Mobil nejen pod stromeček: přehled chytrých telefonů a komunikátorů

Připravili jsme velký přehled chytrých mobilních telefonů a komunikátorů na našem trhu. Podíváme se na inteligenci, pracovní elitu a multimediální špičku. Který byste chtěli najít pod vánočním stromečkem? Doporučíme nejzajímavější stroje.

V oblasti chytrých telefonů, nebo chcete-li smartphonů, již několik let zuří krutý boj mezi dvěma platformami. Tábor Windows Mobile získává na síle, ale Symbian je v plné formě. Ostatní hráči mají spíše okrajový význam: Palm OS opouští pozice a Linux ještě nenabral ty správné obrátky. Rozhodnutí, kterému systému dáte přednost, necháme na vás, ale pro každou skupinu se pokusíme najít to nejzajímavější.

Symbian S60: pro zábavu i pro práci

Operační systém Symbian najdete v 70% chytrých telefonů a komunikátorů na světovém trhu. Většina z nich je postavena na platformě S60. Za tímto úspěchem stojí hlavně finská Nokia, která chrlí jeden typ za druhým a pokrývá široké spektrum zákazníků.

Pro ty nejnáročnější jsou určeny chytré telefony z řady N. Nejvyšším modelem je v současnosti Nokia N93. Multimediální supermobil vybavený vším, na co si jen vzpomenete. Stojí na nejnovější platformě series60 3rd edition operačního systému Symbian, má skvělý fotoaparát, který hravě nahradí i některé kompakty. Optika je umístěna v masivním kloubu, nese hrdou značku Carl Zeiss, má trojnásobný optický zoom a autofocus, zvládá VGA video. Telefon má kvalitní displej (rozlišení 240 × 320 bodů), nechybí mu propracovaný multimediální přehrávač, rádio, slot pro paměťové karty, kvalitní internetový prohlížeč a mnohé další.

Už na první pohled zaujme komplikovaná konstrukce těla přístroje. Je to véčko, avšak displej je možné otočit kolem další osy, N93 tak můžete uzpůsobit k různým účelům, jinak jej budete držet při focení, při sledování videa i při běžné práci. Spojení s okolním světem je vyčerpávající. Kromě USB, máte k dispozici téměř všechny bezdrátové technologie dneška (GPRES, EDGE, UMTS, Wi-Fi a Bluetooth). Všechno toto skvělé vybavení má jedinou stinnou stránku a tou je vysoká hmotnost a značné rozměry (180 g, 119 × 56 × 28 mm). Za tohoto mobilního všeuměla zaplatíte více než 20 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Multimediální počítač" Nokia N93

Nokia N91 je na rozdíl od N93 konkrétněji zaměřena na hudbu. Jako první mobil na českém trhu má harddisk (s kapacitou 4 GB), posuvný kryt klávesnice nese ovládací tlačítka hudebního přehrávače a připojíte k němu kterákoliv běžná sluchátka s konektorem jack 3,5 mm. Široká je podpora formátů digitální hudby, finální zvuk je možné upravit pomocí ekvalizéru. Oproti N93 má menší displej, nepostrádá však podobně bohatou výbavu datových technologií a už na první pohled zaujme exkluzivní povrchová úprava telefonu. To vše můžete mít za téměř 16 tisíc korun.

Nokia N93 Nokia N91 Nokia N80

Ve vrcholné společnosti telefonů Nokia stojí jen o nepatrný krůček níže Nokia N80. Telefon má výsuvnou konstrukci a kompaktnější rozměry. Nepřipojíte ji sice k televizi, nemá optický zoom a natáčí video v horší kvalitě, ale na druhou stranu má kvalitnější displej, než vrcholná N93. Jeho rozlišení je 352 × 416 bodů. Zůstává 3,2Mpx foťák, plná podpora datového připojení a hravě si poradí i s multimédii, která se ukládají na miniSD kartu. Cena je jen o několik stokorun nižší, než u N91.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zavřená a otevřená klávesnice Nokií N91 a N80

Dalším modelem řady je Nokia N73. Vyznačuje se zejména vynikajícím třímegapixelovým fotoaparátem, který sice nemá optický zoom, ale výsledné obrázky jsou v některých parametrech lepší, než ty z Nokie N93. Telefon má klasickou konstrukci, kvalitní QVGA displej, rádio, ale chybí podpora Wi-Fi. Pořídíte jej za 13 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
2 × Nokia N73 • Nokia N70 • Nokia N72 na oficiální fotografii

Levnějšími modely multimediální řady N jsou starší kousky Nokia N70 a Nokia N72. „Sedmdesátka“ běží na starším Symbianu 2nd edition, má pouze dvoumegapixelový fotoaparát a menší displej, také však podporuje sítě 3G, data EDGE, má rádio a přehrává MP3 uložené na kartě RS-MMC. O něco mladší je odvozený model N72. Má lehce modernizovaný design a díky chybějící podpoře 3G i nižší cenu.

Nokia N73 Nokia N72 Nokia N70 

Vedle N91 je na hudbu zaměřena i Nokia 3250. Nedosahuje však exkluzivity a technické vyspělosti a tak si nevysloužila zařazení mezi N-elitu. Model 3250 je koncipován jako levný telefon, má tedy jinou cílovou skupinu zákazníků. I jeho výbava je však velice bohatá. Operační systém Symbian 3rd edition spravuje funkce 2Mpx fotoaparátu, datových přenosů GPRS a EDGE, paměťovou kartu microSD. Kromě klasické černé a stříbrné, můžete mít i netradiční růžovém a zeleném provedení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Postupná transformace Nokie 3250

Telefon má neobvyklou konstrukci s otočnou částí pod displejem. Na jedné straně je běžná alfanumerická klávesnice, na druhé najdete ovládací tlačítka hudebního přehrávače. Cena na českém předvánočním trhu je 7 800 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5500 Sport ve dvou barevných provedeních


V druhé kapitole se dozvíte více o Nokii 3250 a 5500 Sport, pokračovat budeme přehledem komunikátorů se Symbianem Series 80 a stroji se Symbianem UIQ. O Windows Mobile bude řeč ve třetí kapitole.

Témata článku: , E-Ten G500, E-Ten G500+, E-Ten M600+, Fujitsu Siemens Loox T830, HP iPaq rw6815, HTC Mteor, HTC P3300, HTC S310, HTC S620, HTC Tytn, Mitac Mio A701, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5500 Sport, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N72