Mobito: V Česku startují ambiciózní mobilní platby

Na český trh vstupuje nová mobilní platební služba, která ke svému chodu nevyžaduje zařízení s NFC čipem, stačí obyčejný mobil. V čem je ten vtip?

Mobito, platíto, nabito. S tímto sloganem vstupuje na český trh nová mobilní platební služba, která má zacílit na širokou masu uživatelů. Ke svému chodu totiž nevyžaduje zařízení se zabudovaným NFC čipem a využívat bude současných možností většiny mobilních telefonů na trhu. K úspěchu jí má pomoci spolupráce s bankovními domy GE Money Bank, Česká spořitelna, UniCredit Bank a Raiffeisenbank a všemi tuzemskými mobilními operátory.

„Od začátku jsme Mobito postavili naprosto otevřeně pro všechny banky, operátory, obchodníky a uživatele. Chceme vybudovat standard pro platbu mobilem na českém trhu,“ popisuje ambiciózní plány Tomáš Salomon, spoluzakladatel společnosti Mopet, která za vývojem celého systému stojí. „Žádná ze současných platebních metod neumožňuje použití ve všech situacích. Mobito kombinuje výhody ostatních metod do jednoho místa – vašeho telefonu,“ dodává druhý ze zakladatelů Viktor Peška.

Prostor by tu byl

Nové platební metodě se na trhu skutečně otevírá výrazný prostor. V souvislosti s mobilními bezkontaktními platbami se v poslední době hovoří především o čipech NFC, které takové transakce umožní. K tomu ale uživatelé potřebují zařízení tyto převody peněz podporující a obchodníci pak komunikační terminály. Masovému rozšíření technologie NFC v současnosti brání především malá penetrace těchto strojů mezi uživateli.

Telefónica sice v testovacím provozu společně se společnostmi Visa a Komerční banka začala nabízet SIM karty s podporou NFC, k dispozici jich ale má pouze 2 tisíce a tento způsob plateb prozatím funguje pouze na telefonech od Samsungu – Galaxy S III, Mini II a Ace II. I když Visa tvrdí, že český trh je na NFC připravený, což ostatně ukazují platební terminály v některých obchodních řetězcích jako Billa, Tesco a dalších, uživatelů je stále málo a bariéry pro vstup poměrně vysoké.

Otevírá se tak cesta pro alternativy NFC, které mohou posloužit v mezidobí, než se NFC rozroste úplně. Mobito se však bude snažit nebýt pouze dosavadním řešením, ale hodlá se na trhu etablovat jako jasný standard.

Nová služba umožňuje převádět peníze, platit na internetu a v kamenných obchodech a dobíjet si kredit, bez toho aniž by bylo nutné si pořizovat telefon s NFC. Stačí si na internetu, přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci zaregistrovat své telefonní číslo, případně si vytvořit alternativní číslo pouze pro potřeby Mobita, a začít platit.

Stačí číslo a mobil

Obchodník pak v praxi může při platbě pouze požádat zákazníka o jeho telefonní číslo, které zadá do svého terminálu napojeného na pokladní systém a uživateli pak okamžitě na telefonu vyskočí pokyn pro potvrzení platby a zadání PIN kódu. Podobně to funguje také u internetových plateb nebo u převodu peněz – uživatelé si mezi sebou mohou posílat peníze pouze se zadáním telefonního nebo Mobito čísla.

„Služba funguje okamžitě v reálném čase. Jakmile někomu pošlete peníze, okamžitě je může začít čerpat,“ popisuje výhody Mobita Salomon. Mobito účet je možné propojit s internetovým bankovnictvím a platebními kartami, takže se peníze strhávají přímo z bankovního účtu, nebo je k dispozici varianta posílání určité částky k čerpání. Systém nabíjení je podobný například tomu u PayPalu.

Peníze je dokonce možné poslat někomu, kdo Mobito ještě nemá. Ten si pak musí do 14 dní účet založit a částku si následně vybrat. Obrovskou výhodou pro nový produkt je skutečnost, že funguje na většině dostupných mobilních telefonů. Pro Android a iOS jsou k dispozici nativní aplikace a u ostatních modelů, kromě Windows Phone, je platby možné řešit pomocí SMS. Tvůrci uvažují také o tvorbě aplikací pro další platformy.

Na tvorbě Mobita se začalo pracovat už v roce 2007 a Mopet vytvořil integrační platformu, do které je možné připojovat bankovní systémy jednotlivých finančních domů a zároveň je zajištěna podpora pro různé pokladní systémy. Díky tomu mohou obchodníci systém nasadit poměrně rychle. „Záleží prakticky pouze na velikosti a rychlosti obchodníka. Někde to může trvat řádově dny, někde kvůli procesům a podobným věcem mnohem déle,“ popisuje Salomon. Mobito si s každé uskutečněné transakce bere provizi 2,5 procenta, minimálně však 2 koruny.

