Mirasol: 2× jemnější „Retina“ se 6× nižší spotřebou

Displeje Mirasol mají až zbytečně jemné rozlišení a zanedbatelnou spotřebu energie. Qualcomm je na dobré cestě, ale ještě prý potřebuje čas.

Displeje Mirasol vyvíjené společností Qualcomm už mají nějakou tu historii, a to i na MobilMánii. Koncem roku 2011 jsme o této technologii psali poprvé. Qualcomm tehdy sliboval dostupnost další rok, ale nestalo se. Na veletrhu spotřební elektroniky CES 2012 jsme pro vás natočili ukázku prvních reálných prototypů, které však byly pomalé a pořád tomu něco chybělo. Na loňské akci SID Display ukázal Qualcomm další trojici zařízení, avšak stále to byly jenom prototypy a od posledně se toho moc nezměnilo. No a právě na letošní SID Display předvedl Qualcomm displej, který už konečně vyhovuje, a v něčem i převyšuje v současnosti používané panely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chytré hodinky, malý displej na zádech telefonu, nebo hlavní displej smartphonu. Mirasol šetří energii hlavně tím, že nemá aktivní podsvícení, což lze vidět na prvním snímku. Energetická náročnost je prý až šestinová, jemnost velkého i malého displeje je magických 557 PPI (Retina iPhonu 5 má 326 PPI). (foto: Endgadget)

Současný Mirasol má na úhlopříčce 5,1" rozlišení 1440 × 2560 obrazových bodů, což dává výslednou jemnost 557 PPI. Ponechme stranou otázku, na kolik je dané rozlišení potřeba, nebo zda má nějaký význam. Důležité je, že Qualcomm dovede vyrobit displej, který je kvalitativně na úrovni, oproti jiným technologiím však dokáže odebírat jen šestinu energie. Server Endgadget sice namítá jemné stříbrné zastření displeje či méně výrazné barvy oproti jiným technologiím, vyzdvihuje ale jemnost a vůči předchozím ukázkám také mnohem plynulejší zobrazení pohybu a přechodů. Qualcomm ale hned vzápětí dodává, že technologie před sebou má ještě pár let výzkumu.

Diskuze (59) Další článek: Konec daňovým kouzlům Applu? EU změní pravidla

Témata článku: , , , Spot, Retina, Mir, Ret, Energetická náročnost