MobilKom připraven na vstup virtuálních operátorů

MobilKom má U:fona, který prodává služby koncovým zákazníkům. Nově hodlá obchodovat nepřímo – s firmami, virtuálními operátory.

O virtuálních operátorech se toho u nás hodně namluvilo, hodně naslibovalo, ale stále nemáme žádný hmatatelný výsledek. V oblasti GSM operátorů budeme čekat i nadále, ale co se týče alternativních sítí, ledy se pohnuly. Telekomunikační operátor MobilKom (provozovatel U:fona) začne od 1. července oficiálně nabízet své hlasové a datové služby velkoobchodním způsobem (tedy umožní jiným firmám sdílet infrastrukturu a nabízet služby pod vlastní značkou). Umožní tak vznik prvních virtuálních operátorů v mobilních sítích v České republice. Nabídka se týká jak mobilního internetu, tak hlasových služeb přes „bezdrátové pevné linky“.

MobilKom se tímto stává prvním tzv. MNVE (Mobile Virtual Network Enabler) neboli poskytovatelem mobilní sítě v Česku, který umožní jiným společnostem, tzv. MVNO (Mobile Virtual Network Operator) neboli mobilním virtuálním operátorům, využívat přístupové mobilní sítě pro provozování jejich vlastních služeb.

MobilKom má za sebou pilotní provoz MVNE konceptu, potvrzuje jeho funkčnost i zájem alternativních poskytovatelů telekomunikačních služeb. Prvními velkoobchodními zákazníky MobilKomu jsou společnosti Live Telecom (dříve Euphony), WIA a Pe3nyNet, další jsou v jednání.

Příklad konkrétního využití nabídky firmy MobilKom osvětluje Filip Malina, ředitel společnosti WIA: „Rozšíření portfolia stávajících produktů určených pro firemní i rezidenční klientelu jsme velmi uvítali. Službu budeme poskytovat i samostatně, ale hlavní potenciál vidíme ve formě balíčků s dalšími datovými a hlasovými službami. V rámci zaváděcí akce získá každý nový firemní zákazník CDMA modem zdarma k balíčku pevného připojení a hlasových služeb“.

Diskuze (6) Další článek: Google Voice: budoucnost telefonie?

Témata článku: , , WIA, Vstup, Zaváděcí akce, VST, Virtuální operátor, Mobil, Virtuální operát, Vir, MOBI, Operátor