Microsoft platí za vývoj WP zařízení, nejvíce má dostat Samsung

Již v minulosti se objevily první náznaky, že Microsoft chystá výrobcům finanční odměny za to, že se v letošním roce mimo Androidu budou soustředit i na několik modelů s operačním systémem Windows Phone 8. Ruský novinář Eldar Murtazin o tom informoval v předvánočním čase s tím, že je Samsungu nabízena rovná miliarda dolarů.

Eldar Murtazin znovu rozvířil vody v uplynulých hodinách a podle jeho zpráv rozdá Microsoft slušné peněžní částky řadě mobilních výrobců. U Samsungu narostla částka na 1,2 miliardy dolarů, 600 milionů poputuje na účty Huawei, půl miliardy ke společnosti Sony a zbývající mobilní výrobci si různými díly rozdělí 300 milionů dolarů. Celkem se tedy jedná o 2,6 miliardy dolarů, které jsou určeny výrobcům, jenž mobilní operační systém Windows Phone 8 ve svém portfoliu poměrně „zanedbávají“. Murtazin tvrdí, že sumy jsou určeny výše uvedeným společnostem vždy na vývoj pouze jediného smartphonu se systémem Windows Phone 8. Sony se pak údajně s finanční injekcí Microsoftu okamžitě katapultovalo do kladných čísel.

Vedoucí komunikačního oddělení Microsoftu, Frank X. Shaw, přispěchal s rychlou reakcí na Twitteru, která potvrdila spolupráci Microsoftu s ostatními výrobci, ale s daleko nižšími částkami. Peníze pak podle zástupce amerického giganta nejsou učeny na vývoj zařízení, ale na „co-marketing“, tedy budoucí propagaci Windows Phone 8 zařízení v rámci portfolia ostatních výrobců.

Murtazin na odpověď zareagoval s tím, že je přesvědčen o tom, že se jedná o peníze na vývoj nových WP8 zařízení. Pokud se podíváme na situaci Microsoftu po oznámené akvizici Nokie, situace vypadá tak, že se o výrobu 70 - 90 procent WP8 zařízení stará právě Nokia. S neustále expandujícím Androidem a iOS by se v dohledné době situace mohla změnit natolik, že by Nokia zůstala mezi výrobci smartphonů s mobilními Windows osamocena.

To by na tento operační systém rozhodně nevrhalo dobré světlo, takže se americký gigant snaží své modely protlačit mezi ostatní výrobce i jinými způsoby. Ať již budeme věřit Eldaru Murtazinovi nebo zástupci Microsoftu, závěr je jasný. Microsoft ostatní mobilní výrobce dotuje penězi a nebude za to chtít nic jiného, než aby se na trhu objevily další smartphony Samsungu, Huawei, Sony a dalších s operačním systémem Windows Phone 8. Otázkou však zůstává, zdali tato aktivita pomůže ke zvýšení market sharu WP8 nebo bude jen zbytečnou investicí.

Zdroj: Univerdivew, Twitter

Diskuze (51) Další článek: Schváleno. EK povolila převzetí české Telefóniky skupinou PPF

Témata článku: Huawei, Microsoft, Samsung, Sony, , , , , Vývoj, Předvánoční čas, Micro, Dobré světlo, Zařízení, Mic, DOS, Ruský novinář, PLA, Miliarda dolarů, Sam, Wish, Market Share, Vývoj zařízení, Samsun, Plát, Zář