Mivvy music: telefonující empétrojka

Druhý telefon značky Mivvy přináší pořádnou dávku hudby, zrcadlový kryt a neskutečně malé rozměry. Video!
Kapitoly článku

Já budu zpívat jako ptáček...

V hlavním menu je pro poslech MP3 souborů připravena aplikace Přehrávač. Při každém spuštění se automaticky objeví seznam všech dostupných skladeb, které máte uložené na paměťové kartě. Během přehrávání vidíte na displeji název aktuálně přehrávaného MP3 souborů, ID3 tagy telefon zobrazit neumí. Pomocí postranního kolečka lze rychle regulovat hlasitost, spodními klávesami # a * se pak můžete přepínat mezi několika předdefinovanými ekvalizéry nebo měnit způsob přehrávání souborů (postupně, opakovat, náhodně).

Kromě standardního playlistu, ve kterém se zobrazí všechny MP3 soubory z paměťové karty, můžete využít i složku Moje oblíbené, do které si můžete přidat jen vámi vybrané soubory, bohužel přidání každé takové skladby vyžaduje několik potvrzení v menu, soubory nelze přidávat hromadně. Důležitou vlastností přehrávače je možnost přepnout se do režimu přehrávání na pozadí. V praxi tedy můžete poslouchat oblíbené skladby a zároveň provádět běžné úkony v telefonu, u souborů s vyšší bitrate se bohužel zvuk při práci trhal. Pokud vám během poslechu někdo zavolá, přehrávání se automaticky pozastaví a po ukončení hovoru pokračuje od místa zastavení. Kromě sluchátek můžete hudbu poslouchat i přes telefonní reproduktor.

Přímo z přehrávače je možné nastavit vybranou skladbu jako vyzváněcí melodii, dokonce lze vybrat jen určitou část písně, kterou si označíte pomocí klávesy 0. Veliká škoda je, že přístroj podporuje jen paměťové karty do kapacity 1GB, ty s vyšší kapacitou telefon prostě nenačte. Rovněž si dejte pozor, aby byl systém souborů na kartě typu FAT16, novější FAT32 se také nezobrazí. Na jedno nabití mi přehrávač vydržel hrát zhruba jedenáct hodin, což dokonce o hodinu převyšuje výrobcem poskytnutý údaj. GSM modul byl během přehrávání samozřejmě aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Paměťová karta je nezvykle ukryta pod SIM-kartou

Pokud rádi posloucháte rádio, pak vás mivvy music nezklame, jelikož obsahuje aplikaci pro poslech rádiových stanic. Před spuštěním je potřeba, abyste k telefonu měli připojena sluchátka, která slouží jako anténa. Při každém spuštění rádia ovládací aplikace automaticky vyhledá všechny dostupné stanice a uloží je do paměti. Celý proces trvá jen několik málo vteřin a pak už můžete okamžitě poslouchat. Rádio nepodporuje RDS, nicméně v nastavení si alespoň můžete změnit název stanice na vlastní. Pokud bude automatické vyhledávání neúspěšné, můžete zkusit jemné ruční ladění nebo lze zadat přímo frekvenci stanice. Podobně jako u hudebního přehrávače, můžete i s aplikací Rádio poslouchat hudbu na pozadí.

Nenápadný displej

Displej nabízí rozlišení 96 × 96 bodů, což ale vzhledem k jeho malé úhlopříčce zcela dostačuje. I když displej využívá technologii OLED, je na přímém sluníčku špatně čitelný, což je veliká škoda. Při psaní a čtení textových zpráv vidíte na displeji dva stavové řádky + další čtyři pro vlastní text zprávy. V nastavení telefonu lze regulovat podsvícení displeje v sedmi krocích, společně s ním se reguluje i intenzita podsvícení klávesnice. Na základní obrazovku si můžete nastavit některou z výrobcem předdefinovaných tapet nebo vlastní obrázek ve formátu JPG/GIF. Osobně se mi nejvíce osvědčilo “prázdné“ pozadí s černou barvou, které zaručí ještě dokonalejší splynutí textu na displeji s krytem telefonu a ve finále tak pohotovostní displej vypadá opravdu velice atraktivně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Textové zprávy a český slovník T9

Po zhlédnutí fotografií jistě mnohé z vás napadne myšlenka, jak se asi při tak malých rozměrech dá psát na klávesnici telefonu. Ač se to nezdá, jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké a dobře se na nich orientuje. Během psaní tak prakticky nehrozí, že byste se uklepli a stiskli jinou klávesu. Tlačítka jsou vyrobena z pevného a na dotek velice příjemného plastu, jejich zdvih je dostatečný a citlivost zcela vyhovující.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V nastavení telefonu si můžete zvolit, jakou barvu má mít text během psaní textové zprávy. To je celkem netradiční volba; první možnost nabízí možnost psát text pouze bílou barvou, ta druhá je o poznání zajímavější. Jednotlivé znaky mají barvy duhy, každé písmenko je tedy znázorněno jinou barvou, přičemž odstíny se po každých sedmi napsaných znacích opakují. Na černém pozadí vypadá takto napsaný text velice výstředně, avšak na čitelnosti to neubírá. Sám jsem si netradiční barevnou kombinaci během psaní SMS oblíbil. Při psaní zpráv můžete využít český a slovenský slovník T9, ten ale bohužel nenabízí možnost uložit si vlastní slova a rovněž píše s diakritikou, výsledná zpráva se tak zkracuje. Maximálně můžete napsat SMS o délce 912 znaků (bez diakritiky), před odesláním samotné zprávy jste upozornění na počet částí, do kterých bude rozdělena. Při psaní samotném vidíte jen informaci o počtu napsaných znaků.

