Mobil pod stromeček: jaký letos vybrat?

13. prosince 2011
NFC platby v ČR: pilotní provoz po půl roce
[Inzerce] Nabízíme vám přehled těch nejzajímavějších mobilů na trhu pro všechny od úplných začátečníků až po absolutní mobilmaniaky. Co letos vybrat?

Pokud pravidelně čtete MobilManii, jistě dobře víte, jaký mobil se povedl a jaký nikoli. Jenže který vybrat vašemu blízkému tak, aby byl nejen dobrý, ale splňoval také jeho požadavky a bylo možné jej pořídit na českém trhu s plnou zárukou výrobce, to už je jiná otázka.

Jestliže jste si tedy usmysleli potěšit někoho o letošních Vánocích novým mobilním telefonem, stejně jako loni se vám i letos pokusíme s výběrem pomoci. Připravili jsme pro vás tipy na celou řadu mobilů pro rozličné uživatele v nejrůznějších cenových hladinách, které jsou, nebo by měly být do Štědrého dne k sehnání. Všechny nabízené modely je možné zakoupit v internetovém obchodě Huramobil.cz, který disponuje širokými skladovými zásobami zboží z oficiální české distribuce za rozumnější ceny než velké řetězce a doručí je na váš stůl již do několika hodin od objednání. Nakoupit zde zkrátka můžete bez obav, což dokazuje nejen tradice od roku1997, ale také nezávislé hodnocení spokojenosti zákazníků na portálu Heureka!.

Jaký kousek tedy letos pořídit?

Mobily skoro pro každého

Pokud váháte nad dárkem a má to být mobilnebo třeba navigační přístroj, můžete se inspirovat mezi levnějšími, ale povedenými modely, které si nacházejí přízeň u širokého spektra zákazníků. Nefascinují nejnovější technikou ani oslnivým vzhledem a jsou především rozumnou volbou - snoubí vesměs všechny podstatné moderní funkce s decentním vzhledem, který málokoho urazí.

Na tomto poli má co říci hlavně finská Nokia, která nabízí takřka nepřeberné množství všelijak koncipovaných modelů. Některé z nich dorazily na náš trh až těsně před svátky, jiné jsou již dobře známé. Prakticky po celé druhé pololetí letošního roku bodovala s dotykovým modelem Nokia C5-03, který za cenu pod 4 tisíce Kč nabídne spoustu úspěšných funkcí v čele s navigací zdarma ! Pro trochu náročnější je zde Nokia 500, která v tenčím a elegantnějším balení skrývá o něco kvalitnější techniku. Příjemné je, že oba modely jsou k dispozici v mnoha barevných provedeních, vybere si opravdu každý.

Že to bez klávesnice nejde? Nezoufejte, i pro takové případy má Nokia v zásobě řadu zajímavých modelů. Naprostou novinkou, která dorazila těsně před Vánoci, je Nokia 300, která překvapí nejen zajímavou cenou pod 3 tisíce, ale i nízkou hmotností, pouhých 85g a 5 Mpix fotoaparátem. Smutnou zprávou je pouze to, že zásoby jsou limitované a v době vydání tohoto článku již zbývají pouze poslední desítky kusů. Mezi velmi oblíbené modely se v průběhu letošního roku zařadila i Nokia C6, s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Již od loňska je pak k dispozici Nokia C3-00, která s cenou výrazně pod 3 tisíce může být ideálním dárkem pro malé školáky nadšených z SMS zpráv. Pokud jsou na vás všechny tyto modely příliš novátorské, je zde osvědčená Nokia C5-00 se vším nezbytným v naprosto klasickém hávu.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia C5-00 potěší každého milovníka telefonů klasické konstrukce.

V posledním době nás finský výrobce zásobuje opravdu nepřeberným množstvím modelů v kterých je mnohdy opravdu těžké se vyznat nebo najít alespoň pár rozdílů, ale přece jeden stěžejní bychom našli. Po dlouhé době Nokia vyslyšela prosby svých uživatelů a uvedla na trh telefony, které zvládnou provoz 2 SIM karet. Pokud máte jedno číslo soukromé a jedno pracovní a neradi s sebou vláčíte 2 telefony, vyřeší problém Nokia za Vás. Cena těchto přístrojů je do 3 tisíc korun a zastupují je např. modely C2-03 nebo C2-06.

Svět ale není jen Nokia, jakkoli to tak v této třídě může vypadat. Stále zajímavou (a stále levnější) volbou je první levný a nesmrtelný „dotykáč” Samsung S5230 Star. Pokud by se vám malá jihokorejská hvězda již nezamlouvala, můžete sáhnout i po jejím nástupci, modelu Samsung S5260 Star II, vybaveného navíc WiFi a 3,5mm konektorem pro poslech hudby.

