkonný počítač, UVA, Půl milionu, Intel HD, Dot, Komunikační software, Konferenční hovor, Gigabit Ethernet, Miracast, Půl