Do paměti telefonu je možné uložit maximálně 500 textových zpráv, v nabídce se zobrazují i zprávy uložené na SIM kartě. Jelikož telefon nepodporuje žádnou technologii pro datové přenosy (GPRS/EDGE), nenajdeme v něm ani aplikaci pro práci s MMS zprávami.

Telefonní funkce, komunikace, organizace času

V telefonním seznamu se zobrazují jak kontakty z vaší SIM karty, tak i položky uložené do vnitřní paměti telefonu. Ta je omezena kapacitou 500 kontaktů, přičemž každý kontakt si můžete zařadit do specifické skupiny a rovněž k němu lze doplnit čtyři různá telefonní čísla. V adresáři lze jednotlivé položky kopírovat z paměti telefonu na SIM kartu a naopak. Vyhledávání v telefonním seznamu nenabízí žádné pokročilé funkce, telefon umí hledat jen podle prvních znaků a nerozlišuje křestní jméno a příjmení. Kontakty je možné z adresáře vyexportovat do XML souboru a dále s nimi pracovat například na počítači.

Během telefonního hovoru lze regulovat hlasitost v celkem sedmi krocích. Pokud jsem měl úroveň hlasitosti nastavenou na maximální hodnotu, stěžovala si protější strana, že se slyší dvakrát. Při snížení o jeden stupeň byl tento jev eliminován, zvuk byl čistý a stále dostatečně hlasitý. Tento neduh je pravděpodobně zapříčiněn velikostí telefonu. Kvůli jeho minimalistickým rozměrům je mikrofon příliš blízko telefonnímu reproduktoru, což má při maximální hlasitosti za následek právě vytváření ozvěny u protější strany. V systému najdete několik předdefinovaných vyzváněcích profilů, které si jednoduše můžete upravit podle svých potřeb. Pokud nechcete v telefonu používat SIM kartu nebo chcete z nějakého důvodu deaktivovat GSM modul, stačí v nastavení telefonu aktivovat Letadlový režim, který vypne telefonní část. V takovém případě se rapidně zvýši celková výdrž přístroje.

Mivvy music je vybavený technologií Bluetooth, i když jen ve verzi 1.2. Podporovány jsou profily FTP, SDC, AVRCP a v omezené míře i A2DP. Výrobce na svých internetových stránkách uvádí, že stereo zvuk přes A2DP profil je možné používat pouze s Bluetooth sluchátky od u nás neznámé společnosti iTech, a skutečně, ani mi jsme v redakci s našimi Bluetooth sluchátky neuspěli. Na poslech hudby přes A2DP si tedy zatím budeme muset nechat zajít chuť, alespoň dokud se zde kompatibilní stereo headset neobjeví. Uklidnit nás může alespoň fakt, že klasické telefonování je s bezdrátovými sluchátky bezproblémové. Přes Bluetooth můžete do telefonu posílat datové soubory, které se automaticky ukládají na paměťovou kartu.

Aplikace a zábava

V telefonu nechybí jednoduchý správce souborů, který slouží k procházení obsahu paměťové karty. Můžete s ním prohlížet obrázky, nastavit je jako tapetu, přehrávat hudební soubory, odesílat je přes Bluetooth, přejmenovávat, kopírovat nebo je mazat. Zajímavé je, že celou složku správce odstranit nedokáže. Přes správce můžete rovněž vaši paměťovou kartu naformátovat.

Music nabízí pět nezávisle na sobě nastavitelných budíků, které umějí budit i opakovaně a nastavit si lze i to, zda se má alarm aktivovat každý den, v pracovních dnech nebo jen v jeden určitý den. K dispozici je dále velice jednoduchý kalendář, záznamník zvuku (ukládá do formátu AMR) a poznámky, do kterých si lze uložit záznamy s časovým upozorněním.

Výčet aplikací doplňuje utilita zobrazující světový čas na mapě, jednoduchá kalkulačka a dvě logické hry. Tou první je klasický Arkanoid (Horo bump), druhá hříčka a názvem Angel cube zase potrápí vaše mozkové závity. Telefon bohužel nepodporuje technologii JAVA, a tak není možné do něj doinstalovat další aplikace.

Music má co nabídnout

Mivvy music může být pro mnohé zájemce ideálním typem na vánoční dárek. Od samého začátku testování jsem nevěděl, zda jej mám nazývat spíše MP3 přehrávačem s funkcemi telefonu nebo telefonem s MP3 přehrávačem, druhá volba nakonec zvítězila, a ač se to nemusí zdát, music dokáže výborně posloužit i jako klasický telefon. Mivvy music není přístroj který nabízí revoluční technologie, o čemž svědčí i absence datových přenosů či fotoaparátu; music sází na zcela jiné prostředky, jako je například design, rozměry, hmotnost a v neposlední řadě i cena, která byla výrobcem stanovena na 2 999 což není mnoho.

Témata článku: Mivvy, , Mivvy Dual, Mivvy Music, Mivvy Music+, Určitý den, Celková výdrž, Plastová krabička, První znak, Malý otvor, Protější strana, Telefon, Revoluční technologie, Snadné kopírování