Tisíce obchodních míst a uživatelů

Mobito v současné době využívá přes 40 značek a obchodních míst, postupně má ale dojít ke značnému rozšíření. „Během prvního roku bychom rádi dosáhli počtu tisíce obchodních míst,“ plánuje Peška. „V současné době jednáme řádově se stovkami obchodních míst a postupně je budeme uvádět v život.“

Podobně ambiciózní jsou také další čísla. Úvodního dvouměsíčního testovacího provozu se účastnilo 300 uživatelů, kteří uskutečnili řádově tisícovky transakcí. Tvůrci během prvního roku provozu chtějí získat až 150 tisíc zákazníků.

Mezi současnými obchodníky, kteří platbu přes Mobito podporují, je například prodejce lístků Ticketstream. „Češi mají obavy z platby kartou na internetu a raději využívají pomalý převod peněz. Očekáváme, že s Mobitem tato bariéra odpadne a od systému si slibujeme velké tržby,“ tvrdí zástupce společnosti Robert Schroth. „Reakce našich zákazníků je velice dobrá. Je to věc, na kterou se většina z nich těší. Nikdy jsme jim nepředvedli službu, kterou chtějí tak rychle nasadit,“ doplňuje optimistické prohlášení také zástupce společnosti, která dodává obchodníkům pokladní systémy.

Mobito získalo licenci od ČNB a slibuje, že platba pomocí tohoto systému je bezpečná minimálně stejně, jako klasické internetové bankovnictví. „Díky ČNB máme možnost zavést mobilní platby v Evropě v plném rozsahu,“ popisuje Salomon možné další plány. V úvahu se do budoucna bere také NFC, jakmile bude dávat z pohledu penetrace dávat smysl. „Podporovat jsme ho schopní prakticky okamžitě.“

Mopet a jeho partneři nejsou jediní, kdo se podobnou službu snaží na českém trhu rozjet. Koncem tohoto roku by společnost MasterCard měla ve spolupráci s ČSOB, Era a Wincor Nixdorf spustit projekt MasterCard Mobile. I ten bude fungovat bez nutnosti vlastnit chytrý telefon s NFC čipem a k úplnému zprovoznění má stačit zdarma si stáhnout aplikaci pro iPhone nebo Android a spárovat jí s vlastními kreditními nebo debetními kartami.

Placení s MasterCard Mobile by mělo fungovat na bázi vygenerovaných QR kódů, a to jak u internetových obchodů, tak u klasických obchodníků. Po každém zadaném nákupu se na displeji počítače nebo přístroje obchodníka objeví kód a přiložením mobilu bude možné provést okamžitou transakci. Ověřování bude probíhat pomocí zadání kódu mPIN, který si uživatel na začátku sám nastaví. MasterCard slibuje, že tento systém má být vhodný pro úplně všechny obchodníky. Mimo jiné i proto, že si firma má strhávat menší provize, než z platby klasickou platební kartou. K provozu služby nicméně má být vyžadováno mobilní internetové připojení.

Klepněte pro větší obrázek
Budujeme český mobilní platební standard. Zakladatelé společnosti Mopet Viktor Peška a Tomáš Salomon.

To, zda Mobito uspěje, ukáží zákazníci a postupné rozšíření služby mezi zákazníky. „Ze začátku pro nás mimo jiné bylo cílem trh inspirovat,“ popisují zakladatelé. Do hry o mobilní platby každopádně mohou vstupovat další a další hráči a situace na trhu je hodně fragmentovaná. „Myslím si, že je to správně a že o dalším směřování rozhodne trh. Kdybychom používali jedno standardizované řešení, časem bychom mohli zjistit, že není ideální,“ popisuje například zakladatel společnosti Zentity zabývající se vývojem mobilních bankovních systému Abhishek Balaria.

Jak ukazuje například služba Square ve Spojených státech, do sféry mobilních plateb mohou úspěšně vtrhnout také nové značky a ne pouze zavedení giganti. Mobito má proto z tohoto pohledu šance vysoké.

Mobilní platby mají v budoucnu představovat veliký trh. Skupina Gartner například uvádí, že v loňském roce bylo pomocí těchto metod zaplaceno 105 miliard dolarů, letos už to bude 170 miliard a v roce 2016 až 600 miliard dolarů.

Diskuze (35) Další článek: Samsung E2252: dvě SIM a základní funkce [recenze]

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, PLA, Klasický obchod, Pokladní systém, Wincor Nixdorf, Plát, Bezkontaktní platba, Ambiciózní plán, Start, Postupné rozšíření, MOBI, Debetní karta, Platební služba, Mobil, Mobito, Rozšíření služby