Motofone: superlevný unikát (test)

Motorola Fone F3 neboli Motofone je unikátní telefon. Spojuje v sobě moderní trendy a úplně základní funkční nabídku. 2× video!

Telefonování: o to tu hlavně jde

Motofone byl samozřejmě stvořen hlavně pro telefonování. Ostatní funkce u něj jsou jen doplňkové. Telefonní seznam je velmi jednoduchý, je ale důležité se v něm jako v celé nabídce Motofonu naučit orientovat. Využívá pouze paměť SIM karty, telefon žádnou vnitřní paměť nemá. Do seznamu vstoupíte stiskem tlačítka telefonního seznamu. Na horním řádku pak uvidíte uložené jméno, spodní řádek zobrazuje pozici na SIM kartě. Stiskem pravého směru navigační klávesy se dostanete k telefonnímu číslu nebo k možnosti odstranění kontaktu. Kontakt lze jen vymazat, upravit se mi jej nepodařilo.

xdisp03.jpg
Vytáčení telefonního čísla

Vyhledávání probíhá pouze podle prvního písmene a je vcelku pomalé. Vkládání nového čísla do seznamu je také vcelku neobvyklé. Telefonní číslo napíšete na displej, jakoby jste jej chtěli vytočit. Stisknete klávesu telefonního seznamu, zadáte jméno a potvrdíte jej.

xdisp04.jpg
Kontakt v telefonním seznamu

Motofone si rozumí s GSM sítěmi o frekvencích 900 a 1800 MHz. Zvuk ve sluchátku je čistý, maximální hlasitost dostatečná. K dispozici je i hlasité handsfree. Horizontálními směry navigační klávesy můžete v pohotovostním režimu upravit hlasitost vyzvánění, případně jej zcela vypnout. Maximální hlasitost zvonění je přitom více než dostatečná. Melodie se vždy postupně zesiluje a předchází jí jedno zavibrování. Nechybí samozřejmě tichý režim s možností zapnout samostatné vibrace, případně aktivovat vibrace společně s nejvyšším nastavením hlasitosti.

Vyzváněcí melodie jsou polyfonní a je jejich v telefonu sedm. Další nelze přidat. Nevím, proč Motorola zcela zapomněla na klasické zvonění jako u starých telefonů, které by jistě mnoho lidí využívalo. Takto si musí vybrat z nepříliš pěkných a velmi podobných melodií. Zvonění je navíc při vysoké hlasitosti doprovázeno nepříjemným rezonováním reproduktoru.

Zprávy jen pro nouzové použití

Se zprávami se v Motofonu nepracuje příliš pohodlně. Telefon s nimi dokáže provádět jen ty nejzákladnější operace. Jak jsem již zmínil, zprávu můžete psát pouze na jednom řádku, to znamená, že se na displej vejde jen šest znaků. Na slovník T9 nebo odpočet znaků do konce zprávy zapomeňte. Motofone také neumí odeslat zprávu delší než 160 znaků. Při psaní textu se vyvarujte chybám, protože z napsaného textu lze editovat jen poslední znak. Pro opravení například prvního slova byste museli téměř celou zprávu vymazat. Po potvrzení napsaného textu zadáte číslo příjemce nebo vyberete kontakt z telefonního seznamu a zprávu odešlete. O jejím doručení se již ale nedozvíte, Motofone doručenky neumí. Odeslaná zpráva se také v telefonu neuloží, a tak ji případně musíte napsat znovu.

 xdisp05.jpg
Psaní SMS zprávy

Na přijatou zprávu jste upozorněni zapípáním telefonu a hlasovým oznámením. Zprávu si pak jednoduše přečtete stiskem kontextového tlačítka. Motofone pro esemesky využívá jen paměť SIM karty. Při procházení přijatými zprávami bych přivítal rychlejší reakce. Mezi zprávami listujete vertikálními směry navigační klávesy. Na displeji pak vidíte prvních pár znaků z každé zprávy. K jejímu přečtení slouží vodorovné směry navigačního tlačítka. Na SMS lze odpovědět, není možné ji ale editovat nebo ji přeposlat někomu dalšímu. Nepodařilo se mi ani nastavit nebo upravit číslo centra SMS zpráv.

Z výše uvedeného asi chápete, že Motofone se pro častou práci se zprávami SMS nehodí. Když k tomu připočteme nemožnost napsat některé zcela základní znaky, esemesky u tohoto telefonu opravdu slouží jen pro občasné nebo nouzové použití.

Žádné funkce pro zábavu nebo organizaci času od Motofonu nečekejte. V tomto případě nepřekvapí ani absence jakýchkoliv datových technologií. K dispozici je již jen jednoduchý budík s každodenním opakováním. V případě jednorázového použití je tedy nutné deaktivovat jej v nabídce. Pro buzení používá velmi hlasitý a nepříjemný zvuk, který vás okamžitě přinutí po telefonu sáhnout. Změna melodie v nabídce chybí.

Pouze pro mobilní začátečníky

Motorola Fone F3 je jedinečný telefon. Motorola s ním bude jistě slavit velké prodejní úspěchy na rozvojových trzích. U nás si jej pořídí hlavně mobilní začátečníci nebo lidé, kteří hledají levný rezervní telefon. Motofone zaujme svým velmi atraktivním designem a díky velkým znakům na displeji je také vhodný pro seniory. Při koupi Motofonu je ale nutné mít na paměti, že se jedná o telefon určený jen pro telefonování. Více od něj neočekávejte. Plnohodnotná práce se zprávami SMS totiž není díky omezením displeje možná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1112 - jeden z posledních telefonů s monochromatickým displejem

Motofone už se na českém trhu začal prodávat, oficiální cena je 1 290 Kč. Cena při zahájení prodeje byla nastavena kvůli očekávanému zájmu poměrně vysoko. Předpokládáme, že za čas klesne na dříve ohlašovanou cenu kolem tisíce korun. Pokud budete uvažovat o koupi jednoduchého a levného telefonu, zaměřte třeba také na Nokii 1112. Za dvě stokoruny navíc dostanete telefon s podstatně více funkcemi, grafickým displejem, plnohodnotnou prácí s SMS a pro někoho i s jednodušším a pohodlnějším ovládáním a přívětivějším uživatelským prostředím. Ale oproti Motofonu to není žádný velký fešak.

Plusy a mínusy

+ tenký design
+ dlouhá výdrž baterie
+ velké písmo na displeji

- horší rozpoznatelnost znaků
- některé znaky nelze napsat
- nepěkné vyzváněcí melodie

Témata článku: Motorola, , , Motorola Fone F3, Nokia 1112, Malá zdířka, Super +, Sup, Unikát, Velké písmo, Odeslaná zpráva, Odolný plast, Poslední znak, Nepříjemný zvuk, Nezbytné minimum, Test, Šup, Jedinečný telefon, Super, Plochá klávesnice