Microsoft Lumia 550: bojovník do nižší třídy [recenze]

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 64

Názory k článku

25. 01. 2016 23:44

Já jsem si tento mobil koupil, abych vyzkoušel Windows 10 Mobile. Zklamala mě jedna věc. Není možno libovolně měnit základní barvy systému tak, aby na sebe nebyly vázané.
Pokud zvolím dlaždice třeba modré a používám menu systémového nastavení s bílými písmeny na černém pozadí, tak u těch voleb bývají ještě často aktivní poznámky a ty mají barvu té zvolené barvy dlaždice. A je to špatně vidět. V telefonním seznamu se mi zobrazují texty u kontaktů bíle na tom modrém zvoleném pozadí. Toto by bylo celkem dobré.
Když bych chtěl mít ty poznámky v nastavení systému viditelnější, zvolím dlaždice třeba oranžové. Ale pak zase ty kontakty se zobrazují bíle na oranžovém pozadí. To je moc špatné. Copak by to nešlo volit nezávisle na sobě??? Já si potřebuji zvolit takové barvy, aby mi to dělalo dobře na oči. Možná se to dá nějakým jiným způsobem lépe nastavit, ale já nevím jak.
Dále ten internetový prohlížeč ve Windows asi nebude umět šetřit data. Chtěl jsem si tam nainstalovat Operu Mini, kterou používám v mobilu s Androidem, ale tato Opera Mini nainstalovaná ze Store, je nějaká očesaná a nemá vůbec ty možnosti voleb, co Opera Mini z obchodu Play pro Android. Jak je možno efektivně šetřit data?
Dále sděluji, že jsem tento mobil asi po 20 dnech musel dát do záruční opravy. Mobil třeba z ničeho nic přestal přenášet data. Pomohlo až vyndání a vložení baterie. Nebo mobil najednou z ničeho nic přestal komunikovat s mou WIFI. Pomohlo zase až vyndání a vložení baterie. Nebo u mobilu z ničeho nic zamrzl displej. Nereagoval na nic, ani na tlačítka. Pomohlo vyndání a vložení baterie. Aplikace se začaly chovat nestandardně, nešlo nic nastavit. Pomohlo vyndání a vložení baterie. A tak dále.
Zítra si jdu pro ten mobil po opravě. Nevím, jestli jim ten mobil nemám rovnou prodat, aby ho pak nabídli někomu jako použité zboží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2016 13:58

Lumii 550 mám něco přes měsíc, takže pár reakcí na recenzi/zkušeností:
- systém Windows 10 Mobile funguje uspokojivě. V recenzích se občas objevují hororové příběhy o tom, jak nic nefunguje, jak se telefon restartuje, aplikace neustále padá atd. Za sebe jsem restart zažil jednou (telefon jsem při tom docela vytěžoval). Některé aplikace sem tam spadnou, ale není to nic obvyklého a často to může být chyba samotných aplikací. Nicméně je třeba dodat, že Microsoft musí zapracovat na kvalitě svých nativních aplikací, protože tam by člověk čekal opravdu 100% stabilitu, svižnost a vypiplaný vzhled/funkčnost. Tak tomu bohužel vždy není.
- ekosystém: všichni mě strašili, jak na Windows phonech nic není. Já zatím našel všechno, co jsem chtěl/co potřebuji (a není toho málo, aplikací mám snažencýh desítky. Chybu vidím v některých státních/polostátních organizací v ČR, které diskriminují uživatele Windows telefonů (Česká Pošta, Český Rozhlas, abych jmenoval pár). Přitom vyvinout univerzální aplikaci pro Windows 10 nebude nikterak nákladné a lidé ji budou moci používat jak na počítačích, tak na mobilech. Chce to těmto organizacím psát a upozorňovat je na jejich neseriozní jednání.
- rychlost: telefon mi přijde celkem svižný a slabý procesor není moc znát, pokud tedy zrovna nechcete hrát hry (já ne, takže je mi to jedno). Uvítal bych rychlejší animace a rychlejší spouštění aplikací, nicméně u telefonu v nižší třídě si není moc na co stěžovat. Telefon trošičku topí, když ho zatěžujete.
- ochranné sklo: já tedy nevím, co autor recenze považuje za opatrnost; já s telefonem nakládám běžným způsobem (nemám žádný ochranný kryt ani fólii) a škrábance na skle zatím žádné nemám. Je ale fakt, že Gorilla Glass tam sakra dát mohli.
- design: kupte si bílou variantu, je mnohem hezčí a stylovější.
- displej: nejlepší část telefonu, bez diskuze. Vypadá skvěle, dobře se na něm čte, je ostrý a jasný; černé pozadí je na to, že to není OLED/AMOLED většinou skutečně černé, což hodnotím velmi kladně.
- výdrž baterie: mohla by být lepší, nicméně při střídmém používání (telefonování, chatování, sem tam brouzdání) se dá dostat na dva celé dny. Klíčem je na noc, pokud nenabíjíte, vypnout WiFi a nastavit úsporný režim. Pak telefon žere jen minimum a za noc přijdete jen o pár procent.
- paměťová karta: kupte rovnou s telefonem, bez ní to nepůjde. Stáhnete si offline mapy pro pár zemí a bez karty jste v háji. Velké plus W10M je možnost si aplikace a vlastně cokoliv dávat na kartu a odtud je i spouštět. Funguje to velmi dobře.
- Glance screen: neuvěřitelně užitečná věc. Nikdy už nechci telefon bez této funkce. Ano, u OLED/AMOLED je lepší v tom, že nemusí být podsvícený displej, ale i u Lumie 550 se tato funkce hodí. Zkrátka nastavte, ať se Glance Screen vypne po 30 sekundách a baterii zcela ušetříte. Glance Screen se objeví, když telefon vytáhnete z kapsy či otočíte displejem nahoru.
- Microsoftí vize mobilního OS: má to hodně co do sebe. Pokud na tom Microsoft bude dál pracovat, bude to plnohodnotná alternativa iOS a Androidu pro lidi, pro které je smartphone hlavně pracovní/komunikační nástroj (kterých je pravděpodobně většina). Líbí se mi provázání s One Drivem, Officem a integrace sociálních sítí do telefonu. Na notebooku mám Windows 10, takže přecházet mezi mobilem a počítačem je velmi snadné, protože ta prostředí a aplikace jsou si velmi podobná a data mám už uložená na One Drivu. Jen tak dál, tohle má budoucnost.Za mě hodnotím Lumii 550 na 80 % (v rámci její cenové/výkonostní kategorie).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 01. 2016 16:35