A co na to všechno říkáSony Ericsson? Po poměrně neúspěšném prvním pololetí se poučil a na trh vrhl obrovské množství zajímavých a vysoce prodejných telefonů. Pro nás se tak bezesporu stává černým koněm letošních vánoc s ambicemi úspěšně sekundovat Nokii a Samsungu. Ať již je to modelová řada CK13i s QWERTY klávesnicí nebo základní Walkman WT13i, je tentokrát opravdu z čeho si vybírat. Do základní kategorie bychom ještě mohli počítat i oblíbený model J20i Hazel, jako zástupce výsuvných modelů, nebo J108i, jako zástupce klasické konstrukce.

Klepněte pro větší obrázek
Horké novinky Nokia C3 Touch and Type a Nokia X3 Touch and Type jsou skvělými vánočním tipy.

Střední třída pro práci i zábavu

I levné modely dokážou nabídnout spoustu zajímavého, pokud je však mobil každodenní pracovní pomůckou, nebo velmi intentzivně používaným zábavním prostředkem, no zkrátka se o vašem blízkém říká „kudy chodí, tudy volá”, je třeba zamířit o třídu výše. Oproti loňskému roku, a vlastně s každým přibývajícím rokem, se do této kategorie dostává čím dál tím víc tzv. chytrých telefonů, neboli smartphonů. Hlavním poznávacím znakem je otevřený operační systém umožňující instalaci dalších aplikací. I když mnozí z Vás namítnou, že toto uměly i starší typy telefonů, tak až s příchodem operačního systému Symbian, později Google Androidse dostávají k masové veřejnosti. Klíčovým faktorem je samozřejmě také značné snížení cen, kdy telefony se systémem Android lze zakoupit již cca od 3 tisíc korun.

Zde již Nokia konkurenci až tak neválcuje, neboť v nabídce nemá telefon s Androidem a spoléhá se tak na vlastní systém Symbian. Přesto je stále velice dobře prodejný model Nokia C5-03, ale opravdovými nástupci jsou až Nokia 500 s 3,2“ dotykovým displejem a 5Mpix fotoaparátem nebo Nokia 701disponující displejem IPS s perfektní čitelnosti za všech světelných podmínek, 8GB základní paměti a 8Mpix fotoaparátem. Pokud ctíte starý dobrý design, stále je v nabídce manažerská a tenká Nokia E52, nyní v akci i s držákem do auta. Nástupcem velice oblíbeného modelu Nokia E71 s QWERTY klávesnicí je poté Nokia E72, opět s držákem do auta.

Klepněte pro větší obrázek 

Samsung v této třídě letos odvedl pěkný kus práce, když představil model i8150 Galaxy W. Nabízí opravdu vynikající kombinaci funkcí pro práci i zábavu za cenu, ze které se vám neprotočí panenky. Pokud by na Vás přesto byla cena vysoká, zkuste se poohlédnout po modelech S5830 Galaxy Ace nebo S5660 Galaxy Gio, které nabízejí v podobném balení o něco méně muziky za znatelně nižší ceny.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia 500, Nokia E72, Sony Ericsson SK17i mini Pro, a Samsung i8150 Galaxy W uspokojí i náročnějšího uživatele.

Také Sony Ericsson má mezi „pracovně-zábavnými” mobily co nabídnout. Největší díru do světa udělal s modelem X10 mini Pro, který v neskutečně titěrném balení snoubí plnohodnotný pracovní mobil s QWERTY klávesnicí i nedbale elegantní dotykáč. Samozřejmě, že je na trhu již delší dobu, ale téměř poloviční cena oproti minulému roku z něj činí atraktivní kousek v této kategorii. Jeho nástupce s kódovým označením SK17i mini Pro se poté může pochlubit navíc 3“ displejem nebo dvojnásobnou uživatelskou pamětí. Nedávno představeným modelem je pak inovovaný model LT18i Arc S s opravdu rychlým procesorem a naprosto úchvatnou funkcí fotoaparátu Sony 3D Sweep Panorama. Stačí tak na dovolené vyfotit obrázek ve 3D, připojit pomocí HDMI k 3D televizoru a vtáhnout tak přátele z obýváku přímo na pláž. Máte rádi nejnovější Hollywoodské trháky ? Pak je pro Vás přesně ušitá funkce Video Unlimited (v současné době pouze pro telefony z řady Xperia) s kterou můžete přímo na telefonu sledovat největší pecky zámořské produkce. Vivaz Pro U8i, kterýbyl již definitivně doprodán nahradil model MK16i Xperia Pro nabízející 8Mpix fotoaparát, natáčení videosekvencí a to vše na 3,7“ displeji. V této cenové hladině je pak téměř standardem minimálně gigahertzový procesor, 512MB paměť a podpora karet do velikosti 32GB. Nejprodávanějším modelem letošního konce roku však zůstává ST15i Xperia Mini, kde za cenu pod 5 tisíc korun máte opravdu vykutálený kousek. 3“ reality displej Bravia, video v HD rozlišení, WiFi, FM rádio jsou asi nejpřednějšími vlastnostmi tohoto černého koně vánoc.

