Mivvy ch@t: 3G už nepotřebujete (test)

Abyste mohli na telefonu používat videochat, nemusíte nutně volat v 3G síti. Nový mivvy ch@t si vystačí s GPRS.

Do paměti telefonu lze uložit 1000 textových zpráv, ch@t si samozřejmě poradí i s multimediálními zprávami MMS. Během psaní můžete využít český, slovenský, anglický nebo německý slovník T9. Český slovník píše s diakritikou a výsledná zpráva se zkracuje, naštěstí je možné do paměti telefonu ukládat vlastní slova. Pokud vám z nějakého důvodu prediktivní vkládání textu nevyhovuje, lze tuto funkci v nastavení vypnout. Jakmile vám bude zbývat posledních 25 znaků, zobrazí se na displeji počítadlo, podobně jako to dělají například telefony od Sony Ericssonu, maximálně můžete poslat zprávu až do délky devíti klasických SMS.

Klepněte pro větší obrázek
Zprávy
Bluetooth ve verzi 2.0 podporuje základní komunikační standardy, jako A2DP nebo FTP profil. S používáním mých Bluetooth sluchátek jsem u ch@tu neměl žádný problém, stejně jako s posíláním a sdílením souborů mezi ostatními telefony.

Organizace a zábava

Jednoduchý kalendář umí zobrazit měsíční náhled a do každého dne si můžete uložit nejrůznější upomínky a události. Je škoda, že údaje z kalendáře nelze zobrazit na základní obrazovce, naštěstí si u každé položky můžete nastavit časové upozornění a délku trvání. Mnohem častěji jsem ale používal aplikaci poznámky, která umí vložené údaje na displeji telefonu zobrazit. V nabídce dále najdeme kalkulačku, světový čas, minutku, stopky a záznamník, který si poradí i s nahráváním telefonních hovorů.
Z postele vás bezpečně vytáhne opakovaní budík, buď můžete použít obyčejný nebo opakovaný, u kterého lze vybrat dny v týdnu, ve kterých se má aktivovat. Pro prohlížení wapových stránek je k dispozici standardní wapový prohlížeč. Mnohem zajímavější je však podpora JAVY 2.0 a z toho se odvíjející možnost doinstalovat si do telefonu další aplikace. Mivvy ch@t si ale neporadí s jejích instalací například přes paměťovou kartu, jedinou možností, jak midlety do telefonu dostat, je stažení přes GPRS. Kdyby bylo možné pro instalaci využít připojení přes USB, zvláště když si telefon rozumí s technologií Mass Storage, bylo by to mnohem lepší. USB kabel lze použít i k dobíjení, na jedno nabití mi telefon při běžném používání vydržel nabitý zhruba tři a půl dne.

Videochat přes GPRS, a proč ne?

Mivvy ch@t disponuje unikátní technologií, která vám umožní videochatovat přes GPRS. Je dobré vědět, že během komunikace se v reálném čase přenáší pouze video a text, nikoliv zvuk, a že tuto funkci můžete využívat jen pokud má protější strana stejný telefon, jelikož na jiném tuto aplikaci nespustíte. Hlas není vzhledem ke kapacitním možnostem technologie GPRS možné přenášet. Hlavní nabídka aplikace videochat obsahuje dvě okna, ve kterých vidíte sebe a druhého účastníka. Pod nimi se nachází oblast pro textový chat, který probíhá společně s přenosem videa. Obraz je snímán přední kamerkou, stiskem numerické klávesy je možné přepnout se na zadní fotoaparát.
Klepněte pro větší obrázek
Prostředí videochatu 
Video se přenáší rychlostí okolo 5-10 snímků za vteřinu, což není příliš plynulé. Za minutu videochatování jsem v průměru stáhl 45kB dat a odeslal okolo 60kB, rozhodně se tedy vyplatí mít neomezený datový tarif, jinak se vám videochat prodraží. Kdyby mivvy ch@t nabízel i rychlejší EDGE, byla by videokomunikace jistě mnohem zajímavější.

Dokáže zaujmout

Mivvy ch@t ve mě rozhodně zanechal pozitivní dojem. Ve své cenové kategorii se jedná o velice dobrý telefon se spoustou nadstandardních funkcí. Je to malý a především lehký telefon, který disponuje pokročilými telefonními funkcemi a díky dobré multimediální výbavě se s ním nebudete nudit ani na cestách. Díky 3,5mm výstupu na sluchátka výborně poslouží jako hudební přehrávač a na své si do jisté míry přijdou i příznivci videokomunikace.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Obsah balení:

  • mivvy ch@t
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • stereo headset
  • uživatelský manuál
Stránky výrobce: www.mivvy.cz
Cena: 3 599 Kč

Témata článku: Mivvy, , , Mivvy Music, Mivvy Music+, Test, Černobílý obrázek, Jemné zobrazení, První znak, Kapacitní možnost, Protější strana, Stejný stav, Libovolný zvuk, Lehký telefon, Pozitivní dojem