Tohle je recenze!? Autor je blb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 14:31

Chtělo by to po sobě aspoň jednou tu recenzi přečíst.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 13:43

Telefon za 3500 je pro nenáročné uživatele, kteří mnohdy ani nevědí, co to funkce contiuum je a je jim to uplně jedno. Já telefon vlastím přes měsíc a svými funkcemi mi bohatě dostačuje. Píšu, volám, sem tam zahraju solitare, občas něco vyfotím. Na internet se připojujuzhruba na půl hoďky denně a telefon nabíjím jednou za 2 až 3 dny. Oceňuji plynulost a nenáročnost prostředí a vzájemnou provázanost s desktopovým systémem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  24. 01. 2016 09:30

Za ty peníze nikdo neřeší víc,než aby vše fungovalo a nesekalo se prostředí.
Takže o.k.,počkejte až cena trochu padne,což je u MS Lumií brzy, a hurá 😤.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 09:09

Recenzia je robena tak nejak narychlo pripadne autor nie je expert na Windows telefony. Preto doplnujem:
Glance samozrejme u IPS znizuje vydrz, autor ale zabudol dodat, ze u Glance sa da nastavit perioda, ako dlho sa zobrazuje (moze sa stale ale aj do 30s po zamknuti, najkratsia volba prakticky nema vplyv na spotrebu). Navyse Glance sa v noci da vypnut.
HW: je podstatne, ze telefon dostal 1GB RAM, ostatne veci nie su pre Win kriticke, dolezita je tiez podpora LTE pre vsetky frekvencie
Displej: neviem ako u 550-ky, ale u 640-ky mozem znizit zvacsenie displeja tak, aby zacali byt dostupne niektore funkcie pre vacsie displeje.
Zislo by sa dodat, ze fotak, hoci ma menej Mpix, foti aj podla inych recenzii dobre

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 01. 2016 08:57

Jedna z nejhorších recenzí poslední doby. Autor opět používá podivné větné konstrukce (např. "Systémové klávesy pod displejem nehledejte, jak u Lumie 950 (XL) jsou zobrazovány na displeji"), podmět občas někam jaksi uteče, a snaha neopakovat slova často vyústí v použití až trapných, nevhodných synonym. Článek je pěkný odpad. Ani jsem to neměl chuť dočíst, ale podle ostatních komentářů soudím, že ani věcný obsah nebude zcela v pořádku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 01. 2016 08:51

Proč si proboha kupovat tuhle plečku a ne například Xperii E4g? Stejný displej, podobný hardware včetně LTE, ale hlavně funkční plnohodnotný systém. Jak už tady psal někdo výše, nemá to ani YouTube aplikaci. Nechci působit jako vyložený MS hater, rád vzpomínám na Win Mobile 6.5, ale současný Windows phone je stále velký nedodělek, kde polovina služeb u nás nefunguje. Stejně tak veškeré app jsou pro iOS a Android.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 06:09

Mám ji 4den a systém v pohodě,mám ji jako druhý telefon. Nedokážu si představit android za ty prachy. Continuum jako minus ,to se asi někdo po.ral v kine ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 04:29

Autor už jeho práce evidentně nebaví, tak ať se na to vykašle. Lumia 550 má celou řadu mínusů, ale není tím nic z toho co uvádí receze.
Jinak zařízení s Androidem se sice v dané cenové kategorii pohybují ve velkém množství. Jsou to ale přístroje doslova zaplevelené pochybným softwarem různých firmiček. Mám teď týden jeden se simkou od AISu v přepočtu za dva a půl tisíce Kč a už po týdnu to laguje jako prase. Zlatý čistý Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 01. 2016 03:08

Slaba recenzia, akoby ju autor robil len z nutnosti, preto odporucam konkurenčné stranky kde sa snazili viac a napr. fotak hodnotili v danej cene za prekvapujuco dobry. Inak dat nepodporu continuum ako nedostatok je smiesne :D Nezabudnite to dat do mínusov aj inym značkám ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 01. 2016 01:08

Autor recenze telefonu a očividně vůbec netuší, že AMOLED displeje jsou kupodivu také LCD
AMOLED je jen poddruh LCD...proto ta věta "Zde byl použit LCD panel,..."
zní dost lajdácky.
Ano, LCD panel zde byl skutečně použit, ostatně jako u každého telefonu s displejem, a to konkrétně typ IPS LCD - In-Plane Switching Liquid Crystal Display

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 01. 2016 00:47

550ka je momentálně to nejhorší,co od Microsoftu jde sehnat.Nedoladěný systém se zde projevuje snad nejvíc z těch 3.představených telefonů,foto horší než třeba v Lumii 630,chybí GG,atd.To už se vyplatí sehnat radši 640ku,která je na tom mnohem líp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor