Microsoft představuje Windows Phone 8 [živě]

V San Francisku dnes Microsoft představí Windows Phone 8 (Apollo). Jistá je podpora dvoujádrových procesorů, NFC a přechod na nové jádro.

Update 4: Windows Phone 8 nebudou pracovat na současných WP zařízeních. To je špatná zpráva hlavně pro Nokii a její zákazníky. Kdo si po přívalu těchto novinek koupí "starou" Lumii 900 za 15 tisíc? Drobný update nicméně bude i pro starší telefony - systém verze WP7.8. Nabídne ovšem jen novou úvodní obrazovku...

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

Update 3: Seznam výrobců, kteří poskytnou zařízení s Windows Phone 8 se smrskl na čtyři. Nokia, Samsung, HTC a Huawei. Už žádné LG, ZTE nebo Dell. Všichni výrobci budou používat čipsety od Qualcommu.

Update 2: Vylepšen bude i multitasking, u lokačních aplikací nedojde k uspání aplikace na pozadí, ale budou běžet dál.

Update 1: V části pro vývojáře byla řeč o hluboké integraci VoIP do struktury systému. Sem patří i Skype. Internetový hovor ze Skypu se na mobilu bude tvářit jako běžný hovor, dokonce i grafické ztvárnění upozornění na příchozí hovor bude stejné.

19:20
Preview WP8 po hodině skončilo, nyní následuje odborná část určená pro vývojáře, kterou nás provede Kevin Gallo. Zbylou část streamu můžete sledovat zde. Děkujeme za pozornost.

19:15
Joe ukazuje ještě propracovanou aplikaci Wallet. Ta může obsahovat údaje o vašich bankovních účtech, PayPalu a stejně tak dokáže pracovat s aplikacemi třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com 

19:10
Demo začíná být docela zdlouhavé. Nicméně vychytávka s NFC, které otevře P2P spojení mezi smartphonem a tabletem, kde potom můžete hrát třeba multiplayerovou hru, se nám líbila. Spojení přes NFC se u WP8 nazývá Tap & Send.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

19:05
Také aplikace pro starší Windows Phone 7.5 budou bez problémů fungovat na WP8. Půjde ale nový systém nahrát do starších smartphonů? O tom zatím zmínka nepadla.

18:58
Joe nyní ukazuje na nekomerčním vývojářském prototypu Nokie všechny nové funkce WP8. Synchronizace s tabletem, počítačem, práce NFC, Wallet, vše vypadá velmi efektně a funkčně.

18:52
Na tomto snímku je dobře viditelná grafická podobnost Windows 8 a Windows Phone 8.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:50
Živé dlaždice na pohotovostní ploše budou moci nabývat různých velikostí (tří čtvercových a dvou obdélníkových). Uživatel může měnit velikost u libovolných dlaždic.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:48
Největším překvapením dnešního večera (v Kalifornii rána) je nová pohotovostní obrazovka! Všimněte si, že zmizela nevyužitá černá plocha vpravo.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:45
Několik nových byznysových funkcí: šifrování, Secure Boot a další. K tomu samozřejmě známý balík Office.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:43
A tohle jsme taky tak trochu tušili. WP8 si vezme mapy od Nokie. Zdarma, offline, včetně navigace.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:40
Aplikace mobilní peněženky bude přímo součástí prostředí Metro, do každého WP8 mobilu přibude Wallet Hub.

18:38
Tato služba se nazývá Mobile Wallet a Microsoft na ní spolupracuje s několika světovými operátory, prvním bude podle očekávání Orange ve Francii (první WP mobil s NFC je totiž Nokia Lumia 610 speciálně upravená pro Orange).

18:36
Do WP8 přichází nativní podpora NFC. Nejen pro hraní s příslušenstvím, ale včetně tzv. "secure elementu" na SIM kartě pro bezkontaktní zabezpečené platby.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com 

18:34
Microsoft pustí do systému tzv. "native code developers". Také vývojáři z jiných platforem budou mít jednodušší práci při portování aplikací do WP8.

18:33
Tady Microsoft ukazuje, jak nová Windows Phone 8 s IE10 předčí Android i iOS6.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:31
Další očekávanou novinkou je vestavěný prohlížeč Internet Explorer 10, bude používat stejné renderování HTML jako desktopová verze.

18:30
Třetí inovace (z osmi hlavních): uživatelsky vyjímatelná microSD karta. No konečně! Microsoftu to umožní mimo jiné lépe diverzifikovat celé portfolio WP8 telefonů.

18:28
Nová podporovaná rozlišení displeje: WVGA, WXGA a 720p.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:26
Přicházejí konkrétní specifika nového systému s novým jádrem. Bude podporovat dvou- a více jádrové procesory. To jsme čekali.

18:25
Co to bude znamenat pro uživatele? Hlavně širší nabídku zařízení s WP8. Pro vývojáře zase mnohem širší možnosti při vytváření aplikací.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:24
Zásadní je tzv. shared core, tedy sdílené jádro s "velkými" Windows 8. To je logická cesta, jak celý ekosystém uvést v život. Starší WP vycházely z prastarých Windows CE.

18:23
Na pódiu je Joe Belfiore, který nám ukáže celkem 8(!) inovací Windows Phone 8.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:21
Dnes to bude prý jen preview Windows Phone 8. Co všechno Microsoft ukáže?

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:19
Konference začala. Na pódiu je viceprezident Microsoftu pro WP Terry Myerson.

18:15
WP Summit není klasická tiskovka. Každý novinář má k dispozici pracovní místo u stolečku.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

18:12
Pódium je zatím prázdné. Na místě jsou i redaktoři webu The Verge, od kterých si dnes večer vypůjčíme několik fotografií.

Klepněte pro větší obrázek 
Foto: TheVerge.com

18:10
Windows Phone Summit 2012 v San Franscisku je na svém začátku, program by měl začít během pěti minut.


Microsoft dnes bude pokračovat ve svém „velkém“ týdnu. V pondělí Steve Ballmer představil první tablet vlastní značky Microsoft Surface. Nyní jsou na pořadu dne mobilní novinky. Všeobecně se očekává, že právě dnes bude oficiálně představena nová verze mobilního operačního systému, Windows Phone 8. Před devíti dny jsme poprvé viděli novou verzi iOS 6 od společnosti Apple. Jistě se tedy oba systémy neubrání vzájemnému srovnání. Co můžeme od nového WP8 čekat? Nejdůležitější bude přechod z kernelu Windows CE na vlastní Windows 8.

Klepněte pro větší obrázek

Apollo, jak zní kódové označení Windows Phone 8, bude lepší než současné Tango (Refresh) všech směrech. O hlavních vylepšeních jsme psali nedávno. Pro připomenutí zmíním, že se můžeme těšit především na vícejádrové procesory nebo NFC. V článku je zmíněno, že bychom se měli dočkat až čtyř nových rozlišení displeje. Zdá se ale, že Microsoft nakonec upustil od plánovaného snížení požadavků na hodnotu 480 × 640 pixelů a dočkáme se tak pouze dvou až tří rozlišení navíc. Téměř jistě by se mělo jednat o rozlišení 768 × 1 280 a 720 × 1 280 pixelů. V zákulisí se dále hovoří také o možnosti podpory rozlišení 540 × 960 pixelů, což by bylo vhodnější pro telefony střední třídy.

Apollo i pro Tango zařízení?

Nové informace se objevují v souvislosti s mapami. Ve Windows Phone 8 by totiž dřívější Bing Mapy měly být nahrazeny mapami od Nokie. Nově by měly umět například i 3D navigaci. Nokia pro své Lumie následně představí aktualizovanou navigaci Nokia Drive 3.0. S jistotou můžeme hovořit o integraci hlasové služby Skype přímo do systému. Ve hře jsou ale i jiní poskytovatelé VoIP komunikace.

Mluví se o oznámení služby Windows Phone Wallet. Nově se pak v systému objeví aplikace Data Smart. Její funkcí bude přehledné měření datových toků. S tím souvisí také nový, rychlejší prohlížeč Internet Explorer 10, který by měl spotřebu dat snížit až o 30 % oproti jeho předchůdci. Vylepšení dozná i mnoho dalších funkcí. Za všechny můžeme jmenovat nové prostředí fotoaparátu nebo větší podpora pro vývoj her. Firmy ocení hardwarové 128bitové šifrování BitLocker.

Velmi důležité bude, jak dobře zvládne Microsoft synchronizaci Windows Phone 8 a Windows 8. V neposlední řadě bychom se dnes večer měli dočkat odpovědi na jednu z nejdůležitějších otázek. Budou mít současné Windows Phone telefony možnost upgradu na nový systém? Například pro Nokii a její model Lumia 900 je tato otázka klíčová. Odpověď zná nyní pouze pár vyvolených. Vše se dozvíme dnes po osmnácté hodině našeho času. Sledujte MobilManii a náš živý textový přenos z akce.

Diskuze (217) Další článek: Video: takhle Microsoft představil své tablety Surface

Témata článku: Microsoft, , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Nokia Lumia 610, Nokia Lumia 900, Celé portfolio, Desktopová verze, Mic, Phone, Grafické ztvárnění, Secure Boot, Pracovní místo, Windows!, Vzájemné srovnání, Win, Běžný hovor, Pře, Černá plocha, Micro, Nativní podpora, Wind, Dnešní večer