Pominout nemůžeme ani výrobky značky HTC. Ty se sice orientují spíše na nejvyšší segment, letos ale značně uspěly i ve střední třídě. Lví podíl na tom ma hlavně HTC Wildfire S s intuitivním operačním systémem Android. Smutné je, že s dostupností značky HTC v České republice je to v posledních měsících velmi složité.

Kousky pro skutečné fajnšmekry

Pravý mobilmaniak pochopitelně nezná kompromisů, vždy má jen a pouze to nejlepší. A když náhodou přijde něco lepšího, s výměnou neváhá ani okamžik. I pro takto „postižené” jedince a pochopitelně také pro ty, kteří plně vybavený mobil potřebují pro svou práci, nabídne letošní vánoční trh řadu již známých modelů a několik novinek.

I tentokrát musíme začít našeho finského souseda. Jeho nový špičkový model Nokia Lumia 800 s operačním systémem Windows 7.5 Mango se do CZ distribuce blíží rychlostí babičky, která sáňkuje do kopce, nicméně již nyní je možné telefon předobjednávat. K dodání pak bude v průběhu ledna 2012. Zejména u tohoto modelu se vyplatí počkat, neboť neoficiální CZ distribuce bude mít značné problémy s lokalizací.

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia N8 z oficiální distribuce je stále výborně prodávaným kouskem.

Pokud byste rádi darovali telefon Nokia pod stromeček, rozhodně neuděláte chybu, pokud si zvolíte model Nokia N9 ve verzi 16GB nebo 64GB. Posuďte sami – brilantní technologie 3,9“ kapacitního displeje AMOLED chráněným speciálně odolným sklem Gorilla Glass, operační paměť 1GB. Fotoaparát se může pochlubit optikou Carl Zeiss s rozlišením 8Mpix, záznam videa v HD rozlišení. Samozřejmostí je opět GPS navigace zdarma a možnost instalací stovek placených či neplacených aplikací z OVI store Nokia. Pokud je největším lákadlem pro Vás . , 3,9“ L Ale v této třídě Nokia rozhodně nekraluje. Nebýt N8, v podstatě bychom vám žádnou finskou lahůdku ani nemohli nabídnout. Nejvíce perel může z náhrdelníku své prémoivé nabídky sundat HTC, jenže s dostupností některých modelů je to těžké i v tomto případě. bohužel trochu zklamal s očekávanou peckou Nokia 800 Lumia, která se dostane do prodeje až v lednu 2012. Již v tuto chvíli však můžete horkou novinku s Windows 7.5 Mango předobjednávat a jakmile dorazí, bleskurychle Vám ji dodáme.

HTC momentálně dodává na trh telefony s 2 operačnímy systémy a to Google Android a Windows 7. Zástupcem první kategorie je model Rhyme doplněný o tradiční SW prostředí Sense. Natáčet lze HD video 720p, fotit 5Mpix fotoaparátem a to vše pak pohodlně prohlížet na 3,7“ displeji. Pokud vyžadujete větší displej, zde konkrétně 4,3“je pro Vás připraven model Sensation XE vybaveného navíc technologií Beats Audio s vylepšenou kvalitou zvuku. V balení jsou přibalena velice kvalitní sluchátka, která potěší opravdu každého. S operačním systémem Windows 7.5 v aktualizaci Mango je poté k dispozici velice úspěšný model HTC Radar, který ocení zejména náročnější klientela vyžadující tradiční pracovní nástroje Word, Excel, Powerpoint.

Také Samsung je mezi nejlepšími mobily na koni. Už pár měsíců boduje s modelem Galaxy S II. Má špičkový displej, procesor, kvalitní operační systém i schopnou kamerku. Na trhu stále obtížně hledá přemožitele co do rozsahu funkční výbavy, což dokazuje, že se stal vítězem ankety Mobil roku. V poslední době se roztrhl mezi výrobci závod o to, kdo vyrobí větší displej. Pro tentokrát vyhrál Samsung Galaxy Note s úhlopříčkou 5,3“ s technologií Super Amoled HD.

Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Galaxy Tab je nejuniverzálnějším mobilním zařízením, spojuje možnosti tabletu i mobilu.

