Motofone: superlevný unikát (test)

Motorola Fone F3 neboli Motofone je unikátní telefon. Spojuje v sobě moderní trendy a úplně základní funkční nabídku. 2× video!
Kapitoly článku

Displej překvapí i zklame

Takový displej jsme na mobilním telefonu ještě neviděli. Využívá totiž zcela novou technologii „elektronického inkoustu“ neboli EPD. Díky tomu je displej energeticky zcela nenáročný. Jakmile vytáhnete baterii bez předchozího vypnutí telefonu, údaje zůstanou na displeji zobrazeny dále. Displej totiž potřebuje energii pouze ke změně zobrazení.

DSC01812.jpg
Zobrazení na displeji zůstane i po vyjmutí baterie

Technologie EPD umožňuje vysoce kontrastní monochromatické zobrazení, které je velmi dobře čitelné i na ostrém slunci. Přináší s sebou ale také nedostatky. Světlé plochy na displeji vypadají jakoby byly zaprášené a jsou na nich viditelné drobné černé tečky. Zobrazené údaje po sobě také zanechávají velmi dobře patrné obrysy, které zmizí až po přepnutí displeje do inverzního zobrazení v pohotovostním režimu.

xdisp01.jpg
Pohotovostní režim s inverzními hodinami

Zkritizovat bohužel musím i velmi slabé podsvícení, které nelze upravit. Displej je tak daleko lépe čitelný za denního světla než za šera nebo tmy. Osoby se zhoršeným zrakem by s čitelností displeje za špatných světelných podmínek mohly mít problémy.

Nyní se zastavím u rozložení symbolů na displeji. Ten totiž není grafický s určitým počtem obrazových bodů, jak je u dnešních telefonů obvyklé. Obsahuje jen pevně rozmístěné ikonky a v horní polovině dva řádky po šesti znacích. Jednotlivé znaky se tvoří pomocí segmentů, podobně jako číslice na digitálních hodinkách. Spodní řádek si přitom poradí jen s číslicemi, písmena na něj nedostanete. Pro ty je vyhrazen pouze řádek horní.

DSC01821.jpg
Podsvícení klávesnice i displeje je velmi slabé

Protože je tvorba znaků omezena podle pevně daných segmentů, budete mít zpočátku problémy s jejich správným rozlišením. Například „S“ a „5“ se od sebe liší jen minimálně. Mezi „H“ a „#“ nenajdete žádný rozdíl. To by ale ještě nebylo to nejhorší. Hlavní a obrovský problém spočívá jinde. Displej si vůbec neporadí s některými zcela základními znaky. Zobrazit nedokáže například tečku za větou, procento, závorky, lomítko, vykřičník apod.

Jediné znaky, které kromě písmen a číslic můžete do zprávy SMS napsat, jsou pomlčka, čárka ve větě, otazník, zavináč a mřížka. Ostatní znaky se v přijaté zprávě automaticky zobrazí jako pomlčka. Asi si dokážete představit, jak zpráva bez těchto znaků může získat nejednoznačný význam. Nelze také měnit velikost písmen. Na displeji Motofonu se zdá, že píšete velkými písmeny. Jakmile ale odeslanou zprávu z Motofonu čtete na jiném telefonu, všechna písmena jsou malá.

Displej si tedy po počáteční euforii z použité technologie příliš chvály nezaslouží. Zobrazení se totiž stává často nepřehledné.

Nad displejem pak mezi logem Motoroly zakrývajícím reproduktor najdete ještě oddělené ukazatele signálu a stavu baterie, které jsou tak zobrazeny neustále.

Prostředí a ovládání: navede vás hlasem

Ovládání telefonu se zdá nepřehledné, ale je to nejspíš způsobeno paradoxně jeho abnormální jednoduchostí. Člověk se snaží telefon ovládat na základě dnešních standardů a hledá v něm nějaké pokročilé volby. Jenomže žádnou maticovou nabídku a kontextové klávesy tu nenajdeme a funkce jsou úmyslně ořezány na nezbytné minimum. Pokud se Motofone dostane do ruky uživatele, který bude držet mobil poprvé, neměl by mít s ovládáním žádné větší problémy.

Po zapnutí telefonu a nastavení aktuálního času a data, které musíte provést po každém vyjmutí baterie, přejde telefon do pohotovostního režimu. Na displeji jednou přeběhne jméno operátora a ihned poté se displej přepne do inverzního zobrazení. V něm ukazuje světlé hodiny na černém pozadí společně s velmi dobře viditelnými ikonkami zamknuté klávesnice, zmeškaných hovorů a přijatých zpráv. Všechny tyto údaje jsou zobrazeny trvale, ihned jste tak o všem informováni.

xdisp02.jpg
Znaky na displeji jsou velmi rozměrné

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem vodorovného směru navigační klávesy. Nabídka je tvořena šesticí ikonek ve spodní části displeje. Pokud byste podle ikonky nepoznali, o jakou funkci se jedná, hlasová nápověda vám to v češtině poví. Nabídku Motofonu podle hlasového automatu tvoří: poslaní zprávy, čtení zpráv, historie hovorů, změna vyzvánění, nastavení alarmu a nastavení času. A to je vše, víc Motofone neumí. Svou volbu potvrdíte stiskem kontextové klávesy se šipkou nebo horního směru navigační klávesy. Ze začátku jsem si musel na nabídku a ovládání Motofonu zvykat, netrvalo ale dlouho a v telefonu jsem se vyznal bez problémů.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
04.jpg 05.jpg
Ikonky hlavní nabídky Motofonu

Hlasová nápověda, kterou můžete vypnout v nastavení hlasitosti, vám například také oznámí, kdy máte napsat text zprávy, zadat telefonní číslo příjemce nebo čas budíku, resp. potvrdit odstranění. Hlasovou nápovědu jistě ocení nejen osoby s horším zrakem. Pro Motofone představuje značnou konkurenční výhodu.

Některé pokročilejší funkce by mělo být možné nastavovat speciálními číselnými kódy, které budou obsaženy v návodu k telefonu. Ten má mít mimochodem rozsah pouze dvou stran. Motofone ale do redakce dorazil jen s nabíječkou a na internetu se mi návod nepodařilo najít, takže tyto zprávy bohužel nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit.

Témata článku: Motorola, , , Motorola Fone F3, Nokia 1112, Jedinečný telefon, Nezbytné minimum, Nepříjemný zvuk, Poslední znak, Test, Odeslaná zpráva, Sup, Unikát, Velké písmo, Super +, Malá zdířka, Super, Šup, Odolný plast, Plochá klávesnice