Modem AnyData: Vodafone s U:fonovými tykadly (test)

V mobilu si spolupráci Vodafone & U:fon neužijete, ale combo modem šlape jako hodinky. Je libo půlmegabit na vesnici a dva ve městě?

Představte si tu situaci: Jste zákazník Vodafonu, je podzim 2010, jste v zapadlé vísce kdesi na Moravě a šéf visí na telefonu s tím, že se okamžitě musíte připojit k firemní síti a cosi změnit na projektu.

Ještě v létě byste z představy notebooku připojeného přes GPRS zešedivěli. Ale teď už je naštěstí po společné tiskové konferenci Vodafonu a MobilKomu (konané ve středu 29. září), na které firmy oficiálně oznámily spolupráci. Vodafone využívá CDMA síť „čtvrtého mobilního operátora“ U:fona a prodává combo modemy AnyData, který jste si pohotově zakoupil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Combo modem AnyData: žádný obr, bez problémů vklouzne do každé brašny na notebook 

Takže se teď prostě připojíte k internetu a vyřešíte problém. Nějaký ten „půlmegabit“ není žádná závratná rychlost, ale stačí to i na náročnější internetové aplikace a rozhodně je to lepší než nic (rozuměj GPRS). Večer dorazíte do města, a protože tam má Vodafone pokrytí 3G včetně HSDPA, se stejným modemem se připojíte znovu. Reálné dva megabity už stačí i na stažení celovečerního filmu.

Vodafone s tykadly

Konec pohádky modelové situace, pojďme do zářijové reality. Na ohlášení spolupráce Vodafone & U:fon (resp. jeho mateřský MobilKom) se teprve čeká. Vlastně ani nevíme, jestli obě firmy 29. září projekt pouze ohlásí, nebo jej rovnou odstartují, ale zmíněný combo modem máme ve spárech už dnes a testujeme obě sítě. Vlastně bych mohl celý test shrnout do jediné věty: vše funguje tak jak má.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V plastové kazetě jak od DVD jsme dostali modem, USB-kabel a instalační CD (to ale potřebovat nebudete, ovladače jsou také na vnitřní paměti modemu)
Klepněte pro větší obrázek
Do nastavení se sice můžete podívat, ale na nic není potřeba sahat, konfigurace proběhla automaticky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací program je maximálně jednoduchý – na vás je pouze stisknutí tlačítka „Připojit“ (to se zeměkoulí). Můžete zvolit, jestli se připojíte přes GPRS/3G/HSDPA, nebo přes u:foní CDMA, ale zatržítko „Automatický režim“ to docela dobře zvládne za vás. Všimněte si také naměřených maxim, hodnoty odpovídají číslům naměřeným webovým speedtestem

U rychlosti připojení se ještě pozastavím. V lokalitách, ve kterých jsem se při testu pohyboval, se rychlost CDMA připojení pohybovala od 300 kbit/s do 600 kbit/s (download). V případě technologie HSDPA to bylo od 1Mbit/s přes dva, pokud se se stejnou technologií zkusíte připojit mimo pokrytí 3G, rychlost padá k desítkám, nebo dokonce jednotkám kilobitů a je čas přepnout na CDMA.

Klepněte pro větší obrázek 
Indikace signálu: v průhledném středním proužku jsou ukryté barevné LED

Zásadní otázka ale zní, jak rychlé to bude právě u vás doma/na chatě. U vodafonského 3G je to jasné, pokryto je 30 % české populace, aktuální seznam pokrytých měst najdete zde, mapu pokrytí pak na stránkách operátora (vpravo nahoře si přepněte na 3G). Vodafonské CDMA nebude nic jiného, než současné U:fonovo pokrytí, poslouží tedy jeho mapa pokrytí. Také si můžete na našem fóru přečíst skutečné reference od skutečných uživatelů obou služeb.

Ještě není jasné, jak bude Vodafone modemy prodávat, ale jestli to půjde i přes jeho e-shop, stále je tu možnost modem objednat, vyzkoušet přímo v místech, ze kterých se chcete připojovat, a v případě nespokojenosti vrátit v rámci dvoutýdenní lhůty.

Klepněte pro větší obrázek 
Modem má vlastní baterii, ale údaj o její výdrži nečekejte. Dobíjí se totiž přímo přes USB kabel z počítače a za dobu trvání testu se nám ji nepodařilo vybít

Alternativa

Spolupráce Vodafone & U:fon resp. GPRS/EDGE/3G/HSDPA doplněné alternativní technologií pro bezdrátové připojení k internetu není v našich končinách nic unikátního. O2 má své CDMA a rovněž nabízí combo modem (ač vypadá stejně, pouhou výměnou SIM si nepomůžete, U:fonovo CDMA je jiné, než to od O2). T-Mobile má své „4G“ a také zde můžete mít kombinovaný modem.

K combo modemu AnyData nemám jedinou výtku a mohu jej s klidným svědomím doporučit. Kombinace 3G a CDMA se jeví jako ideální pro všechny, kdo cestují s počítačem a potřebují internet. Otázkou je pokrytí, tomu jsem se věnoval výše, a také podmínky, za jakých bude možné „Vodafone CDMA“ používat. Definitivně se vše dozvíme ve středu 29. září, ale jak už bylo známo o prázdninách, zákazníci datových služeb Vodafone by za technologii CDMA neměli připlácet vůbec nic.

Diskuze (41) Další článek: Samsung Galaxy Tab: co iPad neumí (video)

Témata článku: , , , , , Celý test, Mobilkomu, Fon, Voda, F +, Speedtest, Závratná rychlost, Mode, Test, Celovečerní film,