Krásné mobily pro krásné ženy

Pokud se chcete vaší milované odvděčit za vše dobré, co pro vás v letošním roce udělala, máte i mezi mobilními telefony celkem širokou paletu možností. Mnoho z nich je spíše šperkem než technickou vychytávkou, a tak je ocení i ty drahé polovičky, které zrovna netouží po odhalování tajů moderní mobilní telefonie.

K mání jsou jak stroje, které jsou přímo koncipovány jako „dámské”, tak i jinak běžné typy, které se odlišují jen jiným barevným provedením. Z těch prvních zmiňme hlavně stále atraktivní finskou zástupkyni v podání modelu C5-03 v barvě Illuvial Pink. U firmy Nokia si můžete vybrat prakticky ve všech cenových kategoriích. Z těch základních modelů to může být Nokia 2220 Slide Hot Pink, Nokia X3-02, již zmiňovaná nejprodávanější Nokia C5-03 nebo opravdový hi-end model Nokia N8-00. Nestačí Vaší drahé polovičce tradiční růžová nebo naopak Vám připadá moc všední ? Sáhněte poté po modelech ve zlaté barvě. K dispozici jsou Nokia C3-01.5, Nokia C3-00 nebo opravdový skvost z 18 karátového zlata Nokia Oro s cenou přesahující 26 tisíc korun. Dalšího majitele podobného klenotu opravdu na ulici jen tak nepotkáte a budete tak naprosto výjimeční.

I zde mají co říci „nefinští” výrobci. Od Samsungu je hlavně něžnějšímu pohlaví určen model C3300 Hello Kitty, od Sony Ericssonu poté CK13i s QWERTY klávesnicí pro stálé pisálky, WT13i Mix Walkmanpro hudební maniačky nebo ST18i Xperia Ray Black Gold pro upracované manažerky.

To nejlepší nakonec? Těžko říci, ale dámy jistě neurazí ani Sony Ericsson X10 mini, který je k dispozici i v sexy červené barvě, nebo též v dostupnějším T-Mobile provedení.

Pro starší a nepříliš pokročilé

Nechceme se nikoho dotknout, ale faktem je, že pro mnoho starších uživatelů jsou konvenční telefony obtížně použitelné. Titěrná tlačítka, dotykové displeje, navíc mnohy akcentující vizuální dojem před praktickou čitelností, to člověk, který chce s telefonem pouze volat či „esemeskovat” prostě neocení. Pro takové tu máme pár kousků buď odlišné, nebo velmi jednoduché konstrukce.

Vládcem tohoto segmentu je jednoznačně značka Aligator, která jako první kdysi přivedla na CZ trh telefony pro seniory. Tyto Vánoce se na Vás těší tradiční modely A330, A350, A400 nebo model A850 pak nabízí i pár pokročilejších funkcí. Novinkou v tomto segmentu je poté model R5 nabízející k základnímu ovládání i odolnost proti vodě a prachu. Z ostatních značek pak již stojí za zmínku pouze značka ZiO s modely P1, dvousimkovým D1 a odolným proti vodě a prachu S1.

Jestě jednodušší alternativou je pseudo mobil neboli pseudo pevný telefon od Jablotronu, který nabídne zcela klasické ovládání pevné linky v kombinaci s komunikací přes sítě mobilních operátorů. Typ GDP-02 je navíc v předvánoční akci nabízen s modelem Samsung E1080 zdarma. Za jednu cenu pak máte dárek pro babičku i pro malého školáka – a to se opravdu vyplatí.

Vybrali jste?

Pokud jste si z naší nabídky vybrali, můžete kterýkoli z tipů ihned pořídit na Huramobil.cz. V případě skladového zboží jej nejpozději do zítra máte u vás doma s dopravou nad 2 tisíce zdarma, bez stresu a hlavně bez obav - dostanete vždy jen to, co skutečně chcete.

A pokud ještě váháte, obraťte se na nás, na e-mailu i telefonu jsme vám plně k dispozici až do 23. prosince.

Další článek: NFC platby v ČR: pilotní provoz po půl roce

Témata článku: Aligator A330, Aligator A350, Aligator A400, Aligator R5, HTC Radar, HTC Rhyme, HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, HTC Wildfire, HTC Wildfire S, Nokia 2220 slide, Nokia 500, Nokia 701, Nokia C2-00, Nokia C2-01, Nokia C2-02 Touch and Type, Nokia C2-03 Touch and Type, Nokia C2-05, Nokia C2-06 Touch and Type, Nokia C3, Nokia C3 Gold Edition, Nokia C3 Touch and Type, Nokia C5, Nokia C5 5MP